Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αγελάδες πάνε τουαλέτα: Πώς μια φάρσα έγινε πείραμα
ΚΟΣΜΟΣ

Αγελάδες πάνε τουαλέτα: Πώς μια φάρσα έγινε πείραμα

Αγελάδες πάνε τουαλέτα: Οι Νεοζηλανδοί και Γερμανοί επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι το πείραμά τους ξεκίνησε από μια φάρσα

Μια ομάδα επιστημόνων από τη Νέα Ζηλανδία υποστηρίζει ότι εκπαίδευσε αγελάδες να… πηγαίνουν στην τουαλέτα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι Νεοζηλανδοί και Γερμανοί επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι το πείραμά τους ξεκίνησε από μια φάρσα, όμως η επεξεργασία των ούρων των βοοειδών, που είναι πλούσια σε άζωτο, θα μπορούσε να μακροπρόθεσμα να αποδειχθεί επωφελής για το κλίμα. «Αν μπορούσαμε να συλλέξουμε το 10-20% των ούρων, αυτό θα αρκούσε για να μειώσουμε σημαντικά τις εκπομπές αερίων και τη ρύπανση των υδάτων από νιτρικά ιόντα», εξήγησε ο Ντάγκλας Ελιφ, του Πανεπιστημίου του Οκλαντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το άζωτο που περιέχεται στα ούρα των αγελάδων αποσυντίθεται με το πέρασμα του χρόνου σε δύο προβληματικές χημικές ουσίες: το υποξείδιο του αζώτου, που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, και το νιτρικό, που συγκεντρώνεται στο έδαφος και κατόπιν διαχέεται στα ποτάμια.

black and white cow on brown wooden fence during daytime
«Η αντίδραση των ανθρώπων είναι να μας θεωρούν τρελούς επιστήμονες, αλλά στην πραγματικότητα τα στοιχεία είναι εδώ»

Το υποξείδιο του αζώτου αντιστοιχεί στο περίπου 5% των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και λίγο λιγότερο από το 10% των εκπομπών στη Νέα Ζηλανδία, με βάση επίσημα στοιχεία. Πάνω από το μισό αυτού του ποσοστού προέρχεται από τα ζώα εκτροφής. Ο ερευνητής Λίντσεϊ Μάθιους παραδέχτηκε ότι η ιδέα να εκπαιδεύονται οι αγελάδες, ώστε να ουρούν σε τουαλέτες και στη συνέχεια να γίνεται επεξεργασία των αποβλήτων, του ήρθε όταν έδωσε μια συνέντευξη στο ραδιόφωνο, το 2007, και του έκαναν μια φάρσα για το θέμα αυτό. «Η αντίδραση των ανθρώπων είναι να μας θεωρούν τρελούς επιστήμονες, αλλά στην πραγματικότητα τα στοιχεία είναι εδώ», διαβεβαίωσε.

Σε συνεργασία με Γερμανούς συναδέλφους τους, οι Νεοζηλανδοί χρησιμοποίησαν την τροφή ως «κίνητρο» για να εκπαιδεύσουν 16 αγελάδες να πηγαίνουν για την «ανάγκη» τους σε έναν συγκεκριμένο χώρο. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με αυτά που θα ανέμενε κανείς από ένα παιδί τριών ετών, υποστήριξαν. Η πρόκληση, για τον Έλιφ, είναι να διευρυνθεί η κλίμακα του πειράματος, να εκπαιδευτούν δηλαδή ολόκληρα κοπάδια βοοειδών. Θα πρέπει επίσης να γίνει κάποια προσαρμογή ανάλογα με τις συνθήκες κτηνοτροφίας κάθε χώρας. Στη Νέα Ζηλανδία οι αγελάδες συνήθως ζουν ελεύθερες στην ύπαιθρο και όχι σε στάβλους.

Στη Νέα Ζηλανδία παρατηρείται ένα φαινόμενο ασυνήθιστο για αναπτυγμένη χώρα: το μεθάνιο αντιστοιχεί στο 43,5% των εκπομπών αερίων της χώρας, ποσοστό σχεδόν ίδιο με την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από μορφές ενέργειας από ορυκτές πηγές. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η οικονομία της χώρας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωργία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις