Την επιλογή του Ελληνα πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Χρίστου Στυλιανίδη για το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σχολιάζουν τα κυπριακά ΜΜΕ ασκώντας κριτική στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος δεν τον όρισε ξανά επίτροπο στη ΕΕ. Ενδεικτικό είναι το άρθρο στο politis.com.cy με τίτλο «Χρίστος Στυλιανίδης: Λίγος για την κυβέρνηση Αναστασιάδη, κατάλληλος για τον Μητσοτάκη». «Ο Χρίστος Στυλιανίδης, μπορεί να είχε κριθεί περίπου “ακατάλληλος” για τα μέτρα του Προέδρου Αναστασιάδη, ώστε να επαναδιοριστεί Επίτροπος στην ΕΕ, κρίθηκε όμως ως κατάλληλος για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να αναλάβει το νεοσύστατο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην Ελληνική κυβέρνηση», γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην πορεία και το έργο του Χρίστου Στυλιανίδη χαρακτηρίζοντας τον «πατέρα» του rescEU, το οποίο αναβάθμισε σημαντικά τον τομέα της πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη, με συμμετοχή και συνέργεια όλων των κρατών μελών. Μάλιστα όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ «Είναι ίσως το σημαντικότερο εργαλείο στον τομέα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, σεισμοί, μεγάλα ατυχήματα) αλλά και υγειονομικών κινδύνων όπως η πανδημία του κορωνοϊού. Στην πραγματικότητα είναι το όργανο που θεσμοθετεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δίνει άλλη διάσταση στη διαμόρφωση της πολιτικής προστασίας στα 27 κράτη μέλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ένα από τα 20 μεγαλύτερα επιτεύγματα της πενταετίας της Επιτροπής υπό τον Γιούνκερ. Το rescEU δοκιμάστηκε και απέδειξε τη χρησιμότητά του σε πρόσφατες θεομηνίες σε χώρες της Ευρώπης και μόλις τον περασμένο Αύγουστο με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και στην Κύπρο».
Το άρθρο στο politis.com.cy για τον Χρίστο Στυλιανίδη
Ο Χρίστος Στυλιανίδης την πενταετία 2014-2019 ως επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική βοήθεια και τη Διαχείριση κρίσεων, χειρίστηκε επιτυχώς σημαντικές υποθέσεις ακόμα και πέραν των γεωγραφικών ορίων της ΕΕ, όπως την επιδημία του Έμπολα με την ιδιότητά του και ως Συντονιστής της ΕΕ. Ήταν αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ολόκληρο τον κόσμο και ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Διαχειρίστηκε υγειονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις, ενώ σχεδίασε και υλοποίησε επιχειρησιακά προγράμματα πολιτικής προστασίας. Επίσης δημιούργησε εργαλεία και κινητοποίησε πόρους για την ανασυγκρότηση περιοχών που επλήγησαν από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Μία από τις σημαντικές πρωτοβουλίες του ήταν αυτή για ενίσχυση της «Εκπαίδευσης σε περιοχές κρίσεων» (Education in Emergencies) καθώς οδήγησε, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Επιτρόπου, σε δεκαπλασιασμό του προϋπολογισμού ανθρωπιστικής βοήθειας για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση και ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας (Humanitarian and Development Nexus), “κλειδί” για αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και την ανασυγκρότηση των περιοχών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή.
Υπήρξε επίσης εκ των ιδρυτών του «Ευρωπαϊκού Ιατρικού Σώματος» (European Medical Corps) το οποίο δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην άμεση κινητοποίηση ιατρικών και υγειονομικών μονάδων και ιατρικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης.
H πρόταση
Μετά το μπάχαλο που προέκυψε με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην επιλογή προσώπου με υπερκομματικό προφίλ για ένα υπουργείο το οποίο θα έχει ευρύτατες αρμοδιότητες σε τομείς που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει προτεραιότητα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επικοινώνησε με τον Χρίστο Στυλιανίδη, ο οποίος συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον ευρωπαϊκό χώρο ως άμισθος σύμβουλος του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.
Αφού οι δύο άνδρες καθόρισαν το πεδίο στο οποίο θα δραστηριοποιηθεί το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπήρξε η οριστική συμφωνία χθες, με θετική απάντηση από τον κ. Στυλιανίδη, ο οποίος αναμένεται αν όχι σήμερα, αύριο να ορκιστεί ενώπιον της Προέδρου Σακελλαροπούλου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, φαίνεται να επικρατούν και σημαντικές προσωπικότητες της Ευρώπης, θεωρώντας πως η παρουσία του στις συνόδους υπουργών της ΕΕ θα ενισχύσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση των δομών αλληλεγγύης των 27, σε θέματα πολιτικής προστασίας και κλιματικής αλλαγής.
Έλληνας υπήκοος
Για την υπουργοποίηση Στυλιανίδη υπήρξε ένα μικρό συνταγματικό κώλυμα σε σχέση με την κατοχή ελληνικής υπηκοότητας, το οποίο αποφασίστηκε να ξεπεραστεί με τιμητική πολιτογράφηση κατόπιν πρότασης του υπουργού Εσωτερικών. Ως εκ τούτου ο Χρίστος Στυλιανίδης θα πολιτογραφηθεί Έλληνας υπήκοος ως Έλληνας ομογενής από την Κύπρο, διατηρώντας βεβαίως την Κυπριακή υπηκοότητα.
Αναστασιάδης – Αβέρωφ
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε για την απόφασή του να υπουργοποιήσει τον Χρίστο Στυλιανίδη, τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όσο και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Όπως ανέφεραν στον “Π” αρμόδιες πηγές η ενημέρωση ήταν τυπικής φύσεως καθώς πρόκειται για τον πρώην επίτροπο της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και πρώην βουλευτή και ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ, αν και ο κ. Στυλιανίδης από το 2019 έχει τηρήσει αποστάσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το κόμμα.