Η εμπειρία της πανδημίας έδειξε σε όλους πόσο αναγκαία -μορφωτικά, κοινωνικά- είναι η δια ζώσης εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες. Τα μέτρα που εφαρμόζουμε ήδη και όσα έχουμε εξαγγείλει αποβλέπουν πρωτίστως στην αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων. Σε ένα πλαίσιο κανόνων που θα συνδυάζει την υγειονομική ασφάλεια και την εκπαιδευτική αποτελεσματικότητα.
Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητών στο κάλεσμα για εμβολιασμό βαίνει αυξανόμενη. Αλλά χρειάζεται να ενταθεί. Οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαίδευση έχουν κατανοήσει το μέγεθος του διακυβεύματος. Και πρέπει να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή. Οικογένειες των μαθητών, εκπαιδευτικοί και φυσικά τα παιδιά ηλικίας από 12 ετών και άνω έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν με ασφάλεια για να προστατευτούν απέναντι στον ιό.
Το πλαίσιο επαναλειτουργίας της διά ζώσης εκπαίδευσης
Η Κυβέρνηση, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ετοίμασε με σύνεση και σοβαρότητα όλο το πλαίσιο για την επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Επαναλαμβάνω όμως ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από το αν η εκπαιδευτική κοινότητα, οι φοιτητές, οι μαθητές και οι γονείς τους, ανταποκριθούν εν συνόλω στα μέτρα και στα πρωτόκολλα των ειδικών. Με άμεσα διαθέσιμα ασφαλή εμβόλια και με μέτρα καθημερινής προστασίας μπορούμε να προσφέρουμε στη νεολαία μας το μέγιστο δώρο: Τη μόρφωση, τους φίλους τους, τη ζωή τους στην πληρότητά της. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε το σωστό. Για να κερδίσουμε το στοίχημα για μια ανοιχτή και διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία θα χρειαστεί υπομονή, συνεργασία και προθυμία. Η Κυβέρνηση θα βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις της στην κατεύθυνση αυτή.
Πότε θα κλείνουν οι τάξεις
Την ίδια ώρα, πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τα νέα πρωτόκολλα που θα ισχύουν σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη. H διαδικασία που προβλέπεται για τη λειτουργία των σχολείων και την περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα κορονοϊού θα είναι η εξής:
- Με την παρουσίαση κρούσματος θα υποβάλλονται σε rapid test όλοι οι μαθητές του τμήματος. Δηλαδή, δεν θα κλείνει το τμήμα. Στην συνέχεια θα γίνεται ξανά rapid test μέσα σε 7 ημέρες. Αυτό επισήμανε άλλωστε και η Νίκη Κεραμέως, η οποία έκανε λόγο για αύξηση των ελέγχων.
- Παράλληλα, θα δίνονται δύο self test σε όλους και θα πρέπει, είτε οι μαθητές είτε οι γονείς τους, να τα υποβάλλουν στην ειδική πλατφόρμα, όπως ίσχυε και πέρυσι.
- Τα τμήματα θα κλείνουν μόνο όταν βγουν θετικοί οι μισοί + 1 μαθητής. Δηλαδή μία τάξη με 20 μαθητές θα κλείσει μόνο αν οι 11 βγουν θετικοί στον κορονοιό.