Παιδική κακοποίηση: Άμεση και υποστηρικτική η ανταπόκριση του δήμου Αθηναίων
Με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 2021, η εφαρμογή ειδικού προγράμματος της Terre des hommes Hellas στα νηπιαγωγεία του δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για το διακρατικό πρόγραμμα «Reinforce Educators: Empower Children (REEC)» για την πρόληψη της κακοποίησης των παιδιών στην προσχολική και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο περιλαμβάνει εκπαίδευση των επαγγελματιών και ενδυνάμωση των ίδιων των παιδιών. Στόχος του είναι η προστασία από κάθε μορφή κακοποίησης καθώς και η προώθηση της ευνοϊκής ανάπτυξης των παιδιών μέσα σε έναπροστατευτικό περιβάλλον, με τη σύμπραξη σχολείων, γονέων/ κηδεμόνων και υπηρεσιών παιδικής προστασίας στην κοινότητα.
Το διακρατικό πρόγραμμα REEC
«Στο πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμοστεί στα νηπιαγωγεία του δήμου Αθηναίων από τον Σεπτέμβιο του 2021, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχουν επίσης η οργάνωση International Rescue Committee και ο δήμος του Μιλάνο. Ήταν μια πρόταση που καταθέσαμε αμέσως μετά την έναρξη του προγράμματος «Keeping Children Safe in Sports» στην Ευρωπαϊκή Ένωση βλέποντας την θετική ανταπόκριση των πολιτών σε αυτό», λέει στον Αθήνα 9.84, η υπεύθυνη συνηγορίας ευάλωτων ομάδων και επικοινωνίας της Terre des hommes στην Ελλάδα, Μελίνα Σπαθάρη.
«Πρόκειται για ένα παρόμοιο πρόγραμμα με το «Keeping Children Safe in Sports» προσαρμοσμένο στη σχεδίαση του για το περιβάλλον νηπιαγωγείων και σχολείων. Θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια δασκάλων και νηπιαγωγών έτσι ώστε να μπορούν να εντοπίζουν περιστατικά κακοποίησης ή τη συμπεριφορά του πιθανού κακοποιητή και να ανταποκρίνονται επαρκώς σε όποια ανησυχία έχουν ότι ένα παιδί κακοποιείται στο σπίτι του».
Όσον αφορά την ενδυνάμωση των παιδιών η κα Σπαθάρη τονίζει,
«Επειδή θεωρούμε ότι η συμμετοχή του ίδιου του παιδιού σε ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή του.είναι βασική Γι’ αυτό με μια σειρά από ασκήσεις αυτοπροστασίας, μαθαίνουμε στα παιδιά να αναγνωρίζουν το καλό από το κακό άγγιγμα και τα σημεία του σώματος που επιτρέπεται να τα ακουμπάει κανείς. Μαθαίνουν να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό «μυστικό», επίσης, εκπαιδεύονται για να μπορούν να ανταποκριθούν σε μια κακοποιητική συμπεριφορά».
Άμεση και υποστηρικτική η ανταπόκριση του δήμου Αθηναίων
«Η πρόταση για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος στην ΕΕ κατατέθηκε μαζί με τον δήμο του Μιλάνου και την οργάνωσή International Rescue Committee (IRC), που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Όταν τον Μάιο κάναμε και τις απαραίτητες συναντήσεις με τον δήμο της Αθήνας, συναντήσαμε πολύ θετική ανταπόκριση. Έτσι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ξεκινάμε την εφαρμογή του προγράμματος. Η αρχή γίνεται με τα νηπιαγωγεία και θα δούμε σε ποιες άλλες δομές, που αφορούν στα παιδιά θα μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς πως ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων θεώρησε πολύ αξιόλογο το έργο, το αγκάλιασε και το έθεσε υπό την αιγίδα του, επισημαίνει η κα Σπαθάρη.