Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

26

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Καζατιέλο ψωμί – συνταγή: Μια απίθανη αλμυρή “λιχουδιά”
PLUS

Καζατιέλο ψωμί – συνταγή: Μια απίθανη αλμυρή “λιχουδιά”

Καζατιέλο ψωμί - συνταγή: Το αλμυρό ψωμί που μοιάζει με τσουρέκι

Το Casatiello (ένα αλμυρό ψωμί γεμισμένο με κομματάκια από τυριά και σαλάμια) πήρε το όνομά του από την λέξη caso (στη ναπολιτάνικη διάλεκτο σημαίνει τυρί). Την επιφάνειά του κοσμούν ολόκληρα αυγά με το κέλυφός τους. Το σχήμα του ψωμιού συμβολίζει το αγκάθινο στεφάνι του Χριστού. Το αυγό συμβολίζει το πρωτογενές σπέρμα από το οποίο δημιουργήθηκε ο κόσμος. Συγκρατείται από δύο σταυρωτά κομμάτια ζύμης που συμβολίζουν τον Σταυρό του Κυρίου.

Η συνταγή:
Για την ζύμη

600 gr αλεύρι Π

30 gr φρέσκια μαγιά μπύρας

120 gr στερεοποιημένο λαρδί (ή βούτυρο πρόβειο)

350 gr περίπου νερό χλιαρό

1 κ.γ γεμάτο ζάχαρη

1 κ.γ γεμάτο πιπέρι τριμμένο

10 gr αλάτι

για τη γέμιση:

150 gr σαλάμι νάπολης σε μια φέτα

150 gr παντσέτα σε μια φέτα

100 gr πεκορίνο σε μια φέτα

100 gr γκούντα σε μια φέτα

50 gr έμμενταλ σε μια φέτα

30 gr παρμεζάνα τριμμένη

για το ψήσιμο

5 αυγά με το κέλυφος

λίγο λαρδί ή βούτυρο

1 αυγό

1 κ.σ. γάλα

Η εκτέλεση:

1) Διαλύστε την μαγιά με την ζάχαρη σε 100 ml χλιαρό νερό.

2) Αφήστε το προζύμι να σταθεί μισή ώρα έως ότου να φουσκώσει. Διαλύστε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό.

3) Με το αλεύρι σχηματίστε ένα μικρό συντριβανάκι και μέσα εκεί ρίξτε το προζύμι, το λαρδί σε θερμοκρασία δωματίου, το διάλυμα με το αλάτι και το πιπέρι.

4) Ανακατέψτε όλα τα υλικά και ζυμώστε μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη.

5) Τοποθετήστε την σε ένα μεγάλο σκεύος και αφήστε την σε ένα μέρος με μικρή θερμότητα. Θα χρειαστούν 2 1/2 ώρες.

6) Ετοιμάστε την γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά της (στο Il Laboratorio di Marina βρείτε εναλλακτικές προτάσεις για τα υλικά της γέμισης).

7) Μόλις φουσκώσει η ζύμη αδειάστε την στην επιφάνεια εργασίας. Κόψτε από την ζύμη ένα κομμάτι σε μέγεθος αυγού. Κρατήστε στο στην άκρη και δημιουργήστε με αυτό τα κορδόνια που θα συγκρατήσουν τα αυγά.

8) Την ζύμη που απέμεινε, ανοίξτε την σε φύλλο 40×60 εκ. Περίπου. Πασπαλίστε την επιφάνειά του με την παρμεζάνα και σκορπίστε ομοιόμορφα τα κυβάκια τυριών και αλλαντικών.

9) Τυλίξτε το φύλλο της ζύμης από την φαρδιά του πλευρά σε ένα ρόλο.

10) Ενώστε τις άκρες του, ώστε να σχηματιστεί η κουλούρα.

11) Σε μια στρογγυλή φόρμα (στο blog θα δείτε σχετικές οδηγίες για το εναλλακτικό σκεύος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν δεν έχετε στρογγυλή φόρμα) -που πριν έχετε αλείψει με λαρδί ή βούτυρο- τοποθετήστε την κουλούρα.

12) Πλύντε τα αυγά με τα οποία θα διακοσμήσετε την κουλούρα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πασχαλινά αυγά).

13) Τοποθετήστε τα συμμετρικά.

14) Με το ζυμαράκι που είχε φυλάξει, φτιάξτε κορδονάκια και εφαρμόστε τα σταυρωτά για να τα συγκρατήσετε.

15) Αλείψτε το ψωμί με αυγό και γάλα, αφού πρώτα τα έχετε χτυπήσει καλά.

16) Ψήστε στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις