Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παιδιά και κορονοϊός Ελλάδα: Ξεπέρασαν τις 3.000 τα κρούσματα σε μία εβδομάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Παιδιά και κορονοϊός Ελλάδα: Ξεπέρασαν τις 3.000 τα κρούσματα σε μία εβδομάδα

Παιδιά και κορονοϊός Ελλάδα: Μέσα σε μία εβδομάδα, είχαμε 3.000 μολύνσεις μόνο σε παιδιά

Εκτεταμένος έλεγχος μέσω rapid και self test προηγήθηκε της επίσημης έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, χθες, Δευτέρα. Το αποτέλεσμα ήταν να εντοπιστούν εκατοντάδες περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού από τα προηγούμενα 24ωρα -αρκετά από τα οποία προφανώς ασυμπτωματικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ, πραγματοποιήθηκαν 348.038 τεστ, εκ των οποίων:

17.828 είναι τα μοριακά τεστ (PCR)
330.210 είναι τα rapid tests

Από το εκτεταμένο testing που διενεργήθηκε χθες (και λόγω της έναρξης εφαρμογής των μέτρων για μη εμβολιασμένους), εντοπίστηκαν 2.919 νέα κρούσματα. Εξ αυτών, οι 805 νέες μολύνσεις εντοπίστηκαν σε ανήλικους, ή αλλιώς περισσότερα από ένα στα τέσσερα κρούσματα εντοπίζεται σε παιδί (για την ακρίβεια ποσοστό 27,5%). Αυτό σημαίνει ότι πλέον όλο και περισσότερα παιδιά νοσούν, καθώς περίπου ένα μήνα πριν το ποσοστό αυτό ήταν στο 20%, δηλαδή ένα στα πέντε κρούσματα εντοπιζόταν σε παιδί.

boy sitting on chair beside table using tablet computer
Εμβόλιο και τεστ, οι δύο άξονες για την ασφάλεια της σχολικής κοινότητας

Τον «κώδωνα» του κινδύνου έκρουσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, σχετικά με την μετάδοση του κορωνοϊού από τα παιδιά μέσα στον επόμενο μήνα καθώς μέχρι πρότινος, βρίσκονταν σε εξωτερικούς χώρους λόγω των καλοκαιρινών διακοπών. «Aυτό που φοβόμαστε είναι διασπορά στη διάρκεια της εκπαίδευσης, δηλαδή όσο τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο» ανέφερε στο Open η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, σχολιάζοντας το άνοιγμα των σχολείων. Tόνισε ότι το προηγούμενο διάστημα τα παιδιά βρίσκονταν κυρίως σε εξωτερικό χώρο λόγω διακοπών και καλοκαιριού, ενώ πλέον δεν θα ισχύει αυτό.

«Είναι στοίχημα το τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες. Φοβάμαι ότι δεν θα είναι τα ίδια πράγματα στα μέσα Οκτωβρίου. Οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να φορούν συνέχεια τις μάσκες, οι χώροι να αερίζονται. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος. Το ποσοστό των παιδιών που θα αρχίσουν να μεταδίδουν τη νόσο θα είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι τώρα». «Ελπίζω ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία, αλλά υπό τον όρο ότι θα αυξηθούν τα μέσα προστασίας, όπως η μάσκα και στη γυμναστική. Να πείσουμε ότι τα ανοιχτά παράθυρα είναι υγεία», τόνισε.

boy in red hoodie wearing black headphones
Θεμιστοκλέους: Το ποσοστό εμβολιασμού στα παιδιά είναι μικρό – Μας ανησυχεί η αύξηση κρουσμάτων

«Περιμένουμε μια αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων. Αυτή τη στιγμή κλείνουμε δύο – τρεις μήνες με όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες να είναι ανοιχτές και βλέπουμε ότι τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα», δήλωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας πως υπάρχει ωστόσο ανησυχία για τις μολύνσεις. Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι ο στόχος του επιχειρησιακού σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας δεν είναι τόσο τα παιδιά, αλλά η οικογένεια, οι γονείς και ο παιδίατρος, τον οποίο συμβουλεύονται.

«Όσοι παιδίατροι θέλουν, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, μπορούν να ενταχθούν και να πραγματοποιούν και οι ίδιοι εμβολιασμούς. Γίνονται όλες οι ενέργειες για να πειστούν». Όπως παραδέχθηκε ο κ. Θεμιστοκλέους το ποσοστό εμβολιασμού στα παιδιά είναι όντως μικρό και πιο πίσω από το γενικό πληθυσμό. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε μια αύξηση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 140.000 παιδιά ηλικίας 12-17 ετών.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε για τα νέα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν στα σχολεία, για να δουλέψει ένα σύστημα πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες που δίνονται από τους επιστήμονες.

person holding bubble during daytime
Παιδιά στη νοσηλεία

Περίπου 300 με 500 παιδιά θα χρειαστεί προοδευτικά να νοσηλευτούν μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, προτείνοντας να εξεταστεί η λύση της τηλεκπαίδευσης και η ελαστικότητα στις απουσίες. Κληθείς από τον ΣΚΑΙ να σχολιάσει ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 3.000 κρούσματα μόνο σε παιδιά, ο καθηγητής εξήγησε ότι έχουμε περίπου 750.000 παιδιά έως 15 χρόνων, και από αυτά θα έρθουν σε επαφή σε ποσοστό τουλάχιστον 20% με 25% με τον ιό.

«Θα έχουμε 150.000 με 200.000 παιδιά που θα εκτεθούν, θα έρθουν σε επαφή. Εξαρτάται από τα μέτρα που θα λάβουμε αν θα νοσήσουν… Το 20% με 25% υπό καλές συνθήκες υγειονομικών πρωτοκόλλων των παιδιών θα μολυνθούν. Μιλάμε από 30.000 έως 50.000. Η συντριπτική τους πλειονότητα θα περάσει ολιγοσυμπτωματικά ασυμπτωματικά, ή με μερικά συμπτώματα στο σπίτι περίπου 1% με 2% θα νοσήσει σοβαρά. Και θα είμαι ευχαριστημένος αν θα πάνε 300 έως 500 παιδιά στο νοσοκομείο, αυτό θα είναι μια καλή εκδοχή» σημείωσε.

«Δεν μιλάω για να τρομοκρατήσω ή να φοβίσω. Δεν θα επιβαρυνθούν πολύ τα παιδιατρικά τμήματα, αυτά τα 500 παιδιά θα είναι σταδιακά, βδομάδα τη βδομάδα. Κοιτάζω τους γονείς στα μάτια και τους λέω αυτά είναι τα δεδομένα» διευκρίνισε ο Νίκος Τζανάκης.

Κεραμέως: Να τρέξουν να εμβολιαστούν

Στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν τα σχολεία τον εντοπισμό κρούσματος σε μαθητές αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενώ έκανε για ακόμη μια φορά έκκληση για τον εμβολιασμό των παιδιών. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, με βάση τα πρωτόκολλα που ισχύουν, τα τμήματα στα σχολεία θα κλείνουν μεμονωμένα εάν χρειαστεί και δεν προβλέπεται οριζόντιο κλείσιμο του σχολείου.

Σχετικά με την ανησυχία των γονέων για την αλλαγή αυτή στο πρωτόκολλο σε περίπτωση κρούσματος, η υπουργός διευκρίνισε ότι υπάρχουν δυο παράγοντες που διαφοροποιούν την φετινή χρονιά σε σχέση με την περσινή: «Το εμβόλιο αλλάζει τα δεδομένα και είναι το πρώτο στοιχείο, ενώ το 2ο είναι το αυξημένο testing».

woman blowing bubbles
Αν κάποιος μαθητής βρεθεί θετικός στον ιό, οι συμμαθητές του στο τμήμα θα κάνουν 7 τεστ μέσα στην εβδομάδα

Συγκεκριμένα, η υπουργός τόνισε ότι αν κάποιος μαθητής βρεθεί θετικός στον ιό, οι συμμαθητές του στο τμήμα θα κάνουν 7 τεστ μέσα στην εβδομάδα. «Ακολουθούμε την διεθνή τάση. Τα παιδιά θα κάνουν εργαστηριακό τεστ, είναι ασφαλές. Πρέπει να είμαστε ευτυχείς που υπάρχει τόσο αυξημένος έλεγχος. Εβδομάδες συζητάγαμε για το πρωτόκολλο με τους ειδικούς», πρόσθεσε η κυρία Κεραμέως.

Σε ερώτηση για το αν το σχολείο θα είναι ελαστικό στο ζήτημα με τις απουσίες παιδιών σε περίπτωση κρούσματος επειδή οι γονείς του φοβούνται να το στείλουν για μάθημα, σημείωσε ότι δεν προβλέπεται να χαλαρώσει το σύστημα με τις απουσίες. Επιπλέον, η κυρία Κεραμέως έκανε έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ενώ υπογράμμισε ότι αν είχε η ίδια παιδιά σε ηλικία που πήγαιναν σχολείο θα τα εμβολίαζε άμεσα:

«Απευθύνομαι σε κάθε γονέα. Αν είχα παιδιά στην ηλικία αυτή θα έτρεχα να τα εμβολιάσω. Ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι για τα παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα. Πρέπει να τα προστατέψουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επεσήμανε ότι αποτελεί προτεραιότητα στον τομέα της παιδείας, η δια ζώσης λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών μονάδων. «Στόχος μας είναι η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας αλλά και η παροχή εκπαίδευσης. Οφείλουμε σαν πολιτεία να προσφέρουμε και τα δύο».

Αναφορικά με το ζήτημα εγκατάστασης εμβολιαστικών κέντρων στα σχολεία όπως προανήγγειλε ότι θα συμβεί στα πανεπιστήμια, η υπουργός διευκρίνισε ότι το ενδεχόμενο αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση ωστόσο είναι περίπλοκο καθώς για τον εμβολιασμό των μαθητών χρειάζεται γονική συναίνεση.

Έκκληση Παγώνη στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, σημείωσε ότι τα «κρούσματα δεν είναι τα αναμενόμενα». «Όπως θυμάστε, τα στοιχεία μάς είχαν δείξει ότι θα είναι υψηλά. Οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι που έχουμε είναι πριν 20 μέρες, τότε που είχαμε κρούσματα γύρω στις 4.500». Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, σε 20 περίπου μέρες θα φανεί το αποτύπωμα των σχολείων στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

«Πρέπει να προσέξουμε ότι μετά από 20 μέρες θα δούμε τι γίνεται στα σχολεία. Αν δεν έχουμε κρούσματα στα σχολεία, σημαίνει ότι πάμε πάρα πολύ καλά. Σε περίπτωση όμως που βρεθούν κρούσματα, τότε η κατάσταση δυσκολεύει», τόνισε και κάλεσε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. «Η Δέλτα είναι πολύ επιθετική σε αυτές τις ηλικίες. Έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους», κατέληξε η κ. Παγώνη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις