Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Προσφυγικό Αφγανιστάν – Ελλάδα: Επιμένει στη σκληρή στάση η κυβέρνηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό Αφγανιστάν – Ελλάδα: Επιμένει στη σκληρή στάση η κυβέρνηση

Προσφυγικό Αφγανιστάν - Ελλάδα: Η Ελλάδα έχει 40.000 Αφγανούς αυτή τη στιγμή στο έδαφός της

Σκληρή γραμμή στο ζήτημα υποδοχής προσφύγων από το Αφγανιστάν κρατά η ελληνική κυβέρνηση, όπως μαρτυρούν οι δηλώσεις της Σοφίας Βούλτεψη στο «MEGA Σαββατοκύριακο». «Η Ελλάδα έχει κάνει το ανθρωπιστικό της καθήκον σε όλους τους τομείς. Η Ελλάδα έχει 40.000 Αφγανούς αυτή τη στιγμή στο έδαφός της, έχει εξαντληθεί, έχει πεπερασμένες δυνατότητες. Ξεκαθαρίσαμε ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί μαζικές εισόδους στο έδαφός της. Για να γίνει αυτό, έπρεπε να πάνε τα μηνύματα παντού. Πήγαν τα μηνύματα στην Ευρώπη και με το τηλεφώνημα του στον κ. Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε αυτά τα ζητήματα» σημείωσε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σύμφωνα με την κ. Βούλτεψη οι Αφγανοί «δεν φεύγουν τώρα, φεύγουν εδώ και 40 χρόνια. Τους τελευταίους έξι μήνες έφυγαν από την χώρα 600.000 αφγανοί, υπό δημοκρατική κυβέρνηση. Από κυβέρνηση που δεν τους καταπίεζε, δεν τους δημιουργούσε προβλήματα». Ταυτόχρονα, η υφυπουργός χαρακτήρισε τις τυχόν προσφυγομεταναστευτικές ροές προς την χώρα μας θέμα εθνικής ασφάλειας, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών από πλευράς της Άγκυρας. «Η Τουρκία δεν συνορεύει με το Αφγανιστάν. Άρα για να φτάσουν στην Τουρκία πρέπει να πάνε μέσω Ιράν ή να τους στείλουν με αεροπλάνα από το Πακιστάν. Η Τουρκία έχει ήδη αφγανούς στο έδαφός της. Αν θέλει να εργαλειοποιήσει πάλι τους ανθρώπους, μπορεί να το κάνει. Άνετα μπορεί η Τουρκία να παρουσιάσει αυτούς που έχει στο έδαφός της, ως φυγάδες από το καθεστώς τον Ταλιμπαν».

Τέλος, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. «Όλοι μιλάνε για το Αφγανιστάν και δείχνει τι γίνεται εκεί, οι άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από εκεί, και στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι οι υπουργοί πάνε στον Έβρο γιατί θέλει η κυβέρνηση να αλλάξει την ατζέντα από τις πυρκαγιές. Αυτά δεν είναι λογικά πράγματα».

Κοινή πολιτική ασύλου

Την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη κοινή πολιτική ασύλου υπογράμμισε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Κώστας Λάβδας. Παράλληλα, σχολιάζοντας την επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν, έκανε λόγο ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι Ελλάδα και Τουρκία θα ακολουθήσουν κοινή γραμμή στο προσφυγικό. Η Τουρκία προς το παρών λέει αυτά που θέλει να ακούσουν οι δυτικοί». «Προχθές ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι το μοντέλο Λιβύης είναι πολύ ενδιαφέρον για το Αφγανιστάν» πρόσθεσε ο καθηγητής, λέγοντας ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει το προσφυγικό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις