Εξακολουθεί να μαίνεται η πολιτική «θύελλα» που προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, να πει τελικά «όχι» στην πρόταση του πρωθυπουργού, να αναλάβει το αυτόνομο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του ανασχηματισμού, ενώ αρχικά την είχε αποδεχτεί. Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με περίπου 7.500 ανεμβολίαστους υγειονομικούς να βγαίνουν σε αναστολή εργασίας. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε σχετικά ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.
Το «ναυάγιο» στην υπουργοποίηση του Αποστολάκη
Απαντώντας στο κατά πόσο οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην υπόθεση Αποστολάκη έκαναν «ζημιά» στην κυβέρνηση, ο κ. Βορίδης είπε ότι «Νομίζω ότι έκαναν ζημιά κυρίως στον κ. Αποστολάκη. Η πρωτοβουλία που πήρε ο πρωθυπουργός για τη συγκρότηση ενός υπουργείου για την κλιματική αλλαγή και ζητήματα πολιτικής προστασίας ήταν μια θετική πρωτοβουλία. Θετική πρωτοβουλία ήταν και το να θέλει κάποιος να αξιοποιήσει στελέχη που μπορούν να είναι κοινής αποδοχής. Η πρωτοβουλία τορπιλίστηκε αρχικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια από τον κ. Αποστολάκη, που ενώ απεδέχθη αρχικά, στην πορεία υπαναχώρησε. Είχε υπάρξει συνεννόηση με τον κ. Αποστολάκη, μέχρι και για το αν θα τον συνοδεύσει η σύζυγός του στην ορκωμοσία».
«Το τηλεφώνημα στην Κουμουνδούρου έγινε στο πλαίσιο της αβροφροσύνης»
«Το τηλεφώνημα στην Κουμουνδούρου έγινε στο πλαίσιο της αβροφροσύνης. Αν έμπαινε σε μια λογική συναίνεσης ή διαπραγμάτευσης ο πρωθυπουργός με την αντιπολίτευση, τότε αυτό προφανώς δε θα μπορούσε να γίνει τα τελευταία δέκα λεπτά. Ήταν μια απλή ενημέρωση», τόνισε. «Η χώρα επλήγη από τις πυρκαγιές. Έγινε συζήτηση για το τι μπορεί να γίνει για να θωρακιστεί καλύτερα η χώρα απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Κατετέθησαν προτάσεις από την αντιπολίτευση, μέρος αυτών ήταν ότι πρέπει να υπάρξει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ο πρωθυπουργός ανταποκρινόμενος εν μέρει σε αυτή τη δημόσια συζήτηση προχώρησε σε κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Αφού συμφώνησε με τον κ. Αποστολάκη, ενημέρωσε για λόγους αβροφροσύνης τα κόμματα για το τι θα κάνει. Δεν ετέθη το θέμα Αποστολάκη ως ζήτημα διαπραγμάτευσης», συνέχισε ο κ. Βορίδης σχετικά με το γιατί ειδικά για τον κ. Αποστολάκη υπήρξε ενημέρωση της αντιπολίτευσης.
«Προφανώς αυτό δεν έγινε γιατί δεν υπήρχαν κατάλληλα πρόσωπα στο χώρο της δεξιάς. Η επιλογή ενός προσώπου κοινής αποδοχής θέλει κυρίως να πει ότι αυτά τα ζητήματα δεν αποτελούν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Ήθελε ο πρωθυπουργός να δείξει ότι τον ενδιαφέρει όχι κάποιος να προέρχεται από τη ΝΔ, αλλά να υπάρχει σημείο σύγκλισης των πολιτικών δυνάμεων. Δεν ήταν το θέμα να διασφαλιστεί η συναίνεση της αντιπολίτευσης. Δεν ήταν κίνηση διεμβολισμού. Ήταν μία κίνηση που στόχευε να δείξει ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο συνεννόησης», πρόσθεσε, απαντώντας στο γιατί η ΝΔ δεν προχώρησε στην επιλογή ενός προσώπου από το εσωτερικό της.
Σε αναστολή εργασίας οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί
Την ίδια ώρα, έκρυθμη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, όπου χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχουν βγει από εχτές σε αναστολή εργασίας, και μέχρι να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. Οι αντιδράσεις από την πλευρά των υγειονομικών είναι μεγάλες, ενώ σημαντικά είναι και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία, λόγω των κενών που αφήνουν πίσω τους οι ανεμβολίαστοι. «Παραλάβαμε το έγγραφο από το διοικητή με το οποίο μπαίνουμε σε αναστολή εργασίας. Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση για το σκληρό πρόσωπο που δείχνει στους εργαζόμενους της υγείας, όταν στο πρώτο και δεύτερο κύμα τους βγάλαμε ασπροπρόσωπους με τα μηδαμινά μέσα που μας πρόσφεραν», σχολίασε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, Μπάμπης Κοροξένος.
«Ο καθένας έχει τους προσωπικούς του λόγους για το αν θα κάνει το εμβόλιο. Πήρα την ποινή που μου αρμόζει από αυτή τη σκληρή κυβέρνηση που δείχνει μόνο με το δάχτυλο και την τιμωρία», πρόσθεσε ο ίδιος. «Οι λόγοι υγείας εξετάζονται από επιτροπή και αφορούν σε συγκεκριμένα νοσήματα που δεν έχει βγάλει κάποιος από το κεφάλι του, αλλά είναι τα νοσήματα που έχει κρίνει η επιστημονική κοινότητα ως λόγους για να μην κάνει κάποιος το εμβόλιο. Όποιος έχει τα συγκεκριμένα νοσήματα που περιγράφονται στην υπουργική απόφαση, εξαιρείται της διαδικασίας», απάντησε ο κ. Βορίδης.
«Το μέτρο της αναστολής στοχεύει στο να προστατεύσει τους ασθενείς»
«Το μέτρο της αναστολής δε στοχεύει στο να τιμωρήσει κανέναν, αλλά στο να προστατεύσει τους ασθενείς. Μπορεί κάποιος να παρέχει υπηρεσίες σε έναν ασθενή, ενώ ο ίδιος έχει κορωνοϊό; Τόσο καιρό δεν είχαμε εμβόλιο και δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τον ασθενή. Το μέτρο δεν είναι τιμωρητικό. Δε γίνεται να διακινδυνεύουμε την υγεία των ασθενών επειδή κάποιος δε θέλει να εμβολιαστεί. Βγαίνουν εκτός του συστήματος υγείας με στόχο να προστατεύσουμε τον ασθενή. Εφόσον βγαίνουν εκτός, δεν παρέχουν υπηρεσίες υγείας. Είναι δυνατόν, λοιπόν, να πληρώνονται εφόσον δεν παρέχουν υπηρεσίες; Έναν νοσηλευτή τον έχουμε προσλάβει για να παρέχει νοσηλευτικές υπηρεσίες», συνέχισε ο κ. Βορίδης. «Το αν θα υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας σε άλλους κλάδους θα κριθεί, και θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας και από την σκέψη και την προσέγγιση που θα έχει η ειδική επιτροπή εκτιμώντας τους κινδύνους. Για τους εκπαιδευτικούς θα ισχύσει η ρύθμιση που έχουμε κάνει με την προσκόμιση των τεστ. Για την εστίαση, υπάρχουν σκέψεις, αλλά είναι κρίσιμο να δούμε την εξέλιξη της πανδημίας. Όλα κρίνονται βδομάδα με τη βδομάδα», κατέληξε.