Στην ταχύτατη απάλυνση των πληγών όσων “χτυπήθηκαν” από τις καταστροφικές πυρκαγιές προχωρά στην πράξη από σήμερα, Τετάρτη 18/8, το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία είναι αρκετά απλή και κατανοητή για όλους τους πυρόπληκτους που δικαιούνται αποζημίωση. Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Οικονομικών η πλατφόρμα θα είναι εύχρηστη και δεν θα απαιτεί απαιτεί πολύπλοκες διαδικασίες.
Η είσοδος θα πραγματοποιείται με τους κωδικούς του TAXIS, ο πυρόπληκτος θα δηλώνει το ύψος της ζημιάς και το σύστημα απλά θα ελέγχει την αίτηση σε σχέση με το έντυπο Ε9 του φορολογούμενου. Οι προκαταβολές θα εκταμιευτούν άμεσα όπως έγινε και με τις επιστρεπτέες προκαταβολές άλλα θα ακολουθήσει η πιστοποίηση από τις αυτοψίες στα επόμενα στάδια. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν οι πληρωμές των προκαταβολών θα γίνουν σύντομα, εντός του μήνα. Οι έλεγχοι και οι αποπληρωμές θα πραγματοποιηθούν μόλις ολοκληρωθούν οι αυτοψίες, κάτι που μπορεί να πάρει λίγους μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων θα έχει ως εξής:
Αρχικά, η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς TAXIS. Έτσι θα γίνεται η ταυτοποίηση του προσώπου που διεκδικεί την προκαταβολή ενώ θα γίνεται και ο έλεγχος με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η εφορία, δηλαδή αν πρόκειται για ιδιοκατοίκηση, ενοικίαση, ποια είναι τα στοιχεία του ακινήτου κλπ.
Σε δεύτερη φάση ο πυρόπληκτος θα δηλώνει αν το ακίνητο έχει καταστραφεί ολοσχερώς, εάν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και αν είναι κατοικήσιμο ή όχι. Θα υπάρχουν ξεχωριστά πεδία στην ηλεκτρονική αίτηση. Άλλο για τους ιδιοκτήτες (οι οποίοι δικαιούνται και στεγαστική συνδρομή και αποζημίωση για την οικοσκευή), άλλο για τους ενοικιαστές (αποζημίωση μόνο για την οικοσκευή) κι άλλο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Στη συνέχεια, ο πυρόπληκτος θα επιλέγει υποβολή κι αν τα στοιχεία του ακινήτου διασταυρώνονται με τα στοιχεία που είναι δηλωμένα στο Ε9, η αίτηση θα γίνεται δεκτή. Οι προκαταβολές θα εκταμιεύονται σταδιακά ανάλογα με το πότε υποβλήθηκε η αίτηση.
Προκείμενου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις προκαταβολές, σε αυτό το πρώτο στάδιο δεν γίνονται διασταυρώσεις για την κατάσταση των ακινήτων. Ομως η εγκυρότητα της προκαταβολής και η αποπληρωμή θα εξαρτάται από τις αυτοψίες που κάνουν ήδη τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών και των περιφερειών. Εάν η αίτηση αποδειχθεί ανακριβής, ως προς το εύρος της ζημιάς, τότε ο πυρόπληκτος θα κληθεί να επιστρέψει τη διαφορά ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.
Η Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Αρχικά θα δοθούν οι εξής προκαταβολές για την στεγαστική συνδρομή:
Για κατοικίες:
-Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
-Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
-Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
Για λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα:
• Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.
• Για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή 8.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.
• Για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.
Οι ενοικιαστές δικαιούνται μόνο την αποζημίωση για οικοσκευή είτε πρόκειται για κύρια είτε για δευτερεύουσα κατοικία. Τα ποσά αυτά διαφοροποιούνται ως εξής:
• 6.000 ευρώ για κατεστραμμένες κατοικίες
• 4.000 ευρώ για κατοικίες προσωρινά μη κατοικήσιμες λόγω σοβαρών ζημιών
• 2.000 ευρώ για κατοικήσιμες κατοικίες με ζημιές
https://www.youtube.com/watch?v=AsfWZVZmOJw&ab_channel=ANT1TV
Για επιχειρήσεις
Στις επιχορηγήσεις προβλέπεται μια πρώτη αρωγή, μια πρόσθετη προκαταβολή 20% (συμπληρωματική εφόσον η ζημία υπερβαίνει το ποσό της πρώτης αρωγής) και στην συνέχεια η αποπληρωμή. Η συνολική αποζημίωση θα φτάσει έως το 70%, της συνολικής εκτιμηθείσας ζημίας Οι υπηρεσίες των περιφερειών θα πραγματοποιήσουν έλεγχους για τις καταστροφές σε επιχειρήσεις και ακολούθως θα παραδώσουν τα πορίσματα στο υπουργείο Οικονομικών που θα προχωρήσει στο σύνολο των επιχορηγήσεων.
Η διαδικασία
1. Επιχορήγηση για κτιριακές εγκαταστάσεις:
Άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, ως εξής:
• 8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,
• 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και
• 2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.
Στη β΄ φάση, μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω, εφόσον οι πρώτες εκτιμήσεις δείξουν ότι η πρώτη αρωγή δεν ήταν επαρκής, ενώ στη γ’ φάση με την τελική εκτίμηση, οι επιχειρήσεις θα πάρουν επιχορήγηση στο 70% των εκτιμώμενων ζημιών. Σε αυτό το ποσό, θα συνυπολογιστούν οι ενισχύσεις από την α’ φάση (Στεγαστική Συνδρομή + επιχορήγηση για ζημιές) και η προκαταβολή που μπορεί να έχει ληφθεί στη β΄ φάση.
2. Επιχορήγηση καλλιεργειών:
Αν πρόκειται, για αγρότες χωρίς εγκαταστάσεις ή που δεν έχουν υποστεί ζημιές, τότε θα λάβουν τα εξής:
• 4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων,
• 2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων και
• 1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.
Στην γ φάση, η επιχορήγηση που δικαιούνται θα υπολογιστεί στο 70% των συνολικών ζημιών, στην οποία θα συνυπολογιστεί η Στεγαστική Συνδρομή (αν πήραν) και η ειδική αποζημίωση της πρώτης αρωγής.