Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

19

Οκτωβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Ερντογάν Αφγανιστάν: Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Ερντογάν Αφγανιστάν: Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Μητσοτάκης - Ερντογάν Αφγανιστάν:Κοινό μήνυμα Ελλάδας και Τουρκίας να μη γίνουν «αποθήκες προσφύγων της Ευρώπης»

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνομιλία κράτησε μισή ώρα και έγινε σε θετικό κλίμα. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Μόλις, την Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης και το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. (και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της Ε.Ε. και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία).

Μητσοτάκης-Ερντογάν συζήτησαν για την κλιματική κρίση

Συζητήθηκε ακόμα η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα (με τις φωτιές, αλλά και τις φονικές πλημμύρες), μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου. Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά – είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κκ. Φραγκογιάννης και Ονάλ.

Ερντογάν σε δημοσιογράφους: Θα μιλήσουμε με τους Ταλιμπάν αν μας το ζητήσουν

Για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, μίλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους, μετά την προσευχή της Παρασκευής. Ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε για άλλη μια φορά την ευκαιρία να εκτοξεύσει βέλη κατά της Δύσης, λέγοντας: «Τόσο ο Δυτικός κόσμος, όσο και ο Ισλαμικός, δεν έχουν δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον για το Αφγανιστάν για περισσότερα από 20 χρόνια. Η Ρωσία επενέβη, το ίδιο έκαναν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο καμία χώρα στη συνέχεια, δεν πραγματοποίησε κάποια επέμβαση με υγιείς σκοπούς. Όλες οι χώρες προσέγγισαν το Αφγανιστάν με στρατούς και όπλα. Τώρα, το Αφγανιστάν έχει εγκαταλειφθεί από όλους, αν και η στάση των Ταλιμπάν είναι ξεκάθαρη. Έχουν γινει αρκετές συζητήσεις με τους Ταλιμπάν και τα αποτελέσματα είναι εμφανή».

«Η αντιπολίτευση λέει πως η Τουρκία έχει δεχτεί 1,5 εκατομμύριο παράνομους μετανάστες από το Αφγανιστάν. Αυτό είναι ψέμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 300.000 Αφγανοί πρόσφυγες στην Τουρκία. Θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα αποτρεπτικά βήματα για να εμποδίσουμε την παράνομη μετανάστευση».

«Το σοβαρό μεταναστευτικό πρόβλημα προέρχεται από τη Συρία. Περίπου τέσσερα εκατομμύρια Σύριοι έχουν φτάσει στην Τουρκία. Αυτή είναι η αλήθεια. Έχουμε πάντα ανοιχτές τις πόρτες μας, με ελεγχόμενο τρόπο, στους ανθρώπους που έρχονται σαν πρόσφυγες στη χώρα μας. Και στέλνουμε πίσω αυτούς που πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους» είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνομιλιών με τους Ταλιμπάν

«Αν είναι απαραίτητο, θα μιλήσουμε μαζί τους. Αν μας χτυπήσουν την πόρτα, τότε θα συζητήσουμε. Δεν είμαστε σε θέση να κλείσουμε την πόρτα στους ανθρώπους του Αφγανιστάν. Έχουμε επενδύσεις εκεί». Σχολιάζοντας, τέλος, τις αναφορές περί συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το μεταναστευτικό, ο Ερντογάν είπε: «Η Πρεσβεία των ΗΠΑ το αρνήθηκε. Οι ΗΠΑ το αρνήθηκαν, ωστόσο συνεχίζουν αν ενδιαφέρονται γι’ αυτό».

Ταλιμπάν: Άνοιγμα στην Τουρκία – «Έχουμε στενές σχέσεις μαζί της – Να μας βοηθήσει στην ανάπτυξη του Αφγανιστάν»

Την ίδια ώρα οι Ταλιμπάν κάνουν “άνοιγμα” στην Τουρκία και στην Κίνα, αναζητώντας διεθνείς συνεργασίες, που θα τους επιτρέψουν να αναπτυχθούν και να οδηγήσουν, με τη σειρά τους, σε ανάπτυξη το Αφγανιστάν. Σε δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Σουχάιλ Σαχίν, ανέφερε πως «ως Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, χρειαζόμαστε τη φιλία, τη στήριξη και τη συνεργασία της Τουρκίας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Θέλουμε συνεργασία με την Τουρκία στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της οικονομίας, των κατασκευών και της ενέργειας και της αξιοποίησης του πλούτου που κρύβεται στο υπέδαφός μας.

Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για την επεξεργασία του πλούτου της χώρας μας

Το Αφγανιστάν έχει πλούσιο υπόγειο πλούτο. Δεν έχουμε όμως τη δύναμη να τον επεξεργαστούμε. Ολόκληρη η υποδομή μας κατέρρευσε λόγω της κατοχής των ξένων κατοχικών δυνάμεων». «Εμείς οι Ταλιμπάν είχαμε στενές σχέσεις με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για εμάς, μια σεβαστή και ισχυρή χώρα στον κόσμο. Οι δεσμοί της Τουρκίας με το Αφγανιστάν δεν μπορούν να συγκριθούν με καμία άλλη χώρα».

Ο Σαχίν πρόσθεσε, ακόμα, πως και η Κίνα μπορεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη του Αφγανιστάν. «Θα χτίσουμε ένα ολοκαίνουργιο Αφγανιστάν. Θα χτίσουμε τη χώρα μας, τους ανθρώπους μας, με έντιμους και ικανούς ανθρώπους. Το θεωρούμε χρέος να ανεβάσουμε τη χώρα στο επίπεδο που της αξίζει. Προς το παρόν, έχουμε λύσει το πρόβλημα ασφάλειας γενικά» ανέφερε.

Όσο για τις εικόνες βίας που κάνουν τον γύρο του κόσμου από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, είπε: «Αυτές οι εικόνες μας στεναχώρησαν. Έχουμε κηρύξει γενική αμνηστία για όλα τα τμήματα της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών και των δημόσιων αξιωματούχων που πολέμησαν εναντίον μας. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε λυπημένοι εξ ονόματος της χώρας και του έθνους μας για τις εικόνες που δόθηκαν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Δεν στοχεύουμε στην εκδίκηση ή συντριβή αντιπάλων, και παρόλο που το δηλώνουμε ανοιχτά, δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε αυτήν την επιμονή για απόδραση. Τερματίσαμε όλες τις αντιδικίες στο Αφγανιστάν».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις