Προσφυγικό: Ο Ερντογαν που είναι σε δεινή θέση στο εσωτερικό της χώρας του ενδέχεται να εργάλειοποιησει για ακόμη μια φορά το μεταναστευτικό.
Να αποφύγει πάση θυσία φαινόμενα του 2020 στον Έβρο επιθυμεί η κυβέρνηση, γι’ αυτό και προχώρησε σε λεπτομερή σχεδιασμό των ενεργειών που θα γίνουν στα σύνορά μας. Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός μόλις έγινε αντιληπτό ότι οι μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν θα αυξηθούν κατακόρυφα. Οι διαδρομές των προσφύγων είναι γνωστές και οδηγούν στην Τουρκία και κατόπιν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Γνωστή επίσης είναι στην χώρα μας και η τακτική της Τουρκίας που πολλές φορές «διευκολύνει» την έξοδο προσφύγων από τα εδάφη της προς την Ευρώπη, την ίδια ώρα που απαιτεί χρήματα από την ΕΕ για να τους κρατήσει στο έδαφός της.
Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία για δύο ακόμη πράγματα: το πρώτο είναι ότι ο Ερντογάν, που είναι σε δεινή θέση στο εσωτερικό της χώρας του, ενδέχεται να εργαλειοποιήσει για ακόμη μια φορά το μεταναστευτικό και το δεύτερο είναι ότι μαζί με τους Αφγανούς που θα ζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη ενδέχεται να συρρεύσουν και πρόσφυγες από άλλες χώρες που δεν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας κερδίσει την «μάχη» του Έβρου το 2020 ακολουθεί μια τακτική που κινείται σε δυο επίπεδα, το επιχειρησιακό και το πολιτικό. Σε επειχηρησιακό επίπεδο ελήφθη απόφαση να ενισχυθεί ο φράχτης, να χρησιμοποιηθούν όλα τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού και παρακολούθησης και να αυξηθούν και οι δυνάμεις ελέγχου και επιτήρησης
Οι κινήσεις στο πολιτικό επίπεδο
Σε πολιτικό επίπεδο η πρώτη κίνηση του πρωθυπουργού ήταν η επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Η κίνηση αυτή έστειλε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο ότι η χώρα μας δεν θα δεχθεί ούτε πίεση, ούτε απειλές στα σύνορά της και ότι όποια τέτοια προσπάθεια γίνει θα αποτύχει, όπως απέτυχε και το 2020. Επιπλέον με την επικοινωνία αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δέσμευσε» τον Τούρκο πρόεδρο να τοποθετηθεί δημόσια ότι θα τηρήσει τους διεθνείς κανόνες που διέπουν τις μεταναστευτικές ροές.
Επόμενη κίνηση του Κυριακου Μητσοτακη ήταν (όπως και το 2020) να δημοσιοποιήσει στους Ευρωπαίους τόσο την ανησυχία του, όσο και την τακτική της Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο θέτει τους Ευρωπαίους προ των ευθυνών τους, αφού αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα της Ελλάδας αποτελούν τα νότια σύνορα της Ευρώπης, οπότε αν χρειαστεί η συνδρομή τους θα πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα. Στην κυβέρνηση υπάρχει εγρήγορση και η εκτίμηση είναι ότι ο Ερντογαν δεν θα τολμήσει να κάνει τα ίδια με το 2020, ωστόσο εάν υπάρξει τέτοια πρόθεση η ελληνική απάντηση θα είναι ηχηρότερη από αυτήν του 2020. Άλλωστε όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η χώρα είναι σε θέση να προστατεύσει ανά πάσα στιγμή και με κάθε τρόπο τα σύνορά της».