Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

18

Οκτωβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αφγανιστάν: Μια ιστορική φωτογραφία
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Μια ιστορική φωτογραφία

Αφγανιστάν: O Ταγματάρχης Κρις Ντόναχιου θα μείνει στην ιστορία ως ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης που αποχώρησε από τη χώρα.

Με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έβαλε και επίσημα τέλος στην 20ετή επιχείρηση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, ανάρτησε μια ιστορική φωτογραφία, με τον τελευταίο Αμερικανό στρατιώτη που αποχώρησε από το Αφγανιστάν. Πρόκειται για τον Ταγματάρχη Κρις Ντόναχιου, διοικητή της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, που με αυτό τον τρόπο παίρνει τη θέση του στην Ιστορία. O ανώτατος στρατηγός της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, Κένεθ Μακένζι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Ντόναχιου και ο Αμερικανός διπλωμάτης στην Καμπούλ, Ρος Γουίλσον, ήταν οι δύο τελευταίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που αποχώρησαν από το αφγανικό έδαφος.

 

Η οριστική αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν αποπερατώθηκε χθες. Δευτέρα 30 Αυγούστου. Η τελευταία πτήση αναχώρησε από την Καμπούλ λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα). Έστι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τη χώρα στα χέρια των Ταλιμπάν που ανέτρεψαν πριν 20 έτη, με ένα μεγάλο ερώτημα να πλανάται στον αέρα. Προς τι τότε όλα αυτά; Και το τίμημα από την πλευρά τους ήταν βαρύ σε ανθρώπινες ζωές -πέρα από το δυσθεώρητο οικονομικό κόστος μιας 20ετούς πολεμικής επιχείρησης. Πάνω από 2.460 μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πιο μακρόχρονου πολέμου στην αμερικανική ιστορία.

https://twitter.com/DeptofDefense/status/1432492782837501956?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1432492782837501956%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news247.gr%2Fkosmos%2Fafganistan-i-teleytaia-fotografia-amerikanoy-stratioti-prin-tin-apochorisi.9338983.html

«Γράψαμε ιστορία»

«Γράψαμε ιστορία», πανηγύρισε αξιωματούχος των Ταλιμπάν μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες αποχώρησαν από τη χώρα της Μέσης Ανατολής. «Γράψαμε για άλλη μια φορά ιστορία. Τα είκοσι χρόνια κατοχής του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ και το NATO τέλειωσαν απόψε», ανέφερε μέσω Twitter ο Ανάς Χακάνι, στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος. «Είμαι πολύ ευτυχής έπειτα από είκοσι χρόνια τζιχάντ (σ.σ. ‘ιερού πολέμου’), θυσιών και δυσκολιών, που έχω την ικανοποίηση να βλέπω αυτές τις ιστορικές στιγμές».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις