Μετάλλαξη Μ Ελλάδα: «Δεύτερη ευκαιρία» για τους υγειονομικούς στη σκιά νέας παραλλαγής

ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Μ Ελλάδα: «Δεύτερη ευκαιρία» για τους υγειονομικούς στη σκιά νέας παραλλαγής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μετάλλαξη Μ Ελλάδα: Η πόλωση και ο διχασμός δεν έχουν αποτέλεσμα και πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι πειθούς.

03.09.2021 | 09:49

Ως μια κίνηση καλής θέλησης από την κυβέρνηση καταγράφεται η απόφαση του υπουργείου Υγείας για επιστροφή στην εργασία όσων υγειονομικών κάνουν έστω και τώρα την πρώτη δόση του εμβολίου και δεσμευτούν για τη δεύτερη. Την πόρτα της επιστροφής των μέχρι τώρα ανεμβολίαστων υγειονομικών που ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής άνοιξε ο ίδιος ο νέος υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, με δηλώσεις του την Πέμπτη το απόγευμα. «Ο νόμος εφαρμόζεται για τους λίγους ανεμβολίαστους που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που προστρέχουν στο σύστημα υγείας.

Η εφαρμογή του γίνεται με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Και στην εφαρμογή αυτή δεν θα υπάρξει παρέκκλιση. Όποιος δεν εμβολιαστεί θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για όσο χρειαστεί. Δεδομένου, όμως, ότι δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση, με τροπολογία που προωθούμε, δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους», είπε ο υπουργός.

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των υγειονομικών που αρνούνται να προχωρήσουν σε εμβολιασμό αλλά και περιστατικά θανάτων αντιεμβολιαστών και αρνητών του ιού που δεν ήθελαν ακόμη και να διασωληνωθούν κατέστησαν σαφές εκ μέρους της κυβέρνησης ότι η πόλωση και ο διχασμός δεν έχουν αποτέλεσμα και πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι πειθούς. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μέχρι αργά το απόγευμα της Τετάρτης είχαν εκδοθεί ή ήταν σε διαδικασία επίδοσης 5.895 πράξεις αναστολής σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς, μόνο στα νοσοκομεία. Ακόμη 1.500 πράξεις αναστολής, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρούσαν για να επιδοθούν σε υγειονομικούς που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας – Μονόδρομος το εμβόλιο αλλά δεν πας κατευθείαν στα σκληρά μέτρα

Οι μεταλλάξεις φοβίζουν τους ειδικούς

Την ίδια ώρα η έλευση του φθινοπώρου δημιουργεί νέα δεδομένα με φόντο την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και την εμφάνιση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους Mu του κορωνοϊού. Το τελευταίο έκανε την εμφάνισή του αρχικά στην Κολομβία και θεωρείται πιο ανθεκτικό στα εμβόλια. Εκτός από την Νότια Αμερική, η νέα μετάλλαξη του ιού ή αλλιώς «B.1.621», έφτασε και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η νέα παραλλαγή έχει μεταλλάξεις που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια κατά της νόσου Covid- 19, όπως συνέβη με τη μετάλλαξη «Βήτα», ωστόσο, θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα, υπήρξαν τέσσερις μεταλλάξεις του κορονοϊού που προκαλούν ανησυχία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: η μετάλλαξη «Άλφα», που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Βρετανίας και εμφανίστηκε σε 193 χώρες, η μετάλλαξη «Βήτα» που έχει καταγραφεί συνολικά σε 141 χώρες, η μετάλλαξη «Γάμμα» σε 91 χώρες και η μετάλλαξη «Δέλτα» σε 170 χώρες. Η μετάλλαξη «Mu» είναι η πέμπτη κατά σειρά στην οποία στρέφει το ενδιαφέρον του ο διεθνής οργανισμός.

Αν και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με την πορεία της Covid, τα υψηλά νούμερα που παρατηρούνται, ιδίως στο διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ, δεν παύουν να προκαλούν ανησυχία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, σταθερά άνω του 90% είναι το ποσοστό των μη εμβολιασμένων πολιτών που διασωληνώνονται στις ΜΕΘ λόγω κοροναϊού.

Εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Mu στην Ελλάδα

Χθες ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε ενημέρωση για τις μεταλλάξεις στη χώρα. Σύμφωνα με αυτή, την περίοδο 7 Ιουλίου-24 Αυγούστου εντοπίστηκαν 923 νέα κρούσματα μεταλλάξεων. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι αυτή που κυριαρχεί στη χώρα μας, καθώς επιβεβαιώθηκαν 899 νέα κρούσματα. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί και έξι κρούσματα της μετάλλαξης Mu (B.1.621). Πρόκειται για το στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία και έχει σημάνει νέο συναγερμό στις υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο.

Η παραλλαγή αυτή -η B.1.621, κατά την επιστημονική ονοματολογία- προς το παρόν χαρακτηρίζεται «παραλλαγή ενδιαφέροντος», όπως διευκρίνισε ο ΠΟΥ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την εξέλιξη της πανδημίας. Ο Οργανισμός υπογράμμισε πως το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του

Γώγος για μετάλλαξη «Μu»: Μπορεί να πάρει τη θέση της «Δ» -Αν είχαμε εμβολιαστεί, θα την αποφεύγαμε

Για τη νέα μετάλλαξη «Μu», κρούσματα της οποίας εντοπίστηκαν και στη χώρα μας, αλλά και για τη νέα φάση στην οποία περνά η πανδημία του κορωνοϊού μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος. Όπως είπε ο κύριος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος «Μu» να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δ. Μάλιστα, ο κ. Γώγος αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. «Θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί», σημείωσε ο καθηγητής.

Σχετικά με το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μu σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%. Ωστόσο όπως είπε υπάρχουν 2 χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί. «Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μ έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χώρες οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Για το αν κάποιος που είναι εμβολιασμένος πρέπει να ανησυχεί για τις μεταλλάξεις και το ενδεχόμενο να μην έχει ανοσιακή απάντηση, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι είναι αποδεδειγμένο πως είμαστε καλυμμένοι από την μετάλλαξη Δ, ωστόσο δεν μπορεί να λεχθεί με σιγουριά το ίδιο για την Μu. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι η μετάλλαξη Μ μπορεί να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιο-αφρικάνικο και το Βραζιλιάνικο), για τα οποία είχαν παρθεί ειδικά μέτρα.

Αναφορικά με την εικόνα της πανδημίας ο κ. Γώγος ανέφερε ότι περνάμε σε μια νέα φάση, όπου ο ιός από τα νησιά θα μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα, ενώ πρόκειται να νοσήσουν άτομα κάθε ηλικίας , όχι όπως προηγουμένως που νοσούσαν κυρίως νέοι.

Σε ένα μήνα αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας

Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι το πώς θα κινηθεί η πανδημία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και αναφέρθηκε στην επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές και την άλλου τύπου κινητικότητα, αιτιολογώντας τα σημάδια της σταθεροποίησης που παρατηρούνται. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αναμένουμε υψηλότερο τείχος ανοσίας μετά τον εμβολιασμό και των νέων, που συμβάλλει στον έλεγχο που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «σε ένα μήνα αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας», ως εκ τούτου προχώρησε σε νέα έκκληση για εμβολιασμό.

Διαβεβαίωσε ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση, επισημαίνοντας ότι «αν είχαμε 10% περισσότερο ποσοστό εμβολιασμού θα είχαμε περίπου 100 διασωληνωμένους τώρα». Και ξεκαθάρισε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι «ο εμβολιασμός δεν αύξησε τις μεταλλάξεις», δίνοντας επ’ αυτού μια σειρά παραδειγμάτων που αποδεικνύουν ότι «δεν υπάρχει συσχέτιση να αυξάνει την δημιουργία μεταλλαγμένων στελεχών».

Exit mobile version