Φανουρόπιτα- εύκολη συνταγή: Γιατί την φτιάχνουμε σήμερα

PLUS

Φανουρόπιτα- εύκολη συνταγή: Γιατί την φτιάχνουμε σήμερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Αναστασία Αρτεμιάδη

Φανουρόπιτα- εύκολη συνταγή: Δεν υπάρχει εκκλησία από την οποία να μην περάσετε σήμερα και να μη δείτε δεκάδες φανουρόπιτες

26.08.2021 | 11:43

Kάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου, οι εκκλησίες γεμίζουν φανουρόπιτες. Όμως τέτοιες μεμονωμένες πίτες φτάνουν στις εκκλησίες του Αγίου Φανουρίου κάθε εποχή του χρόνου, καθώς ως γνωστόν, η παράδοση λέει ότι έχουν τη δύναμη να φανερώσουν χαμένα αντικείμενα ή και πρόσωπα. Πώς αποδόθηκαν, όμως, αυτές οι ιδιότητες στο πεντανόστιμο κέικ; Και γιατί πρέπει ο αριθμός των υλικών του να είναι πάντα μονός;

Ποιος δεν θυμάται την γιαγιά του να λέει “Άγιε μου Φανούριε… φανέρωσε το” και να τάζει πίτα ή κερί στη χάρη του; Για τους απλούς ανθρώπους ο Άγιος Φανούριος υπήρξε η μορφή που πάντοτε θα βοηθούσε να βρεθούν τα χαμένα. Από γαμπρούς και νύφες μέχρι χαμένα πρόσωπα ή ακόμη και κλειδιά.

Ο αριθμός των υλικών

O αριθμός των υλικών της φανουρόπιτας πρέπει να είναι πάντα μονός – και ιδανικά, να είναι 7 ή 9. Αυτοί οι δύο αριθμοί συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες της δημιουργίας και τα τάγματα των αγγέλων. Τα επτά υλικά είναι τα… στάνταρ: λάδι, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, ζάχαρη, σόδα, αλάτι και χυμός πορτοκαλιού. Aπό εκεί και πέρα, μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε προσθέτοντας τις δικές μας αγαπημένες γεύσεις.

Η παραδοσιακή συνταγή για φανουρόπιτα με 7 υλικά:

Υλικά

400 γρ αλεύρι που φουσκώνει
300 γρ ζάχαρη
200 γρ ελαιόλαδο
250 γρ χυμό πορτοκάλι + Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κτγ κανέλα
70 γρ σταφίδες
80 γρ καρύδια

Για το πασπάλισμα

ζάχαρη άχνη
Φόρμα 26 εκ.

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι μαζί με την ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα για ένα λεπτό. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε και την κανέλα σκόνη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σε 70 γρ. σταφίδες ρίχνουμε 1 κτγ αλεύρι που φουσκώνει. Προσθέτουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι που φουσκώνει και ανακατεύουμε πολύ καλα.

Ρίχνουμε το τριμμένο καρύδι και τις σταφίδες. Αφού ανακατέψουμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά ρίχνουμε το μείγμα σε μια λαδωμένη φόρμα 26 εκ. αφού πρώτα έχουμε τοποθετήσει στον πάτο λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 50-55 λεπτά στους 170 c. Αφήνουμε την Φανουρόπιτα να κρυώσει τελείως. Ξεφορμάρουμε και στολίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Ετικέτες
Exit mobile version