Κορονοϊός: Υπό πίεση τα νοσοκομεία

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Υπό πίεση τα νοσοκομεία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Κορονοϊός: Ευρεία σύσκεψη σήμερα στο υπουργείο Υγείας για να αντέξει το ΕΣΥ το τέταρτο επιδημικό κύμα.

26.08.2021 | 09:03

Μετά τη συζήτηση στη Βουλή για τη διαχείριση του ζητήματος των πυρκαγιών, το μέγιστο θέμα στην παρούσα φάση για την κυβέρνηση είναι το τέταρτο επιδημικό κύμα του κορονοϊού, που όπως όλα δείχνουν βρίσκεται ante portas. Για τον λόγο αυτό συνεδριάζει σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσία των γενικών γραμματέων του, των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών και του προέδρου και στελεχών του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ και βασικό θέμα την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Προηγήθηκε χθες η συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, όπου συζητήθηκαν επιμέρους θέματα αφορώντα την εύρυθμη κοινωνική λειτουργία.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως 10 περιοχές της χώρας βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο», γεγονός που προαναγγέλει πιθανώς ίσως νέα τοπικά lockdown. Στην περιφέρεια Μεσσηνίας ήδη από προχθές Τρίτη ισχύουν περιοριστικά μέτρα (απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας) έως και την 1η Σεπτεμβρίου. Παράταση των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις υφίσταται και στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου Κρήτης.

Στον άκμονα το ΕΣΥ

Χθες ανακοινώθηκαν 3.273 κρούσματα, σαφώς λιγότερα από τα 4.608 της Τρίτης, ωστόσο οι εισαγωγές νέων περιστατικών στα νοσοκομεία, καθώς και οι διασωληνώσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δείχνουν αυξητική τάση. Για παράδειγμα χθες Τετάρτη έγιναν 289 νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19, σε απλές κλίνες νοσηλεύονταν 1.826 και 326 διασωληνωμένοι. Την Τρίτη είχαν γίνει 285 εισαγωγές και τη Δευτέρα 314. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαθέτει επί του παρόντος 466 κλίνες ΜΕΘ για την COVID-19 και 4.108 απλές κλίνες, διαθεσιμότητα που επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του τέταρτου επιδημικού κύματος.

Προσυπολογίζοντας την κόπωση του υγειονομικού προσωπικού και την αναμονή του νέου κύματος έχει ήδη διαταχθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η ανάκληση όλων των κανονικών αδειών των εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία από 1η Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, ανακαλούνται όλες οι κανονικές άδειες του προσωπικού που απασχολείται στα Νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ και τις δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δηλαδή, Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα και Περιφερειακά/Τοπικά Ιατρεία καθώς και τον Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) από 1η/9 έως και νεωτέρας.

 

Τι θα γίνει με τα σχολεία και τον αθλητισμό

Παράλληλα, την κατάρτιση του υγειονομικού πρωτοκόλλου λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών αλλά και επιμέρους θεμάτων, όπως τη συμμετοχή των επαγγελματιών αθλητών σε επίσημες αθλητικές δραστηριότητες εξέτασε χθες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Χωρίς να έχουν καταλήξει οι ειδικοί στην τελική τους εισήγηση -θα συνεδριάσουν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα- σε ό,τι αφορά τα σχολεία εκκρεμεί να καθοριστεί ο αριθμός των κρουσμάτων ανά σχολικό ή ακαδημαϊκό τμήμα που θα σημαίνει την αναστολή της λειτουργίας του.

Επίσης, για τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές υπάρχει η σκέψη, σε περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι, να υποβάλλονται σε ένα ή δύο rapid τεστ ανά εβδομάδα, ανάλογα με την επικινδυνότητα του αθλήματος (ομαδικό ή ατομικό). Τέλος, εξετάστηκε και το άνοιγμα των παιδότοπων με την Επιτροπή να εισηγείται πιθανόν την λειτουργία τους από την 1η Σεπτεμβρίου με τρόπο που να μην αφορά μόνο τα εμβολιασμένα άτομα.

 

 

Οι «κόκκινες» περιοχές

Πέρα από τη Μεσσηνία, τα Χανιά, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, που ήδη προαναφέρθηκαν και για τις οποίες ισχύουν περιοριστικά μέτρα, , σημαντική αύξηση της διασποράς του κορονοϊού παρατηρείται σε τουλάχιστον 10 ακόμη περιοχές, όπως: η Αχαΐα (χθες 122 κρούσματα – 3,57% θετικότητα), η Ηλεία (χθες 97 – 6,51%), η Καβάλα (χθες 72 νέα κρούσματα -4,89%), η Κοζάνη (χθες 54 – 3,71% θετικότητα), ο Έβρος (χθες εντοπίστηκαν 75 νέα κρούσματα – 2,56% θετικότητα) και η Λάρισα (82 – 1,97%), η Νάξος (23 – 7,70%), η Κάλυμνος (14 – 4,12%), η Ρόδος (93 – 3,88%), η Κέρκυρα (53 – 2,85%) αλλά και η Ικαρία, η Άνδρος, η Ιθάκη και τα νησιά του Αργοσαρωνικού λόγω του υψηλού ποσοστού θετικότητας τις τελευταίες δύο εβδομάδες (6,90%, 5,36%, 4,78% και 4,19% αντίστοιχα).

Exit mobile version