Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ανασχηματισμός ονόματα – 2021: Το κεφάλαιο “Χρυσοχοΐδης” και οι φήμες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός ονόματα – 2021: Το κεφάλαιο “Χρυσοχοΐδης” και οι φήμες

Ανασχηματισμός ονόματα - 2021: Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μαξίμου, αναμένεται να "κλειδώσει" τόσο τον ανασχηματισμό όσο και την ημέρα των ανακοινώσεων.

Το πρωινό καφεδάκι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου θα καθορίσει τον χρόνο και το εύρος του αναμενόμενου ανασχηματισμού, με τα χαρτιά του αιφνιδιασμού να βρίσκονται στα χέρια του πρωθυπουργού. Όπως και να έχει όμως, οι όποιες αλλαγές θα σφραγιστούν πριν την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης, αρχές του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην τρέχουσα συγκυρία που αναγνωρίζεται ως μια ευκαιρία, το αποτύπωμα των αποφάσεων του κ. Μητσοτάκη στην αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος θα είναι ισχυρό.

Η στρατηγική που συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο πρωθυπουργικό γραφείο με έναν πολύ στενό κύκλο συνεργατών προβλέπει επανεκκίνηση μετά τις “πληγές” που άνοιξε η πύρινη λαίλαπα στην κυβέρνηση. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα σηματοδοτηθεί από έναν δομικό ανασχηματισμό και την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ που πέρα από τις εξαγγελίες για το επόμενο οικονομικό έτος θα περιλαμβάνει και το όραμα του για το αύριο της χώρας.

Ανασχηματισμός ονόματα: Τι ακούγεται

Από τους 20 υπουργούς, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση του κ. Σκέρτσου, αμετακίνητοι θεωρούνται, σύμφωνα με πηγές, ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Κώστας Καραμανλής στο υπουργείο Υποδομών, ο Κώστας Σκρέκας στο υπουργείο Ενέργειας, ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Εργασίας και ο Σπήλιος Λιβανός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο ίδιο γκρουπ τοποθετείται και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς πιστεύεται ότι δεν θα αλλάξει η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου.

Διφορούμενες είναι οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών για τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Άμυνας, καθώς ο Βασίλης Κικίλιας συνεχίζει να σηκώνει το βάρος της πανδημίας, η Νίκη Κεραμέως με τους νόμους που έχουν ψηφιστεί για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που έχει κλείσει τις περισσότερες συμφωνίες στα εξοπλιστικά, δείχνουν να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους στο χαρτοφυλάκιο τους.

Ερώτημα επικρατεί για το αν θα παραμείνει το ίδιο δίδυμο στο “κομβικό” υπουργείο Εσωτερικών. Πάντως στην περίπτωση που μετακινηθεί ο Μάκης Βορίδης, θα είναι η τρίτη φορά σε ισάριθμους ανασχηματισμούς που έχει πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανασχηματισμός ονόματα: Αναβαθμίσεις

Στόχος του πρωθυπουργού, όπως έχει κάνει και σε προηγούμενους ανασχηματισμούς, είναι η αναβάθμιση υφυπουργών σε αναπληρωτές υπουργούς, όπως και γενικών γραμματέων σε θέσεις υφυπουργών θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τους επιβραβεύσει για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και την προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα εντός της κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, όπως ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο Θανάσης Πλεύρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα αλλάξουν οι συσχετισμοί που υπάρχουν στο υπουργικό συμβούλιο με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο του παραδοσιακού Κέντρου.

Από εκεί και πέρα τα διάφορα σενάρια που υπάρχουν εμπλέκουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχεδόν όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου είτε για μετακίνηση σε άλλο πόστο είτε για έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα. Βέβαια, ο ανασχηματισμός αποτελεί «αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού» και όλα θα εξαρτηθούν από την λίστα που θα έχει καταρτίσει ο κ. Μητσοτάκης όταν θα πάει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το δίλημμα

Από τα μεγάλα ερωτήματα του ανασχηματισμού, το πιο ενδιαφέρον είναι ίσως η τύχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αφού η τυχόν παραμονή του στο πόστο του ή η αποχώρησή του ή ενδεχομένως και η μετακόμισή του, δεν είναι μια απλή υπουργική μετάθεση, μια επιλογή του πρωθυπουργού με βάση τα πεπραγμένα του υπουργού του, αλλά έχει αποκτήσει καίρια πολιτικά χαρακτηριστικά. Η τύχη του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και λόγω του ότι έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης. Η Φώφη Γεννηματά ζητάει καθημερινά την παραίτησή του- για περισσότερο προσωπικούς παρά πολιτικούς- ο δε ΣΥΡΙΖΑ τον έχει βάλει επίσης στο στόχαστρο λόγω… αστυνομοκρατίας.

Αυτό δηλαδή για το οποίο, με τον τίτλο ευνομία, υπερηφανεύεται ότι αποκατέστησε η κυβέρνηση, αφού επί των ημερών του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τις ικανότητες του οποίου λίγοι αμφισβητούν, πήρε τέλος το αίσχος των καταλήψεων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η αστυνόμευση αποδίδει καρπούς και υπάρχει εντονότερο το αίσθημα της ασφάλειας. Για να μην μιλήσουμε για τον Εβρο, που πιστώνεται και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, καθώς η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και των σωμάτων ασφαλείας απέτρεψε την εισβολή των παράνομων μεταναστών που σχεδίαζε ο Ερντογάν. Με αυτά τα δεδομένα θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί να μετακινηθεί, θα ρωτούσε κάποιος.

Δύσκολο το θέμα Χρυσοχοΐδης

Μα γιατί ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί και οφείλει να αποδώσει ευθύνες για την διαχείριση των πυρκαγιών φέτος το καλοκαίρι, και αν δεν αποδοθούν οι ευθύνες στον υπουργό, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, σε ποιόν θα αποδοθούν; Μόνο στον επικεφαλής της Πυροσβεστικής; Ή μόνο στον Νίκο Χαρδαλιά, που έδωσε και την ψυχή του στη μάχη της κατάσβεσης, άσχετα αν τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.

“Το θέμα Χρυσοχοΐδης όμως είναι πιο περίπλοκο. Οπως σημείωσε πρόσφατα σε μια ανάλυσή του ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής στην Athens Voice, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης “έχει γίνει το σύμβολο μιας μερίδας του μεσαίου χώρου, όλων αυτών δηλαδή που μετανάστευσαν στη ΝΔ στις εκλογές και κατά μία εκδοχή της χάρισαν τη νίκη”… Και αφού περιγράφει την κινητοποίηση της κεντροαριστεράς στα social media, υπέρ της παραμονής του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην κυβέρνηση και τις επιθέσεις που δέχεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τόσο από τους καθαρούς δεξιούς, όσο και από τους ούλτρα αριστερούς τύπου ΣΥΡΙΖΑ, γράφει για το δίλημμα του πρωθυπουργού:

“Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι συνολικά το εκσυγχρονιστικό προφίλ της κυβέρνησης βρίσκεται υπό αμφισβήτηση τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά. Ο Χρυσοχοΐδης είναι απλώς το πρώτο θύμα πριν αρχίσει ένα γενικότερο ξήλωμα. Έτσι το να παραμείνει στην κυβέρνηση θεωρείται κατά κάποιο τρόπο ως ανανέωση του συμβολαίου του Μητσοτάκη με τον μεσαίο χώρο. Θα είναι μια απάντηση σε όσους επιθυμούν μια καθαρή δεξιά κυβέρνηση, είτε επειδή τους εκφράζει είτε επειδή πιστεύουν ότι θα είναι ένας πιο εύκολος αντίπαλος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει μπει στο μάτι της αριστεράς. Να ακυρωθεί και το τελευταίο άλλοθι των κεντροαριστερών που στηρίζουν τη ΝΔ. Οι φωτιές ήταν απλώς μια καλή αφορμή”.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=70&v=FMs_TKnSM88&feature=emb_title

Πάμε προς τέλος της εβδομάδας;

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί το φορτωμένο πρόγραμμα που έχει αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιστρέφει το πρωί της Δευτέρας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βρέθηκε για να συνοδεύσει την κόρη του που ξεκίνησε πανεπιστημιακές σπουδές. Το πρωί της Τρίτης, ο κ. Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στην τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και το ίδιο απόγευμα θα ταξιδέψει στη Σλοβενία για να συμμετάσχει στο Bled Strategic Forum. Την επόμενη μέρα θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας εν όψει της ΔΕΘ, ενώ την Πέμπτη το βράδυ θα ταξιδέψει στη Μασσαλία για να λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να βρεθεί χρόνος για να γίνει ο ανασχηματισμός σήμερα ή αύριο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις