Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

17

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πανσέληνος Αυγούστου σήμερα 22/8 εκδηλώσεις: Πού θα απολαύσουμε το μαγικό φεγγάρι
ΕΛΛΑΔΑ

Πανσέληνος Αυγούστου σήμερα 22/8 εκδηλώσεις: Πού θα απολαύσουμε το μαγικό φεγγάρι

Πανσέληνος Αυγούστου σήμερα 22/8 εκδηλώσεις: Ο Γιώργος Κονταρίνης αποτύπωσε με τον φακό του ένα φεγγάρι… όνειρο

Μία ημέρα πριν την αυγουστιάτικη πανσέληνο, το φεγγάρι ανέβηκε στον ουρανό και μάγεψε με την όψη του. Μπορεί να μην έχει «γεμίσει» πλήρως, ωστόσο, ακόμη και λίγο πριν την μεγάλη, τελευταία πανσέληνο του καλοκαιριού, η παρουσία του φεγγαριού στον ουρανό κάνει τους πάντες να το κοιτάζουν. Ο Γιώργος Κονταρίνης από τη Eurokinissi στάθηκε απέναντι από τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και αποτύπωσε με τον φακό του ένα φεγγάρι… όνειρο, του οποίου το μεγαλείο θα μπορείτε να απολαύσετε σήμερα Κυριακή, σε 120 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Ενα μεγάλο, πορτοκαλί φεγγάρι με πιο σκούρες αποχρώσεις να το χρωματίζουν στο εσωτερικό του ανέτειλε πίσω από τον Ναό του Ποσειδώνα, συνθέτοντας ένα παραμυθένιο σκηνικό.

Πανσέληνος Αυγούστου 2021: Δωρεάν εκδηλώσεις, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στο κοινό με ελεύθερη είσοδο για να απολαύσουν το φως του φεγγαριού, σήμερα, Κυριακή 22 Αυγούστου.Για το 2021, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, επιλέχθηκε ως θέμα της αφίσας το οχυρωματικό συγκρότημα Τρουπάκηδων -Μούρτζινων στην Καρδαμύλη, το οποίο αποτέλεσε στις αρχές του 1821 χώρο φιλοξενίας του οπλαρχηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Μάνη, στο πλαίσιο προετοιμασίας της αρχής της επανάστασης.

Την Κυριακή, 120 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό για να θαυμάσει την Πανσέληνο, ενώ 52 από αυτούς θα φιλοξενήσουν ποικίλες εκδηλώσεις. Η φετινή διοργάνωση, εκτός από τη νύχτα της 22ας Αυγούστου, θα πλαισιωθεί και από εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 20, 21, 23 και 25 Αυγούστου. Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος είναι κυρίως μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, ποιητικές απαγγελίες, προβολή ντοκιμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις. Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.

Οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του κορονοϊού COVID 19 και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.

Για μία ακόμη, δύσκολη υπό τις συνθήκες της πανδημίας χρονιά, ευχαριστούμε τις Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το ακάματο προσωπικό τους που συνεχίζουν τον επιτυχή θεσμό της Πανσελήνου του Αυγούστου και με την πίστη ότι “το Φως του Φεγγαριού θα υπερισχύσει της σκιάς της πανδημίας”, σας προσκαλούμε όλους στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία την ωραιότερη νύχτα του ελληνικού καλοκαιριού, την Κυριακή 22 Αυγούστου.

Ξεχωριστές εκδηλώσεις για την Πανσέληνο Αυγούστου 2021

Σημειώνεται ότι ορισμένες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες ημερομηνίες, όπως τη Δευτέρα 23 Αυγούστου στον Αρχαιολογικό χώρο Παλατιανού στο Κιλκίς και την Τετάρτη 25 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο Λουτρό Πολυκάστρου στο Κιλκίς.

15 εκδηλώσεις σε Μακεδονία και Θράκη

Στη Μακεδονία και τη Θράκη έχουν προγραμματιστεί 15 εκδηλώσεις από το Διδυμότειχο μέχρι την Καστοριά. Στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής θα παρουσιαστεί με βιντεοπροβολή το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης και στο παράλιο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου Αβδήρων θα προβληθεί η δραματοποιημένη μορφή του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Νεκρός ταξιδιώτης», με την επιμέλεια του Φιλοποίμενος Ανδρεάδη. Η Μαρίζα Ρίζου θα δώσει συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο Ζώνης, εκδήλωση που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την Π.Ε. Έβρου.

Συναυλία με τίτλο «Στο όνειρο του φεγγαριού», από το μουσικό σχήμα του Κώστα Κραβαρίτη, θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο Καλής Βρύσης, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο Ακρόπολης Πλατανιάς θα πραγματοποιηθεί αστροφυσική παρατήρηση της πανσελήνου. Ανοιχτά και επισκέψιμα για το κοινό θα είναι το βράδυ της 22ας Αυγούστου το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου, το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.

Στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, η Δωρίνα Παπανικολάου θα δώσει ρεσιτάλ βιολιού, ερμηνεύοντας έργα των J.S. Bach, W.A. Mozart, J. Massenet, Ε. Ysaye και C. Debussy και στο πιάνο θα τη συνοδεύει η Ιωάννα Πολυζωίδου, μια εκδήλωση που υλοποιείται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης και το Σύνδεσμο των Φίλων του ΑΜΘ.

Έντεχνο ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο μπορεί κάποιος να επιλέξει στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, όπου το μουσικό τρίο, που αποτελείται από τον κιθαρίστα-τραγουδιστή Γιώργο Καραβελάκη, τον πιανίστα Γιώργο Τζιαφέττα και την τραγουδίστρια Νίκη Ντουσιοπούλου θα παρουσιάσει τραγούδια μεγάλων συνθετών αλλά και νέων ανερχόμενων δημιουργών.

Στον αύλειο χώρο του Μουσείου Βασιλικών Τάφων Αιγών, ο Haig Yazdjian συνοδευόμενος από την ορχήστρα του με αφετηρία το Ιράκ, την αρχαία Μεσοποταμία, θα ταξιδέψει μουσικά στην Συρία και την Αρμενία, ο Γιάννης Τσανασίδης, και με την ποντιακή λύρα του στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου και η Elenore Fourniau θα «παντρέψει» σε αυτό το μουσικό ταξίδι. ήχους από το Κουρδιστάν. Αφιέρωμα στο έργο του Διονυσίου Σολωμού με τίτλο «Ἐσειότουν τ’ ὁλοστρόγγυλο καί λαγαρό φεγγάρι» θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας.

Στο βυζαντινό κάστρο της αρχαίας Πύδνας, συναυλία θα δώσει υπό τη μουσική διεύθυνση του Ευθύμιου Μαυρίδη, η ορχήστρα και το φωνητικό σύνολο «de profundis» της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, την οποία θα συνοδεύουν οι σολίστες Γιάννης Χαρίσης, Ιωάννα Ηλιάδου και Γιώργος Χασαμπένης. Στην αυλή του δημοτικού σχολείου των Άνω Αποστόλων, την αρχαία Μόρρυλο του Κιλκίς θα προβληθεί η ταινία «Το τελευταίο μας ταγκό», ενώ η βραδιά της πανσελήνου στα αρχαία Στάγειρα Χαλκιδικής θα έχει απαγγελίες ποιημάτων και μουσική από τη Γεωργία Βεληβασάκη και τον κιθαρίστα Ανδρέα Ζιάκα.

Επισκέψιμα για το βράδυ της Κυριακής θα είναι το Επταπύργιο, ο αρχαιολογικός χώρος του τάφου του Δερβενίου (Μακρίδη Μπέη), ο αρχαιολογικός χώρος Έδεσσας, η Παλαιά Μητρόπολη Έδεσσας, ο αρχαιολογικός χώρος και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, ο αρχαιολογικός χώρος Δίου, η Αρχαία Νεκρόπολη Ακάνθου στην Ιερισσό, τα Αρχαία Στάγειρα στην Ολυμπιάδα και το Ιερό ‘Αμμωνος Διός, στην Καλλιθέα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Ευθύμη Χρήστου πραγματοποιούν μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Από Έρωτα» στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, ενώ στην ελληνιστική πόλη Φλώρινας θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση από το Ωδείο Φλώρινας. Με τον Κώστα Μακεδόνα στη συναυλία του με τίτλο «Βγαίνω… στη λίμνη με Πανσέληνο» θα γιορτάσουν το αυγουστιάτικο φεγγάρι στο Οικομουσείο Προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού Δισπηλιού Καστοριάς.

Η οπτική απάτη του αυγουστιάτικου φεγγαριού

Η πανσέληνος του Αυγούστου θεωρείται από πολλούς η λαμπρότερη και μεγαλύτερη του έτους, κάτι που όμως δεν είναι σωστό, αφού πρόκειται απλά για μια οπτική απάτη. Αυτό επισημαίνει ο Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής του Πλανηταρίου, σε δημοσίευση του στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπου εξηγεί το φαινόμενο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό, ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα. Σε αυτή τη θέση η πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα. Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η πανσέληνος είναι μεγαλύτερη, ενώ επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μέγεθος της δεν διαφέρει καθόλου από ώρα σε ώρα.

Από την άλλη, όντως υπάρχει διαφορά του μεγέθους της Σελήνης ανάλογα με το αν βρίσκεται στο περίγειό της (δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη) ή στο απόγειό της (στο πιο μακρινό σημείο), κάτι που συμβαίνει μια φορά κάθε μήνα. Το πλησιέστερο περίγειο της Σελήνης φέτος θα είναι στις 3 Δεκεμβρίου (356.794 χιλιόμετρα), ενώ το μεγαλύτερο απόγειο ήταν στις 11 Μαΐου (406.512 χιλιόμετρα). Αυτό όμως δεν έχει σχέση με το πόσο μεγάλη φαίνεται η Σελήνη, όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, κάτι που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε οπτική απάτη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις