Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Σπείρα με φυλλάδια: Στη δημοσιότητα οι “ταχυδακτυλουργοί” – Πώς έκλεβαν συσκευές
ΕΛΛΑΔΑ

Σπείρα με φυλλάδια: Στη δημοσιότητα οι “ταχυδακτυλουργοί” – Πώς έκλεβαν συσκευές

Σπείρα με φυλλάδια: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 2 μέλη απο τη σπείρα των Αλβανών με τα φυλλάδια

Οι φωτογραφίες και τα στοιχεία τριών Αλβανών υπηκόων, που έγιναν γνωστοί στην Αστυνομία ως οι «ταχυδακτυλουργοί με τα διαφημιστικά φυλλάδια», δόθηκαν στη δημοσιότητα με σχετική διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών.  Η σπείρα των τριών, εκ των οποίων έχουν συλληφθεί οι δύο και αναζητείται ο τρίτος, βάσει οργανωμένου σχεδίου, στόχευε καταστήματα και ισόγεια γραφεία. Ενώ τουλάχιστον ο ένας συνεργός ανέμενε έξω από τον στόχο, πάνω σε μοτοσικλέτα με τη μηχανή σε λειτουργία, συνεργός με… ταχυδακτυλουργικές ικανότητες, έμπαινε στο εσωτερικό.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Άφηνε εντέχνως πάνω σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα τα φυλλάδια, δήθεν για να δουν τα προς πώληση «προϊόντα» οι υπεύθυνοι κι όταν ολοκλήρωνε τη διαδικασία, άρχιζε πάλι να τα συγκεντρώνει και να τα αποσύρει. Χωρίς, όμως, να το αντιλαμβάνονται την ώρα εκείνη τα θύματα,  μαζί με τα φυλλάδια σήκωνε είτε τα κινητά τηλέφωνα είτε τους υπολογιστές που δεν φαίνονταν κάτω από τα χαρτιά! Σε μία περίπτωση, ένας ιδιοκτήτης γραφείου σε ισόγειο του Περιστερίου, αντελήφθη την εξαπάτηση  και τον απώτερο σκοπό του επισκέπτη και αντέδρασε.

Ακολούθησε συμπλοκή (βίντεο στο τέλος του κειμένου) με τον δράστη να χτυπά και να δέχεται χτυπήματα από το θύμα, το οποίο όμως στο τέλος βρέθηκε στο δάπεδο. Οι σκηνές αυτές αποτυπώθηκαν σε βίντεο από κάμερα εσωτερικού κυκλώματος και οι εικόνες βοήθησαν πολύ τους αστυνομικούς στην αναγνώριση και στον εντοπισμό και των τριών Αλβανών της συμμορίας. Εξιχνιάστηκαν 11 περιπτώσεις κλοπών και μία απόπειρα ληστείας.   Καθώς όμως ο αριθμός των κλοπών φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση.

1. (επ.) SINANLLARI (ον.) Mateo του Pasho και της Roza , γεννηθέντα την 30-11-1994 στην Αλβανία,

2. (επ.) KALEMI (ον.) Krist του Shefqet και της Mimoza , γεννηθέντα την 10-11-1991 στην Αλβανία,

Το σκεπτικό της διάταξης

«Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη», αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας,  αποσκοπεί στην ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση τους, στη διευκόλυνση διερεύνησης της επίδοσης – συμμετοχής τους και σε άλλες ομοειδούς βαρύτητας αξιόποινες πράξεις σε βάρος μεγάλου αριθμού και άλλων θυμάτων και στην ευχερέστερη ικανοποίηση της ποινικής αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των εγκλημάτων που τέλεσαν».

Η εξάρθρωση της «ομάδας με τα φυλλάδια», έγινε τον περασμένο Ιούλιο.

και τον μη συλληφθέντα:
3. (επ.) BEQIR (ον.) Kosta του Albert και της Mimoza , γεννηθέντα την 29-3-1994 στην Αλβανία.

Συλλήψεις στο κέντρο της Αθήνας

Τότε, συνελήφθησαν, στο κέντρο της Αθήνας, οι δύο Αλβανοί οι οποίοι νωρίτερα είχαν διαπράξει κλοπή σε Σχολή Οδηγών στο Κερατσίνι. Στην κατοχή τους βρέθηκε η συσκευή κινητού τηλεφώνου που είχαν αφαιρέσει. Ταυτοποιήθηκε και αναζητείται από τότε  και τρίτος συνεργός.

«Οι ανωτέρω κατηγορούμενοι», είχε ανακοινώσει η Αστυνομία «από τον μήνα Μάρτιο, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, που προέβαινε συστηματικά σε κλοπές κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών από καταστήματα.

Ως προς τον τρόπο δράσης, οι κατηγορούμενοι κινούμενοι με μοτοσυκλέτα προσέγγιζαν ισόγεια καταστήματα ή γραφεία, τα οποία ήταν σε λειτουργία. Ένας εκ των δραστών παρέμενε εξωτερικά του καταστήματος σε ετοιμότητα, εξασφαλίζοντας την ασφαλή και άμεση απομάκρυνση από το σημείο της κλοπής. Ο έτερος δράστης εισέρχονταν στο κατάστημα ή γραφείο, με το πρόσχημα της διανομής διαφημιστικών φυλλαδίων, τα οποία εναπόθεταν πάνω σε κινητά τηλέφωνα ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που είχε στοχοποιήσει και κατόπιν τα μάζευαν αφαιρώντας ταυτόχρονα τη συσκευή». Οι συλληφθέντες, έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις