Μακροχρόνιες επιπτώσεις κορονοϊού στα παιδιά: Δεν είναι ένα απλό πράγμα να περάσει ένα παιδί τη νόσο, υπογραμμίζει
«Η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού αυξάνει με την κοινωνική επαφή», σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος συνέστησε στους γονείς να μιλήσουν με τους παιδιάτρους σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε και στη νόσηση των παιδιών, με αφορμή βρετανική έρευνα που έδειξε ότι, «όσοι προσβάλλονται με τη Δέλτα έχουν δύο φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευτούν και 1,5 πιθανότητα να νοσήσουν βαριά από ό,τι αν νοσήσουν από τη μετάλλαξη Άλφα». Η βαριά νόσηση των παιδιών «επηρεάζει πολλά οργανικά συστήματα που θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν χρόνιες επιπλοκές», είπε.
«Δεν είναι ένα απλό πράγμα να περάσει ένα παιδί τη νόσο. Βεβαίως, ένα στα δέκα θα περάσει σοβαρά τη νόσο, επομένως έστω και το ένα πρέπει να το προστατεύσουμε», συνέχισε. Ο καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης, επεσήμανε ότι «πολλά παιδιά πια είναι στο νοσοκομείο, τα εμβολιάζουμε για να προστατεύσουμε όχι μόνο τους μεγάλους, αλλά και τα παιδιά». «Αναμένουμε μεγαλύτερη αύξηση το χειμώνα», τόνισε για τη νοσηλεία παιδιών ενώ έκανε λόγο για ειδικό σχέδιο που καταρτίζει για τα νοσοκομεία Παίδων του υπουργείο Υγείας.
Αναφορικά με τα παιδιά που νοσούν βαριά, είπε ότι, «η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Τα αναπνευστικά, συμπεριλαμβανομένου και το άσθμα, το ζάχαρο και το διαβήτη, είναι σε αυξημένο κίνδυνο».