Ανασχηματισμός: Πίσω από το παρασκήνιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Πίσω από το παρασκήνιο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Ανασχηματισμός: Κέρδη και ζημίες από τον πιο θορυβώδη ανασχηματισμός των τελευταίων ετών.

01.09.2021 | 15:36

Σε έναν από τους πιο «θορυβώδεις» ανασχηματισμούς των τελευταίων ετών προχώρησε στις αρχές της εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού τόσο η περίπτωση Αποστολάκη, όσο και οι απομακρύνσεις κορυφαίων υπουργών προκάλεσαν αρκετές συζητήσεις και ποικίλα σχόλια. Και ήταν και ένας ανασχηματισμός που δημιούργησε «τριγμούς» στην κυβέρνηση, αλλά και αφορμή να εμφανιστεί στο προσκήνιο η επί μήνες εξαφανισμένη αξιωματική αντιπολίτευση. Και αυτό το τελευταίο στοιχείο καταγράφεται ως μια απώλεια για τον πρωθυπουργό, αφού στην παρούσα φάση δεν επιθυμούσε να βρίσκεται στο προσκήνιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφορμή στάθηκε η περίπτωση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αποστολάκη, ο οποίος αρνήθηκε τελικά την θέση στην γενική γραμματεία προστασίας του πολίτη, που του εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Και μάλιστα αρνήθηκε μια υπουργική θέση με αυξημένες αρμοδιότητες, αφού πολλές από αυτές αφαιρέθηκαν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με την επιλογή Αποστολάκη (η οποία εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε άστοχη) ο πρωθυπουργός θέλησε να κάνει πράξη αυτό που είχε ο ίδιος δηλώσει στην Βουλή πριν λίγες ημέρες περί συναίνεσης και επίσης να κάνει πράξη αυτό που του είχε ζητηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για μια υπερκομματική επιλογή προσώπου που θα αναλάβει την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους από τις φυσικές καταστροφές.

Δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων

Φάνηκε όμως εκ του αποτελέσματος πάλι ότι δύο άνθρωποι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και δεν τήρησαν αυτά που οι ίδιοι είχαν ζητήσει από τον πρωθυπουργό. Ο πρώτος είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο όποιος μόλις πριν λίγες ημέρες ζητούσε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μια υπερκομματική λύση, αλλά και από κοινού δράση και συνεννόηση του πολιτικού συστήματος για την θωράκιση και προστασία της χώρας. Μόλις ο πρωθυπουργός του έδωσε την ευκαιρία να κάνει τα λόγια του πράξη, εκείνος έκανε πίσω και δεν έδωσε την συγκατάθεσή του στην επιλογή Αποστολάκη. Ο δεύτερος είναι ο ίδιος ο κ. Αποστολάκης που μέσω διαρροών άφησε να εννοηθεί ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το Μέγαρο Μαξίμου τον «παγίδευσε» λέγοντάς του ότι έχει την επιθυμητή συναίνεση και από τα υπόλοιπα κόμματα προς το πρόσωπό του. Μα καλά αλήθεια πιστεύει ο κ Αποστολάκης ότι θα πιστέψει κανείς ότι ο ίδιος δεν είχε συνομιλήσει με τον κ. Τσίπρα και ότι ο ίδιος δεν γνώριζε τις προθέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την πρώτη κιόλας ημέρα που του έγινε η πρόταση από τον πρωθυπουργό; Εύλογα λοιπόν και οι ανακοινώσεις από κυβέρνηση και ΝΔ ότι ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε «λίγος» και κατώτερος των περιστάσεων. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και η κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει πολιτική συγκατάθεση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και την αρχηγό του ΚΙΝΑΛ, ξένισε πολλούς τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ όσο και γενικότερα στο πολιτικό στερέωμα.

 

Τα υπόλοιπα πρόσωπα

Όμως ο ανασχηματισμός δεν εξαντλείται μόνο στην περίπτωση Αποστολάκη, αφού υπήρξαν οι μετακινήσεις των κ. Χαρδαλιά και Κικίλια, αλλά και η αποπομπή του κ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο ανασχηματισμός δείχνει ότι δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι υπουργοί, αλλά υπάρχουν σαφείς και αναντικατάστατοι κυβερνητικοί στόχοι. Για τον λόγο αυτό δεν υπήρξαν αλλαγές σε κομβικά υπουργεία, όπως το Οικονομικών, το Παιδείας, το Εξωτερικών, το Άμυνας και έτσι ο βασικός κορμός της κυβέρνησης παρέμεινε ο ίδιος, γεγονός που αποτυπώνει ότι το κυβερνητικό έργο στην διετία που πέρασε κρίθηκε απολύτως θετικό και άλλωστε ο πρωθυπουργός ποτέ δεν θα προχωρούσε σε αλλαγές επικοινωνιακού χαρακτήρα. Η αποπομπή Χρυσοχοΐδη και η μετακίνηση του κ. Χαρδαλιά στο υπουργείο Άμυνας σε θέση υφυπουργού δείχνουν ότι όντως ο πρωθυπουργός απέδωσε ευθύνες για τις πρόσφατες πυρκαγιές και τις αστοχίες που παρατηρήθηκαν στην διαχείρισή τους, όπως είχε προαναγγείλει στην συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει πριν λίγες εβδομάδες. Στην περίπτωση του κ. Κικίλια ουδείς μπορεί να υιοθετήσει την επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ομολογίας αποτυχίας στην διαχείρηση της πανδημίας, αφού ο κ. Κικίλιας και απέδωσε τα μέγιστα και μετακινείται σε ένα κρίσιμο υπουργείο για την εικόνα. αλλά και την οικονομία της χώρας .

Σίγουρο είναι ότι από τον πρόσφατο ανασχηματισμό υπάρχουν κέρδη και απώλειες .Ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι κάνει πράξη αυτά που λέει, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτέθηκε στο ζήτημα της συναίνεσης και οι υπουργοί κατανόησαν ότι ουδείς είναι αναντικατάστατος.

Exit mobile version