Το τέταρτο κύμα της πανδημίας παγκοσμίως είναι γεγονός, την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα μόνο ευχάριστα δεν είναι, με τους διασωληνωμένους από τον κορωνοϊό να αυξάνονται ανησυχητικά και τα νησιά να παραμένουν στο «κόκκινο». Μάλιστα, οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το αποτύπωμα του Δεκαπενταύγουστου και τη μεταφορά του ιού από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ήδη, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν εκ νέου, βάσει της χθεσινής ενημέρωσης του ΕΟΔΥ, στους 286, με τις ΜΕΘ να δέχονται και πάλι πίεση, αφού η κάλυψή τους φτάνει πλέον στο 60%. Μάλιστα, η αύξηση στις ΜΕΘ μόνο το τελευταίο δεκαήμερο κυμαίνεται στο 29,44%, ποσοστό ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Στο 96,5% η πληρότητα ΜΕΘ-Covid στην Κρήτη
Η πανδημία σε αυτή τη φάση παραμένει η νόσος των νέων, καθώς η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων ήταν την τελευταία εβδομάδα τα 29 έτη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο εμφανίζεται μια στροφή σε μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση νοσηλειών σε κλινικές Covid και ΜΕΘ. Υπολογίζεται πως η αύξηση στις ΜΕΘ κυμαίνεται στο 29,44% το τελευταίο δεκαήμερο. Έτσι, σύμφωνα με την επιτροπή, η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι 41% ανά την Ελλάδα, ενώ στις ΜΕΘ έχει φτάσει περίπου στο 60%. Ο κ. Γώγος επανέλαβε πως δυσκολία σε κλίνες ΜΕΘ υπάρχει στην Κρήτη όπου η κάλυψη φτάνει το 96,5%.
Έκκληση Γώγου σε υγειονομικούς και ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν
Γι’ αυτό και ο Χαράλαμπος Γώγος, στη χθεσινή ενημέρωση, ζήτησε από ανεμβολίαστους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είναι δηλαδή ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, να εμβολιαστούν, καθώς αυτοί αποτελούν την πλειοψηφία των νοσηλειών σήμερα. Επίσης, τόνισε πως αυτοί που επιστρέφουν οφείλουν να κάνουν πάντα το τεστ της επιστροφής, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα αποστασιοποίησης. Ο κ. Γώγος κάλεσε μάλιστα και τους υπεύθυνους να προβαίνουν στους αναγκαίους ελέγχους στα μέσα μεταφοράς.
Επελαύνει η «Δέλτα»
«Η επανεμφάνιση της λοίμωξης υπό τη μορφή του νέου κύματος έχει να κάνει κυρίως με τη μετάλλαξη Δέλτα», τόνισε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος που σημείωσε πως φαίνεται πως «συμπτωματικά άτομα με πλήρη εμβολιασμό μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, για μικρότερη όμως διάρκεια, ενώ για ασυμπτωματικά εμβολιασμένα άτομα δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα». Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως εντελώς εκτεθειμένοι στη λοίμωξη με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτή, είναι οι ανεμβολίαστοι. Στη χθεσινή έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης για την COVID-19 αναφέρεται ότι από τον έλεγχο των 1.011 δειγμάτων αναδείχθηκαν συνολικά 950 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 24 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring). Εκ των 950 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 868 αφορούν στο στέλεχος Delta, 72 αφορούν στο Alpha και 10 αφορούν στο Βeta.
ECDC: «Κοκκίνισε» όλη η Ελλάδα -Τα περισσότερα νησιά στο «βαθύ κόκκινο»
Στους αναθεωρημένους χάρτες που παρουσίασε χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αναφορικά με την Ελλάδα, αποτυπώνεται το γεγονός ότι η χώρα έχει πλέον «κοκκινίσει». Συγκεκριμένα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα δεν υπάρχει ούτε μια περιοχή στο «πορτοκαλί», με τη Θεσσαλία, τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία να αλλάζουν χρωματισμό. Στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται η Κρήτη, νησιά Ιονίου, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές της νότιας Ευρώπης, με τη χώρα μας να ακολουθεί την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και τη νότια Ιταλία, ενώ η Κύπρος είναι σε «βαθύ κόκκινο».
Oσον αφορά στον δείκτη θετικότητας και σύμφωνα με τους χάρτες του ECDC, η χώρα μας βρίσκεται στο «κίτρινο», δηλαδή κινείται μεταξύ 1% και 3,9%, ενώ Δωδεκάνησα και Κυκλάδες ανέβηκαν στο +4%.
Τζανάκης: Αυτά είναι τα 6 νησιά που είναι στο «κόκκινο» λόγω κρουσμάτων
Ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο iefimerida αναφέρθηκε και στα έξι νησιά που είναι στο «κόκκινο» εξαιτίας κρουσμάτων κορωνοϊού. Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στην Κρήτη, ο κ. Τζανάκης ξεκαθαρίζει ότι «το νησί περνάει δύσκολα, πιο δύσκολα απ’ όλα τα υπόλοιπα κύματα, αλλά έχει ”στοχοποιηθεί” και παραβλέπεται το γεγονός ότι δεν είναι η χειρότερη, αναφορικά με τα κρούσματα, περιφέρεια της Ελλάδος. Προηγείται η Πάρος, η Μύκονος και η Νάξος, ενώ Ρόδος και Κέρκυρα επίσης είναι περίπου στην ίδια μοίρα». Μέχρι στιγμής, όπως σημείωσε ο κ. Τζανάκης, η Κρήτη δεν έχει αναπτύξει τη μέγιστη ισχύ σε κλίνες ΜΕΘ, που είναι 70 κρεβάτια.
«Είμαστε στο 60% της πλήρους ισχύος των ΜΕΘ αν παραστεί ανάγκη και στο 60% των απλών κλινών. Περνάμε δύσκολα. Ας πούμε ότι η Κρήτη είναι περίπου στο 60%-70% του περασμένου κύματος στην Αθήνα. Δεν βρισκόμαστε όμως στα πρόθυρα να μην αντέξουμε ή να μη φροντίσουμε τους ανθρώπους που θα ζητήσουν βοήθεια».
Η χθεσινή κατανομή των κρουσμάτων
Για ακόμη μία ημέρα, ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν υψηλός, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.273 νέες μολύνσεις, ενώ σε μια σειρά από περιφερειακές ενότητες μοιάζει να «χτυπάει κόκκινο»: 113 μολύνσεις κορωνοϊού καταγράφηκαν στη Μεσσηνία, 115 στην Αχαΐα και 86 σε Ηλεία και Καβάλα. Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, που εξακολουθεί για μια ακόμη ημέρα να καταγράφει πάνω από 300 περιστατικά ημερησίως. Συγκεκριμένα, σήμερα, η συμπρωτεύουσα σημειώνει 318 κρούσματα. Ελαφρώς βελτιωμένη εμφανίζεται το τελευταίο 24ωρο η εικόνα στην Κρήτη, που καταγράφει 336 περιστατικά. Εξ αυτών, 151 κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζονται στο Ηράκλειο, 102 στα Χανιά και 57 στο Ρέθυμνο.