Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΔΕΘ: Πακέτο οικονομικών ενισχύσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ: Πακέτο οικονομικών ενισχύσεων

ΔΕΘ: «Έχει παραχθεί νέος πλούτος στην χώρα και οι ελαφρύνσεις προς τους Έλληνες πολίτες δεν προέρχονται από δανεικά αυτήν την φορά».

Πολλοί αναρωτήθηκαν πριν μερικές ημέρες αν το πακέτο των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ είχε προεκλογικό χαρακτήρα. Πολλοί ήταν εκείνοι μάλιστα που προεξόφλησαν μια απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοίνωσε μέτρα, παροχές και φοροελαφρύνσεις ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Άλλοι πάλι υποστήριξαν ότι οι γενναίες παροχές του πρωθυπουργού έγιναν για να αλλάξει η «ατζέντα» από το άσχημο καλοκαίρι που πέρασε η κυβέρνηση με τον συνδυασμό της πανδημίας και των καταστροφικών πυρκαγιών.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Ωστόσο προς απογοήτευση όλων αυτών που έγραψαν ή υποστήριξαν αυτά τα σενάρια τίποτε δεν επιβεβαιώνεται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εξήγγειλε αυτό το πακέτο οικονομικών ενισχύσεων ούτε γιατί επιθυμούσε να αλλάξει την ατζέντα και το κακό κλίμα για την κυβέρνηση, ούτε γιατί είχε στο μυαλό του τις εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Άλλωστε το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το απέκλεισε κατηγορηματικά ο ίδιος για μια ακόμη φορά και μάλιστα δεσμεύτηκε γι’ αυτό ενώπιων του ελληνικού λαού.

Δημοσιονομικός χώρος

Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοίνωσαν αυτό το πακέτο φοροελαφρύνσεων και παροχών, γιατί οι οικονομικοί δείκτες είναι σε πολλά καλά επίπεδα, γιατί υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και γιατί η κυβερνητική πολιτική απέδωσε, έτσι ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμέυσεις. Για παράδειγμα, οι μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές και οι μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές ήταν προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία υλοποιείται κάθε χρόνο και μάλιστα στο ποσοστό που είχε προγραμματιστεί.

Σε ό,τι αφοράσ το υπόλοιπο πακέτο παροχών, όπως διευκρίνιζε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, «έχει παραχθεί νέος πλούτος στην χώρα και οι ελαφρύνσεις προς τους Έλληνες πολίτες δεν προέρχονται από δανεικά αυτήν την φορά. Αυτός ο νέος πλούτος δημιουργεί ένα πλεόνασμα, ένα επιπλέον μέρισμα το οποίο, απόφασή μας είναι, να διανεμηθεί με έναν τρόπο όσο πιο δίκαιο και ισορροπημένο γίνεται προς όλους, ώστε να καλυφθούν οι απώλειες των εισοδημάτων, τις οποίες είχαμε κατά την διάρκεια της πανδημίας».

Αύξηση του μηνιαίου εισοδήματος

Όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, η μείωση των φορολογικών συντελεστών είτε άμεσων, είτε έμμεσων, σε συνδυασμό με τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές οδηγούν στην αύξηση του μηνιαίου εισοδήματος κάθε πολίτη και επομένως ενισχύουν την αγορά και την οικονομία. Παράλληλα η δημιουργία πλατφόρμας πολλών δόσεων για όλα τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά της διάρκεια της πανδημίας δίνει στους πολίτες την δυνατότητα αφενός να αποπληρώσουν τμηματικά και σε βάθος χρόνου τις υποχρεώσεις τους προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αφετέρου παραμένουν χρήματα στην τσέπη τους για να καταναλώσουν και να συμμετέχουν στον «κύκλο» της αγοράς.

Η οικονομία και η ανάπτυξή της

Αυτός ακριβώς είναι και ο «δρόμος» πάνω στον οποίο θα βαδίσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, η οικονομία και η ανάπτυξή της. Βασικοί άξονες εκτός από τις μειώσεις που ανακοινώθηκαν θα είναι οι παρεμβάσεις σε περιπτώσεις, όπως π.χ. οι αυξήσεις στην ενέργεια, θα είναι η προσέλκυση επιπλέον επενδύσεων από το εξωτερικό και θα είναι η ορθολογική διαχείριση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, που τους επόμενους μήνες θα αρχίσουν σταδιακά να εισρέουν στην χώρα από τα Ευρωπαικά Ταμεία. Με τον τρόπο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτυγχάνει πολλαπλούς στόχους και στο εσωτερικό της χώρας μας: αρχικά ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση σε πολύ μεγάλο βαθμό, αφού οι εργαζόμενοι αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βλέπουν στην πράξη, δηλαδή στην τσέπη τους, τις κρατικές ενισχύσεις.

Δεύτερον, αποκαθίστανται αδικίες του παρελθόντος που έπλητταν κυρίως την μεσαία τάξη, η οποία βγαίνει ενισχυμένη από την ανάπτυξη της οικονομίας. Τρίτον, θέτει την αξιωματική αντιπολίτευση προ των ευθυνών της, αφού είναι ιδιαίτερα δύσκολο να υπάρξει αντίδραση σε παροχές προς τους πολίτες που οδηγούν σε ενίσχυση του εισοδήματός τους. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: καταρρίπτει κάθε επιχείρημα που κάνει λόγο για αδύναμη κυβέρνηση που δεν την εμπιστεύονται οι πολίτες και σκέπτεται να «διαφύγει» μέσω πρόωρων εκλογών. Άρα για όσους γνωρίζουν αυτό που ισχύσει τώρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη «είναι η οικονομία και η περαιτέρω ανάπτυξη» και «όχι οι εκλογές».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις