Παραλλαγή Δέλτα: Παραπλανητικές δηλώσεις

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Παραλλαγή Δέλτα: Παραπλανητικές δηλώσεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Παραλλαγή Δέλτα: Η ανάλυση των πρόσφατων δεδομένων του Ισραήλ, δείχνει ότι ο ισχυρισμός για χαμηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι λάθος και παραπλανητικός.

31.08.2021 | 09:32

Η έξαρση της ταχείας μετάδοσης της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού σε χώρες με υψηλό ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων έχει οδηγήσει σε φήμες ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά κατά της Δέλτα, ή ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων υποχωρεί μετά από 4-6 μήνες.

από τον Γιώργο Σ. Ατσαλάκη, Αναπλ. Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης, Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης

 

Τα κράτη, πρέπει να επικεντρωθούν ως πρώτη προτεραιότητα, στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της σοβαρής νοσηλείας, που είναι ο βασικός παράγοντας για τη δημόσια υγεία ώστε να αποφευχθούν οι θάνατοι και κυρίως στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι των κρουσμάτων είναι σε δεύτερη προτεραιότητα. Η επεξεργασία των δεδομένων εμβολιασμού ανά ηλικία έχει σημασία επειδή υπάρχει επίσης μια μεγάλη ανισότητα στον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών ανά ηλικία, με τους ηλικιωμένους να έχουν εγγενώς πολύ υψηλότερη πιθανότητα σοβαρής νόσου που απαιτούν νοσηλεία έναντι των νέων.

Παραπλανητικός ο ισχυρισμός

Η ανάλυση των πρόσφατων δεδομένων του Ισραήλ, δείχνουν ότι ο ισχυρισμός για χαμηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι λάθος και παραπλανητικός. Μερικές φορές, με τα δεδομένα παρατήρησης υπάρχει σύγχυση που διευκολύνει την παρερμηνεία απλών ποσοστών. Ειδικότερα, οι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή τη σύγχυση είναι: α) τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού όπου στο Ισραήλ το 82% του πληθυσμού άνω των 12 ετών έχουν πλήρως εμβολιαστεί, β) το 90% του πληθυσμού άνω 60 ετών έχει πλήρως εμβολιαστεί. Άρα η «δεξαμενή» εμβολιασμένων που μπορεί να προέρθουν σοβαρές νοσηλείες είναι 9 φορές μεγαλύτερη στις ηλικίες άνω των 60 σε σχέση με των ανεμβολίαστων και γ) η συντριπτική πλειοψηφία των μη εμβολιασμένων (το 85%) είναι νέοι άνθρωποι μικρότεροι των 50 ετών, οι οποίοι έχουν μικρή πιθανότητα να νοσήσουν βαριά.

Exit mobile version