Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Οικονομία: Εν αναμονή της ΔΕΘ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία: Εν αναμονή της ΔΕΘ

Οικονομία: Μια σειρά γεγονότων που συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες έχουν «πληγώσει» την κυβέρνηση και πολιτικά αλλά και ουσιαστικά.

Η άνοδος του πρωθυπουργού στην φετινή ΔΕΘ δεν γίνεται σίγουρα με τις καλύτερες προϋποθέσεις, ούτε στην καλύτερη χρονική συγκυρία. Ο λόγος είναι ότι μια σειρά γεγονότων που συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες έχουν «πληγώσει» την κυβέρνηση και πολιτικά αλλά και ουσιαστικά. Αρχικά η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας στην πανδημία θα μπορούσε να είναι καλύτερη, αφού τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, όσο και των διασωληνωμένων προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες, που καλούν όλους σε εγρήγορση, ενώ από την άλλη προκαλούν ανησυχία και στους πολίτες. Σε αυτήν την κατάσταση έρχεται να προστεθεί το άνοιγμα των σχολείων, που όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες θα επιβαρύνει επιπλέον την κοινότητα με κρούσματα και διασωληνώσεις.

Ο Γιάννης Ντσούνος

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Στα αρνητικά της πανδημίας οφείλουμε προσθέσουμε και την καθυστέρηση που παρουσιάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας, που απομακρύνει την δημιουργία του πολυπόθητου τείχους ανοσίας. Επόμενο πλήγμα που δέχθηκε η κυβέρνηση τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν η διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών. Η μεγάλη καταστροφή που τελικά δεν αποφύγαμε οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στην παροχή επιπλέον χρημάτων στους πυρόπληκτους για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και καλλιέργειες, ενώ υπολογίζεται ότι πολύ μεγάλο θα είναι και το κονδύλι που θα δαπανηθεί για την αποκατάσταση υποδομών, περιβάλλοντο , αναδασώσεων κ.λπ.

Πολιτική φθορά

Πανδημία και πυρκαγιές προκάλεσαν στην κυβέρνηση και πολιτική φθορά, αφού ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος και να απομακρύνει τους υπουργούς Πολιτικής Προστασίας και Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα η στελέχωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας προκάλεσε και μια έντονη πολιτική αντιπαράθεση, που όπως έλεγε στην Alpha freepress κορυφαίος γαλάζιος βουλευτής, «θα μπορούσε να αποφευγθχεί στην παρούσα χρονική στιγμή». Με αυτά ως δεδομένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει οπωσδήποτε να αλλάξει το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα και να επαναφέρει στα αρχικά της επίπεδα την σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας που έχει αναπτύξει εδώ και δύο χρόνια με τους πολίτες.

Οικονομία και καθημερινότητα

Και ο τρόπος για να το κάνει αυτό είναι η οικονομία και η καθημερινότητα. Εκεί ακριβώς θα εστιάσει και στην παρουσία του στην ΔΕΘ. Το τρίπτυχο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι απασχόληση, δημιουργία πλούτου και ανάπτυξη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην μεσαία τάξη, αλλά και στην κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός θα παραμείνει προσηλωμένος στην πολιτική των φοροελαφρύνσεων και ήδη για το 2022 θα ισχύσει η παράταση του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ ήδη προετοιμάζεται και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα κατά 3%, που αυτόματα συνεπάγεται αύξηση των μισθών και μείωση του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Στην πολιτική των φοροελαφρύνσεων και η μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22%, ενώ δεδομένη θεωρείται και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Θετική συγκυρία για τον πρωθυπουργό είναι το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους άγγιξε το ιστορικό ρεκόρ του 16,2%, ενώ και τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά.

Διττός στόχος

Ο στόχος του πρωθυπουργού σε αυτήν την περίπτωση είναι διττός: από την μια πλευρά δηλώνει στους πολίτες την απαρέγκλιτη στάση του απέναντι στην φορολογία και την μέιωση των φορολογικών συντελεστών, από την άλλη δείχνει εμπράκτως ότι θα στηρίξει όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και όσους επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές. Σε πολιτικό επίπεδο αποδομεί πλήρως την ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για αναλγησία και αδιαφορία. Η αποδόμηση αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε ούτε τα οικονομικά μέτρα υπέρ των ευάλωτων, ούτε παρείχε συναίνεση στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών μέσω του νεοσύστατου υπουργείου, ούτε στήριξε την τροπολογία για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Δεδομένο θεωρείται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα στηρίξει ούτε τα οικονομικά μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, κάτι που θα αποτελέσει ένα ακόμη βέλος στην φαρέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αποκαταστήσει πλήρως την εικόνα της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις