Από ρήγμα που πιθανόν να συνδέεται με το ρήγμα της Πάρνηθας, στην Μεταμόρφωση, προήλθαν τα 3,7 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Αττική το μεσημέρι της Κυριακής. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός λόγω του μικρού εστιακού του βάθους. Σύμφωνα με τον Δρ Γεράσιμο Χουλιάρα, Διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών ο συγκεκριμένος σεισμός ήταν επιφανειακός με εστιακό βάθος 14,5 χιλιόμετρα και εκδηλώθηκε 11 χιλιόμετρα Βόρεια βορειοδυτικά της Αθήνας με μέγεθος 3,7 Ρίχτερ. Παράλληλα, στις 14:10 ακολούθησε νέα, μικρότερη, δόνηση, μεγέθους 1,9 Ρίχτερ, στα 12 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοανατολικά της Αθήνας, με εστιακό βάθος στα 17 χιλιόμετρα.
Μιλώντας στο protothema.gr ο κ. Χουλιάρας κατά την πρώτη του εκτίμηση ανέφερε ότι: «Εξετάζουμε τον συγκεκριμένο σεισμό ο οποίος ήταν επιφανειακός με εστιακό βάθος 14,8 χιλιόμετρα και γι’ αυτό ήταν και αρκετά αισθητός. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι πιθανόν προέρχεται από το ρήγμα της Πάρνηθας. Και εξετάζουμε εάν είναι μεμονωμένο γεγονός ή συνέχεια της ακολουθίας της Πάρνηθας».
Σημειώνεται πως οι πρώτες δυο αυτόματες καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, είχαν δώσει τον σεισμό στα 4 και 3,5 Ρίχτερ αντίστοιχα. Από την πλευρά του, το Ευρωμεσογειακό δίνει, επίσης, τον σεισμό στα 3,7 Ρίχτερ με επίκεντρο στα 11 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας, ενώ αναφέρει ακόμα πιο μικρό εστιακό βάθος, στα 5 χιλιόμετρα!
Σεισμός στην Αθήνα: «Δεν έχει νόημα να μιλάμε για κύριο σεισμό»
Για το σεισμό στην Αθήνα μίλησε στο newsit.gr ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης τονίζοντας πως «ήταν μια ασθενής σεισμική δόνηση, ιδιαίτερα συνηθισμένη για τα ελληνικά δεδομένα. Προκάλεσε ωστόσο ανησυχία τους Αθηναίους εξαιτίας του γεγονότος πως το επίκεντρό ήταν κάτω από τον αστικό ιστό της πόλης και συγκεκριμένα κοντά στη Μεταμόρφωση». «Το μέγεθος είναι τόσο μικρό ώστε δεν έχει νόημα να μιλάμε καν για κύριο σεισμό και να κάνουμε αξιολόγησε αυτού του μεγέθους. Θα μπορούσε να ενταχθεί στη φυσική σεισμικότητα της περιοχής. Ούτε μετασεισμούς περιμένουμε λόγω του μικρού μεγέθους. Κάποιος μικρός που έγινε 1,9 Ρίχτερ δεν εμπνέει καμία ανησυχία».
Λέκκας: Γιατί ήταν τόσο αισθητός
Για τη δόνηση μίλησε και o Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, κ. Ευθύμης Λέκκας. Σύμφωνα με τον ίδιο ακόμα δεν έχουν σημειωθεί άλλες δονήσεις και το επίκεντρο δεν ήταν στο ρήγμα της Αθήνας. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Επειδή ήταν στον κόμβο της Κάτω Κηφισιάς ήταν ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα. Θα δούμε στη συνέχεια περισσότερα δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.