Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος πολιτικής προστασίας, την έμφαση στην πρόληψη και την ανάγκη βελτιστοποίησης του συντονισμού των δράσεων των αρμόδιων υπηρεσιών του Κράτους που διαχειρίζονται αυτά τα γεγονότα, προσδιόρισε ως τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να αποφύγουμε χειρότερες καταστάσεις στο μέλλον, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, με αντικείμενο τις πρόσφατες φωτιές στην Αττική. H Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας, με έμφαση στην πρόληψη και στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων με στόχο τη διασφάλιση της έγκαιρης και άμεσης αντιμετώπισης και διαχείρισης των κρίσεων», ανέφερε.
Προηγήθηκε αναλυτική ενημέρωση των μελών του Περιφερειακού συμβουλίου σχετικά με τη συνδρομή της Περιφέρειας στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης και τις πρωτοβουλίες στήριξης των πυροσβεστών, εθελοντών και πληγέντων από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και κατέθεσαν τις απόψεις αλλά και τις προτάσεις τους σχετικά με τη διαχείριση των πυρκαγιών, Δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Αχαρνών Σ. Βρεττός, ο Δήμαρχος Ωρωπού Γ. Γιασημάκης, ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης και ο Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Χ. Στάθης, ενώ στο συμβούλιο εκπροσωπήθηκε και ο Δήμος Κηφισιάς. Οι Δήμαρχοι εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στην Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά στον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για την ουσιαστική συνδρομή του στην αντιμετώπιση της φωτιάς και ακολούθως στη στήριξη των πληγέντων.
«Δεν κρυφτήκαμε, τα στελέχη μας ήταν από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή της μάχης»
Αποτιμώντας την παρουσία της Περιφέρειας, καθ΄όλη τη διάρκεια της κρίσης, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως το πολιτικό προσωπικό και τα στελέχη της Περιφέρειας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην «πρώτη γραμμή» της προσπάθειας για την ανάσχεση των πυρκαγιών, 24 ώρες το 24ωρο, κινούμενοι πάντα στο όριο που θέτει το ισχύουν θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις αρμοδιότητες μας. «Δεν κρυφτήκαμε και δεν επικαλεστήκαμε αναρμοδιότητα, αλλά δώσαμε τη μάχη μαζί με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διατρέχοντας τις βασικές πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν τις συνόψισε στις εξής:
• θέσαμε στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος σε όλη τη διάρκεια διαχείρισης της κρίσης δεκάδες υδροφόρες και μηχανήματα έργου, προκειμένου να συνδράμουμε την προσπάθειά τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών και στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.
• διαθέσαμε και οχήματα, για την ασφαλή απομάκρυνση και μετακίνηση πολιτών σε περιοχές που δόθηκε από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας εντολή εκκένωσης.
• Θέσαμε στη διάθεση των πολιτών την ειδική τηλεφωνική γραμμή 1110 που λειτουργεί η Περιφέρεια Αττικής, για παροχή ιατρικών συμβουλών και ψυχολογικής υποστήριξης.
• Kλιμάκιο ιατρού, νοσηλευτή και ψυχολόγων του Κέντρου Επιχειρήσεων της Περιφέρειας βρέθηκε σε περιοχές που επλήγησαν για παροχή υγειονομικών υπηρεσιών καθώς και διανομή μασκών προστασίας .
• διαθέσαμε χιλιάδες γεύματα και νερά σε πυροσβέστες, εθελοντές και πολίτες που έδιναν τη μάχη με τις φλόγες.
• Κλιμάκια υπαλλήλων της Περιφέρειας προχώρησαν άμεσα στην καταγραφή των ζημιών, για να μπορέσουν γρήγορα να αποζημιωθούν από το Κράτος όσοι πολίτες είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.
«H Περιφερειακή διαχείριση, κλειδί για τη βελτίωση του συστήματος της Πολιτικής Προστασίας»
Στην τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης τόνισε πως αξιοποιώντας την υπάρχουσα εμπειρία η Περιφέρεια Αττικής διαμορφώνει ένα σύνολο θέσεων και προτάσεων, που αφορούν ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του συστήματος πολιτικής προστασίας στη χώρα , το οποίο θα τεθεί, όπως ανέφερε, υπόψη και των υπόλοιπων αιρετών Διοικήσεων των Περιφερειών, ώστε να αποτελέσει και θέση της ΕΝ.Π.Ε..
Ειδικότερα μεταξύ άλλων προτείνονται τα εξής:
1. Θεωρούμε ότι και στην πολιτική προστασία, αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της, το μοντέλο της Περιφερειακής Διαχείρισης, αφού κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες που της γνωρίζει καλύτερα το εκάστοτε τοπικό κέντρο.
2. Πιστεύουμε ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση η εξαγγελία από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο υφυπουργό , όσον αφορά τη λειτουργία 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, όμως αυτό που θα καταστήσει αποτελεσματικότερη τη λειτουργία τους είναι ο έλεγχος και ο συντονισμός να γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο.
3. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι η ενίσχυσή τους με όλα τα απαραίτητα μέσα και το προσωπικό
4. Προς την σωστή κατεύθυνση είναι και η απόφαση της Κυβέρνησης να περάσει η ευθύνη των Δασαρχείων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι αποκεντρωμένες Διοικήσεις που είχαν τον έλεγχο της λειτουργίας των δασικών υπηρεσιών, απέτυχαν να ανταποκριθούν και σε αυτή την ευθύνη. Από κει και πέρα όμως δεν αρκεί η αλλαγή του εποπτεύοντος οργανισμού, αλλά τα δασαρχεία θα πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό και να υπάρχει αποτελεσματικότερος έλεγχος για το αν κάνουν έγκαιρα τη δουλειά τους, που είναι ο καθαρισμός των δασών και των δασικών δρόμων, καθώς και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
5. Καθοριστικής σημασίας είναι η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, για την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης από τον ΑΔΜΗΕ.
6. Στο δικό μας νέο μοντέλο πολιτικής προστασίας κυρίαρχος είναι ο τομέας της πρόληψης, αφού κοστίζει ελάχιστα σε σχέση με το κόστος αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται. Η χρήση drones και συστημάτων πυρανίχνευσης για τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών στο αρχικό στάδιο, είναι κρίσιμης σημασίας , αρκεί να συνοδεύεται κι από ένα αποτελεσματικό σύστημα έγκαιρης επέμβασης εναέριων κι επίγειων δυνάμεων.
7. Η αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αύξηση του αριθμού των εθελοντών αλλά και η εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την αναβάθμιση των ικανοτήτων τους, αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας.
8. Η έγκαιρη και όχι η εκ των υστέρων διάθεση πόρων προς τους ΟΤΑ , προκειμένου να υλοποιούν τις απαραίτητες δράσεις ( π.χ. καθαρισμούς), θα συμβάλλει στην καλύτερη πρόληψη για την εκδήλωση καταστροφικών φαινομένων.
9. Η αξιοποίηση των πόρων των Περιφερειών που προέρχονται κυρίως από ευρωπαϊκά προγράμματα, μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά. Αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους η Περιφέρεια Αττικής πριν μερικούς μήνες παρέδωσε στο Πυροσβεστικό Σώμα 30 οχήματα που προμηθεύθηκε, για να ενισχύσει το έργο του.
10. Μέσα από πόρους των Περιφερειών μπορούν να χρηματοδοτηθούν προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων ( κυρίως αγροτικές και τουριστικές) που επλήγησαν από τις καταστροφές.
11. Η συμμετοχή των Περιφερειών στο πρόγραμμα αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων είναι αυτονόητη. Στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε ήδη σχεδιάσει, πριν την εκδήλωση των πυρκαγιών αυτού του καλοκαιριού, εκτεταμένες δεντροφυτεύσεις , με δέντρα κατάλληλα για το Αττικό περιβάλλον.
«Αναγκαίο να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα με fast track διαδικασίες»
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως τώρα έχει προτεραιότητα ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας. «Απαιτείται η λήψη άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων μέτρων πρόληψης για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την διάβρωση του εδάφους και τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα μετά την καταστροφή των δασών. Η υιοθέτηση fast track διαδικασιών με ταυτόχρονη εξασφάλιση των συνθηκών διαφάνειας, αποτελούν μονόδρομο αν θέλουμε να προλάβουμε το κακό» ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
«Σημαντικότερο όμως είναι να αντιληφθούμε επιτέλους ότι δεν μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο σύστημα πολιτικής προστασίας, βασιζόμενοι σε συνταγές που απέτυχαν. Το μοντέλο της κεντρικής διαχείρισης ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Τώρα είναι η ώρα της περιφερειακής διαχείρισης, το μοντέλο που εμπιστεύονται όλες οι ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές κι όχι μόνον χώρες».