Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Βίλια φωτιά – Χρυσοχοΐδης: Έχει αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στον οικισμό
ΕΛΛΑΔΑ

Βίλια φωτιά – Χρυσοχοΐδης: Έχει αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στον οικισμό

Βίλια φωτιά - Χρυσοχοΐδης: Στα Βίλια επιχείρησαν 29 εναέρια μέσα, συμπεριλαμβανομένου του Beriev

Νεότερη ενημέρωση για το μέτωπο της φωτιάς στα Βίλια έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός αναφέρθηκε για μια ακόμη ημέρα στην προσπάθεια αεροπλάνων και ελικοπτέρων. «Τα εναέρια μέσα και σήμερα ήταν όλα επιχειρησιακά αξιόμαχα και δυναμικά στην επιχείρηση κατάσβεσης», είπε χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, 29 εναέρια μέσα επιχειρούσαν σήμερα ως το τελευταίο φως της ημέρας, συμπεριλαμβανομένου του Beriev. Ο κ. Χρυσοχοΐδης στάθηκε στο ρωσικό πυροσβεστικό, τονίζοντας πως το θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

«Οι κανόνες του κατασκευαστή ακολουθούνται κατά γράμμα, και όταν το αεροσκάφος δεν επιχειρεί, αναπληρώνεται από πολύ περισσότερα» είπε, και υπενθύμισε το δυστύχημα με παρόμοιο αεροσκάφος στην Τουρκία.

Διπλάσιες ώρες πτήσης για τα εναέρια μέσα

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, «στην περσινή αντιπυρική περίοδο, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020, τα εναέρια μέσα επιχείρησαν συνολικά 3.161 ώρες. Φέτος και μέχρι σήμερα έχουν ήδη επιχειρήσει 6.190, δηλαδή διπλάσιες ώρες σε σύγκριση με πέρσι». Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις συλλήψεις για εμπρησμό, που «ειδικά τον τελευταίο μήνα είναι πάρα πολλές». Όπως είπε, «όταν κάποιοι δεν συμμορφώνονται, τότε ο αγώνας γίνεται άνισος και το κόστος είναι τεράστιο».

Το πύρινο μέτωπο πλησιάζει στον οικισμό των Βιλίων και τα πράγματα ενόψει της νύκτας γίνονται επικίνδυνα. Οι συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου, είναι το βασικό πρόβλημα που δημιουργείται από το μεσημέρι. Οι κάτοικοι είναι σε ετοιμότητα για να εκκενώσουν, ενώ δίνουν τη δική τους μάχη για να βοηθήσουν με τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη. Ολη τη νύχτα της Τρίτης (17/8) η πύρινη λαίλαπα έκαιγε δάσος, με την περίμετρο του μετώπου να αγγίζει τα 20χιλιόμετρα. Παράλληλα, από παντού ξεπετάγονται νέες φωτιές, που κάνουν δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή

Στα Βίλια επιχειρούν 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 19 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις