Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ / Επανάσταση 1821: Τα δέντρα που «άκουσαν» τους αγωνιστές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Επανάσταση 1821: Τα δέντρα που «άκουσαν» τους αγωνιστές

Επανάσταση 1821: Σήμανση του Δικτύου Αιωνόβιων Δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 από Ελληνίδα της Μελβούρνης.

Στο πλαίσιο του επετειακού ερευνητικού προγράμματος «1821 – 2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης», που τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας ξεκίνησε τις επετειακές εκδηλώσεις σήμανσης των 71 αιωνόβιων δέντρων ελευθερίας της Πελοποννήσου που σχετίζονται με ιστορίες και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης. Το σχετικό πρόγραμμα έχει στόχο τη συστηματική καταγραφή των αιωνόβιων δέντρων (μεγαλύτερα των 200 ετών) της εποχής της Ελληνικής Επανάστασης. Πρόκειται για δέντρα που ήταν ζωντανά κατά τις αρχές του 19ου αιώνα, δέντρα που «είδαν» και «άκουσαν» τους Έλληνες επαναστάτες να ονειρεύονται μια ελεύθερη Ελλάδα. Το σύνολο των αιωνόβιων δέντρων που θα καταγραφούν, θα σημανθούν με ειδικό μεταλλικό επετειακό λογότυπο που φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς η καταξιωμένη σε διεθνές επίπεδο καλλιτέχνιδα, ομογενής Joanna Kordos, που ζει στη Μελβούρνη και κατάγεται από τη Μεσσηνία.

 

«Είναι μια φωνή για τα δέντρα, μια αναγνώριση, ένα κειμήλιο που θα αφήσουμε στην κοινωνία και απλώς αυτή η αναγνώριση θα μείνει στην ιστορία» ανέφερε η κα Κόρδου. Οι δράσεις για την αναγνώριση των δέντρων ξεκίνησαν με την πρώτη επετειακή εκδήλωση σήμανσης της γηραιότερης Λυγαριάς της Ελλάδας και πιθανόν της Ευρώπης, που αποτέλεσε μάρτυρας της πρώτης πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων (πρόκειται για τη Μάχη Κάτω Μηναγίων που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως Δημόσια Εορτή Τοπικής Σημασίας από το Δήμο Πύλου Νέστορος), καθώς και τριών ακόμη μνημειακών δέντρων (Βελανιδιά, Ελιά, Πρίνος) τα οποία βρίσκονται στον οικισμό Κάτω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου Νέστορος Μεσσηνίας.

Με μεταλλική επετειακή πλακέτα

Το σύνολο των εν λόγω δέντρων ελευθερίας της Πελοποννήσου θα σημανθεί με την μεταλλική επετειακή ετικέτα, ελάχιστου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, το σχέδιο της οποίας φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς η καταξιωμένη ομογενής ζωγράφος Joanna Kordos. Ακολούθως και μέχρι τέλος του έτους 2021, στο πλαίσιο τοπικών επετειακών εκδηλώσεων, θα σημανθούν το σύνολο των εν λόγω μνημειακών δέντρων, ώστε να αποτελέσουν ένα ενιαίο δίκτυο άυλης πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις