Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

15

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τρίτη δόση εμβολίου sms: Το μήνυμα που θα λάβουν 285.000 πολίτες
ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη δόση εμβολίου sms: Το μήνυμα που θα λάβουν 285.000 πολίτες

Τρίτη δόση εμβολίου sms: Οι ενδιαφερόμενοι ξεκίνησαν ήδη να λαμβάνουν ενημερωτικό SMS στα κινητά τους.

Ξεκίνησε η αποστολή των SMS για την αναμνηστική τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, με τους πρώτους πολίτες να λαμβάνουν τα σχετικά μηνύματα. Πρόκειται για περίπου 285.000 ανοσοκατασταλμένους οποίοι από το απόγευμα της Δευτέρας βλέπουν στο κινητό τους τα SMS που τους ενημερώνουν για την ανάγκη εμβολιασμού τους. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μυελού, καρκινοπαθείς ή άνθρωποι υπό χημειοθεραπεία καθώς και οι νεφροπαθείς, ενώ η πλατφόρμα όπου θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους θα ανοίξει την Τρίτη.

Τρίτη δόση εμβολίου sms: Οι ομάδες πληθυσμού που πιθανόν να ακολουθήσουν

Στο μεταξύ, την διαπίστωση ότι η τρίτη δόση εμβολίου θα είναι καθοριστική για τους υγειονομικούς έκανε απόψε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε για να παραμείνει αποτελεσματικό το εμβόλιο και να αποφευχθούν λοιμώξεις από τον ιό στο νοσοκομειακό και στο οικογενειακό περιβάλλον των υγειονομικών καθώς και για να μην επιβαρύνουν το σύστημα απουσιάζοντας από την εργασία τους, είναι πιθανό να μπουν σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου.

Μάλιστα έκανε αναφορά σε Αμερικανική μελέτη σε 227 επαγγελματίες υγείας από τους οποίους 130, ποσοστό 57,3% ήταν θετικοί στον μοριακό έλεγχο κάτι που δείχνει ότι με τον καιρό η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε στο 65% από 90% που ήταν πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα. Αναφερόμενη για μία ακόμη φορά στην ανάγκη τρίτης δόσης εμβολίου, επανέλαβε ότι αυτή θα αρχίσει να χορηγείται στους ανοσοκατασταλμένους αλλά και σε όσους διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Επίσης μία άλλη κατηγορία που βρίσκεται σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση είναι όσοι είναι ηλικίας άνω των 60 ετών. Η ίδια αναφερόμενη στην περίοδο που πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση είπε ότι για τους ανοσοκατεσταλμένους αυτό μπορεί να συμβεί και τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση ενώ για τον υπόλοιπο πληθυσμό, είπε ότι η δόση μπορεί να γίνει έξι έως οκτώ μήνες μετά από τη δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων.

Ωστόσο παρατήρησε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητούμε την τρίτη δόση όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, ενώ όταν ρωτήθηκε για το αν τα τεστ αντισωμάτων μπορούν να δείξουν ποιοι πραγματικά χρειάζονται την τρίτη δόση, είπε ότι τα τεστ αντισωμάτων εξαρχής χρησιμοποιήθηκαν για επιστημονικούς λόγους και όχι σε ατομικό επίπεδο και πρόσθεσε ότι “δεν συστήνεται ο προσδιορισμός των αντισωμάτων καθώς δεν αποτελεί και δεν θα αποτελέσει πρακτική για το αν θα πρέπει κάποιος να κάνει το εμβόλιο ή όχι”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις