Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ανασχηματισμός 2021 ονόματα: Ώρα για… επανεκκίνηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός 2021 ονόματα: Ώρα για… επανεκκίνηση

Ανασχηματισμός 2021 ονόματα: Μετά τις πυρκαγιές που έπληξαν την εικόνα της κυβέρνησης και ενόψει της ΔΕΘ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τον απαραίτητο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που ναι μεν διατηρεί την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο οι “πληγές” άρχισαν ήδη να φαίνονται. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκεται στις ΗΠΑ για ιδιωτική επίσκεψη και να επιστρέφει τη Δευτέρα, όλα δείχνουν ότι κινείται προς την κατεύθυνση του ανασχηματισμού και αυτό που απομένει είναι απλώς να “βάλει τη σφραγίδα”. Ο κ. Μητσοτάκης, παρά τις αρχικές προβλέψεις που τον ήθελαν να προχωράει στις αλλαγές  μέσα στο φθινόπωρο, θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαιο ότι όλα θα γίνουν το αργότερο μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Παρότι στο Μέγαρο Μαξίμου  ο πρωθυπουργός δεν έχει ενημερώσει κανέναν για τις προθέσεις του είναι σαφές ότι ο ανασχηματισμός θα είναι… μάθημα για αρκετούς και θα αγγίξει ακόμα και τους  πρωτοκλασάτους υπουργούς. Πιο συγκεκριμένα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν 4 – 5 «ηχηρές» μετακινήσεις  υπουργών που μέχρι σήμερα θεωρούνται αμετακίνητοι. Αυτοί που δεν αναμένεται να αλλάξουν πόστο, είναι του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με τον Γιώργο Αυτιά. Ξεκινώντας από την αρχή πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρόσωπα που αποτελούν το λεγόμενο επιτελικό κράτος (Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Πιερρακάκης, Λιβάνιος και λοιποί) θα παραμείνουν αμετακίνητοι ή ενδεχομένως να αναβαθμιστούν.

Πολύ δύσκολα θα αλλάξουν οι υπουργοί των υπουργείων που ασχολούνται με τα εθνικά μας ζητήματα. Ακόμα όμως κι αν υπάρχει συζήτηση ή σκέψη να μετακινηθούν Δένδιας και Παναγιωτόπουλος, σίγουρα δεν μπορούν να υποβαθμιστούν, αφού έχουν επιδείξει σοβαρό έργο. Στο κλαμπ των αμετακίνητων φαίνεται να εισέρχεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και η Νίκη Κεραμέως, που πρέπει να ολοκληρώσει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Ανασχηματισμός 2021: Οι αλλαγές θα έχουν διπλή στόχευση

Από τη μία σε μία περίοδο που η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνει επανεκκίνηση μετά τις πυρκαγιές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει οι αλλαγές στα υπουργεία να αποτυπώνουν τη «συγγνώμη» που είχε πει ο ίδιος, με αφορμή τη διαχείριση των πυρκαγιών. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί στην πράξη, αναμένεται να μετακινηθούν τόσο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς, τα δύο κυβερνητικά στελέχη που ασχολήθηκαν με το θέμα.

Ανασχηματισμός: Ανάγκη για μεταρρυθμίσεις

Από την άλλη θα πρέπει να δοθεί η αίσθηση της επανεκκίνησης, σε μία χρονική περίοδο που η χώρα βρίσκεται στο τέταρτο κύμα της πανδημίας και προετοιμάζεται για τη μετα κορονοϊού εποχή. Στο πλαίσιο αυτό δε θα πρέπει να θεωρεί έκπληξη η μετακόμιση του Βασίλη Κικίλια από το υπουργείο Υγείας είτε προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είτε προς το υπουργείο Τουρισμού. Βέβαιη πρέπει να θεωρείται πάντως η είσοδος περισσότερων βουλευτών της ΝΔ στο νέο σχήμα,  η απομάκρυνση  πολλών σημερινών υφυπουργών αλλά και η αναβάθμιση ορισμένων γενικών γραμματέων.

O Πρωθυπουργός δεδομένου ότι πλέον δεν τίθεται θέμα προσφυγής στις κάλπες, έχει πλήρη εικόνα για τα στελέχη της κυβέρνησής του δύο χρόνια μετά την εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου του 2017. Κινείται, δε, ήδη στη λογική της επόμενης ημέρας και της ανάγκης να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που ως ένα βαθμό έμειναν πίσω εξ αιτίας των μεγάλων κρίσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, με τη μια εξ αυτών, την πανδημία να συνεχίζεται. Στο πλαίσιο αυτό η δημιουργία ενός σχήματος που θα τρέξει το κυβερνητικό έργο που απαιτείται το προσεχές διάστημα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον ίδιο.

Φορτωμένο πρόγραμμα – Ποιες μέρες είναι «άδειες από υποχρεώσεις»

Ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη για την καθιερωμένη ομιλία του στην Έκθεση το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, 11 και 12 Σεπτεμβρίου. Ο ανασχηματισμός εκτός εξαιρετικού απροόπτου θα έχει προηγηθεί και το πιθανότερο είναι να γίνει εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Όλες τις ημέρες αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά φορτωμένο. Τη Δευτέρα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος επέμενε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο μεθαύριο να προχωρήσει σε ανασχηματισμό ο κ. Μητσοτάκης αν και το απόγευμα της ίδιας ημέρας είναι μέχρι στιγμής «άδειο από υποχρεώσεις».

Την επόμενη ημέρα Τρίτη 31 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για πολύ σημαντικά θέματα, όπως το νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση που αφορά την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, και το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Μπλεντ της Σλοβενίας.

Εκεί την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχει σε Διεθνή Σύνοδο για το μέλλον την Ευρώπης, ενώ την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου το απόγευμα θα αναχωρήσει για τη Μασσαλία όπου την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου θα λάβει μέρος σε διεθνή διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου. Με μια πρώτη ματιά ίσως την Πέμπτη το πρωί φαίνεται να υπάρχει χρόνος για τον ανασχηματισμό, ο οποίος αυτή τη φορά αναμένεται να είναι σαρωτικός.

Οι πρώτες ρωγμές

Η συζήτηση για τον ανασχηματισμό αυτή τη φορά γίνεται με φόντο τις πρώτες ρωγμές στην κυβερνητική εικόνα που καταγράφει η δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα τα ΝΕΑ, καθώς η ΝΔ έχει χάσει δύο μονάδες από τον Ιούνιο, διατηρώντας ωστόσο το προβάδισμα με 10 μονάδες διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, τη μικρότερη ουσιαστικά διαφορά που καταγράφει δημοσκόπηση μετά τις εκλογές του 2019.

Πάντως πέραν της δημοσκόπησης της GPO και στις υπόλοιπες έρευνες της κοινής γνώμης που έλαβαν στο μέγαρο Μαξίμου μετά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές φαίνεται πως δεν έχουν απορροφηθεί οι πολιτικοί κραδασμοί που προκάλεσε ο πύρινος εφιάλτης του Αυγούστου. Στη δημοσκόπηση της GPO σχεδόν οι μισοί πολίτες ζητούν ανασχηματισμό, περίπου 3 στους 10 αποδίδουν στην κυβέρνηση ευθύνες για τις πρόσφατες πυρκαγιές και 6 στους 10 στον ίδιο τον πρωθυπουργό για κακό συντονισμό. Στο ερώτημα αν πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, το 49,4% των ερωτηθέντων απαντά «ΝΑΙ/ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ» και το 35,9% απαντά «ΟΧΙ/ ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ».

https://www.youtube.com/watch?v=zFCZ0irpuPM

Το δίλημμα

Από τα μεγάλα ερωτήματα του ανασχηματισμού, το πιο ενδιαφέρον είναι ίσως η τύχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αφού η τυχόν παραμονή του στο πόστο του ή η αποχώρησή του ή ενδεχομένως και η μετακόμισή του, δεν είναι μια απλή υπουργική μετάθεση, μια επιλογή του πρωθυπουργού με βάση τα πεπραγμένα του υπουργού του, αλλά έχει αποκτήσει καίρια πολιτικά χαρακτηριστικά. Η τύχη του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και λόγω του ότι έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης. Η Φώφη Γεννηματά ζητάει καθημερινά την παραίτησή του- για περισσότερο προσωπικούς παρά πολιτικούς- ο δε ΣΥΡΙΖΑ τον έχει βάλει επίσης στο στόχαστρο λόγω… αστυνομοκρατίας.

Αυτό δηλαδή για το οποίο, με τον τίτλο “ευνομία”, υπερηφανεύεται ότι αποκατέστησε η κυβέρνηση, αφού επί των ημερών του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τις ικανότητες του οποίου λίγοι αμφισβητούν, πήρε τέλος το αίσχος των καταλήψεων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η αστυνόμευση αποδίδει καρπούς και υπάρχει εντονότερο το αίσθημα της ασφάλειας. Για να μην μιλήσουμε για τον Εβρο, που πιστώνεται και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, καθώς η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και των σωμάτων ασφαλείας απέτρεψε την εισβολή των παράνομων μεταναστών που σχεδίαζε ο Ερντογάν. Με αυτά τα δεδομένα θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί να μετακινηθεί, θα ρωτούσε κάποιος.

Δύσκολο το θέμα Χρυσοχοΐδης

Μα γιατί ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί και οφείλει να αποδώσει ευθύνες για την διαχείριση των πυρκαγιών φέτος το καλοκαίρι, και αν δεν αποδοθούν οι ευθύνες στον υπουργό, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, σε ποιόν θα αποδοθούν; Μόνο στον επικεφαλής της Πυροσβεστικής; Ή μόνο στον Νίκο Χαρδαλιά, που έδωσε και την ψυχή του στη μάχη της κατάσβεσης, άσχετα αν τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Το θέμα Χρυσοχοΐδης όμως είναι πιο περίπλοκο. Οπως σημείωσε πρόσφατα σε μια ανάλυσή του ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής στην Athens Voice, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης “έχει γίνει το σύμβολο μιας μερίδας του μεσαίου χώρου, όλων αυτών δηλαδή που μετανάστευσαν στη ΝΔ στις εκλογές και κατά μία εκδοχή της χάρισαν τη νίκη”… Και αφού περιγράφει την κινητοποίηση της κεντροαριστεράς στα social media, υπέρ της παραμονής του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην κυβέρνηση και τις επιθέσεις που δέχεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τόσο από τους καθαρούς δεξιούς, όσο και από τους ούλτρα αριστερούς τύπου ΣΥΡΙΖΑ, γράφει για το δίλημμα του πρωθυπουργού:

“Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι συνολικά το εκσυγχρονιστικό προφίλ της κυβέρνησης βρίσκεται υπό αμφισβήτηση τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά. Ο Χρυσοχοΐδης είναι απλώς το πρώτο θύμα πριν αρχίσει ένα γενικότερο ξήλωμα. Έτσι το να παραμείνει στην κυβέρνηση θεωρείται κατά κάποιο τρόπο ως ανανέωση του συμβολαίου του Μητσοτάκη με τον μεσαίο χώρο. Θα είναι μια απάντηση σε όσους επιθυμούν μια καθαρή “δεξιά” κυβέρνηση, είτε επειδή τους εκφράζει είτε επειδή πιστεύουν ότι θα είναι ένας πιο εύκολος αντίπαλος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει μπει στο μάτι της αριστεράς. Να ακυρωθεί και το τελευταίο “άλλοθι” των κεντροαριστερών που στηρίζουν τη ΝΔ. Οι φωτιές ήταν απλώς μια καλή αφορμή”.

https://www.youtube.com/watch?v=FMs_TKnSM88

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις