Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ευθύνες για τις φωτιές: Νέα καρφιά από Τζαβάρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευθύνες για τις φωτιές: Νέα καρφιά από Τζαβάρα

Ευθύνες για τις φωτιές:Ο Κ. Τζαβάρας χαρακτήρισε "αδιανόητο" σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα να μη μαθαίνουμε από τα λάθη μας

Αιχμές για την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και η πυροσβεστική στις καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού αφήνει ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας. “Δεν μπορούμε να έχουμε στο μυαλό μας το Μάτι όταν σβήνουμε φωτιές στην Εύβοια και στην Ηλεία. Το Μάτι ήταν μια μοναδική περίπτωση και δεν πρέπει να είναι το μοντέλο. Δεν θα πρέπει να προσανατολίζουμε όλες τις προσπάθειες στο να γλυτώσουμε από τον εφιάλτη που ζήσαμε στο Μάτι”, επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Ερωτηθείς για την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέπεμψε τους κ.κ. Τσουβάλα και Κολοκούρη και η ΝΔ τους αναβάθμισε, ο ίδιος είπε ότι “δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούμε πρόσωπα”, αλλά “να αναδεικνύουμε θεσμούς, να εκσυγχρονίσουμε την κρατική μηχανή προκειμένου να ξεφύγουμε από τις εφιαλτικές μνήμες με δημιουργικό τρόπο”.

Απίστευτος Τζαβάρας: Τι να το κάνω το πτυχίο από το Χάρβαρντ, όταν το αντίστοιχο μορφωτικό επίπεδο είναι μηδέν;

Ο πρώην υπουργός, χαρακτήρισε “αδιανόητο” σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα να μη μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να μιλάμε για “κακούς εμπρηστές” και κάθε 3-4 χρόνια να μπαίνουν φωτιές στις ίδιες περιοχές, ενώ αγνοούμε μελέτες “που υπάρχουν τουλάχιστον από το 2007” και οι οποίες επισημαίνουν ότι πρέπει να διορθωθεί “αυτό που έγινε το 1998”, με τη μεταφορά της ευθύνης της κατάσβεσης πυρκαγιών από τη δασική υπηρεσία, στην πυροσβεστική.

“Θεσμική δυσλειτουργία”

Παράλληλα, τη ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών πρότεινε στη συνέντευξή του ο κ. Τζαβάρας. Ειδικότερα επεσήμανε ότι το υπάρχον μοντέλο πυροπροστασίας στα δάση χαρακτηρίζεται από πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και εμπλοκή πολλών υπηρεσιών στο ίδιο αντικείμενο. Αποτέλεσμα αυτής της θεσμικής δυσλειτουργίας είναι η αναποτελεσματική αντιμετώπιση (πρόληψη και καταστολή) των κινδύνων από τις δασικές πυρκαγιές.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Τζαβάρας, τόσο το πόρισμα του καθηγητή Οικολογίας των Πυρκαγιών του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, Γιόχαν Γκόλνταμερ, όσο και το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής το 2007, με πρόεδρο τον σημερινό πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, συγκλίνουν στην άποψη ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το σημερινό θεσμικό πλαίσιο και όργανο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, προς την κατεύθυνση της ίδρυσης ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης, αρμόδιου τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταστολή τους.

Ο πρώην υπουργός παρατήρησε ότι ενώ φέτος είχε γίνει η μεγαλύτερη προετοιμασία των τελευταίων ετών στον τομέα της εναέριας πυρόσβεσης, με πολύ σημαντική ενίσχυση σε ελικόπτερα και αεροσκάφη, εντούτοις τα αποτελέσματα δεν ήταν ανάλογα των προσδοκιών.

Η φωτιά πρέπει να αντιμετωπίζεται είτε προληπτικά είτε εν τη γενέσει της

“Διαλύθηκε η μεγάλη πλάνη, διότι ενώ η κυβέρνηση διέθεσε παρά πολλά εναέρια μέσα και προσωπικά αναγνωρίζω τη μεγάλη προσπάθεια που έκαναν οι αρμόδιοι υπουργοί, παρ’ όλα αυτά επιβεβαιώθηκε αυτό που γνωρίζουν οι απλοί άνθρωποι της υπαίθρου: ότι η φωτιά πρέπει να αντιμετωπίζεται είτε προληπτικά είτε εν τη γενέσει της. Είναι ανεπίτρεπτο να μη μαθαίνουμε από τα λάθη μας, ειδικά αν έχουν στοιχίσει ζωές. Στην Ηλεία, κάθε πέντε χρόνια οι πυρκαγιές περνούν από τους ίδιους διαδρόμους, καίνε τα ίδια μέρη. Και εμείς εδώ ακόμα δεν έχουμε μάθει από τα λάθη μας”, ανέφερε ο Κώστας Τζαβάρας και υπογράμμισε την ανάγκη ίδρυσης ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης, υπό τη δικαιοδοσία του οποίου θα είναι και η πρόληψη και η καταστολή.

“Υπάρχουν μελέτες που μας λένε καθαρά ότι αυτό που έγινε το 1998, με το να έχει άλλη υπηρεσία την πρόληψη και άλλη υπηρεσία την καταστολή, είναι λάθος και πρέπει να το διορθώσουμε. Δεν μπορεί να έχουμε δέκα συναρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κι όχι έναν ενιαίο φορέα. Πρέπει το κράτος να αναλάβει πρωτοβουλία και να αναθεωρήσει αυτό το σύστημα, για το οποίο αρκετοί λένε πως έχει εξαντλήσει τα περιθώρια αποτελεσματικότητας, αλλά εγώ πιστεύω ότι ποτέ δεν ήταν αποτελεσματικό, κάτι που έχει αποδειχθεί στην περίπτωση της Ηλείας”, επισήμανε στη συνέντευξή του ο Ηλείος βουλευτής.

Παράλληλα, έθιξε το ζήτημα της ευθύνης της τοπικής αυτοδιοίκησης και σημείωσε πως θα πρέπει οι πολίτες της χώρας να ενημερωθούν αναλυτικά για το πόσοι πόροι διατέθηκαν στις δασικές υπηρεσίες και στους ΟΤΑ για δράσεις αντιπυρικής πρόληψης, πού δαπανήθηκαν και ποιο ήταν το παραδοτέο αποτέλεσμα των σχετικών εργολαβιών, καθώς και ποια σχέδια διαχείρισης έκτακτων συμβάντων είχαν εκπονηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και πώς εφαρμόστηκαν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις