Ξημερώματα στη Βασιλέως Ηρακλείου, μια ανάσα από τα «Λουλουδάδικα». Ο Νίκος Σταματίου, ιδιοκτήτης οπωροπωλείου, ετοιμάζει τη βιτρίνα του. Ξεχωρίζει τα «άσχημα» φρούτα και λαχανικά και τα τοποθετεί σε μια σακούλα, την οποία αφήνει απέναντι από το κατάστημά του, πάνω σε ένα παγκάκι. Πρόκειται για μία καθημερινή συνήθεια, που ακολουθεί πιστά τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει να γεμίσουν το τραπέζι τους, με φρούτα και λαχανικά, αξιοπρεπείς συμπολίτες του, που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. «Κάνω απλά αυτό που νιώθω», αναφέρει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νίκος Σταματίου.
Όπως λέει, «είναι πάρα πολύ άσχημο να βλέπεις ανθρώπους να ανοίγουν τον κάδο και να παίρνουν πράγματα από τα σκουπίδια. Έχω δει ακόμα και καλοντυμένους με κοστούμι, αξιοπρεπείς και μεγάλης ηλικίας. Δεν ένιωθα καλά να τα δίνω στους ίδιους και έτσι σκέφτηκα να τα αφήνω στο παγκάκι και να τα παίρνουν μόνοι τους». «Μια ματιά και ένα χαμόγελο ευχαρίστησης είναι η ανταμοιβή μου».
Οι περισσότεροι, όπως λέει, είναι άνθρωποι που γνωρίζει και ζουν στην περιοχή. Η σχέση μεταξύ τους δυναμώνει καθημερινά και αποτυπώνεται σε μια ματιά, σε ένα χαμόγελο ευχαρίστησης. «Είναι αυτές οι στιγμές, όταν παίρνουν τη σακούλα… Αλλες φορές με κοιτάνε και χαμογελάνε, άλλες μου κλείνουν το μάτι και αρκετές φορές δεν βλέπω καν ποιος τα παίρνει. Απλά, κοιτάζω στο σημείο όπου τα αφήνω και λείπουν. Είναι μεγάλη η ηθική ικανοποίηση που νιώθω, δεν θέλω τίποτα άλλο», εκμυστηρεύεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Σκέφτηκα να τα αφήνω στο παγκάκι και να τα παίρνουν μόνοι τους» λέει ο κ. Νίκος.
«Αρχικά, όταν τους έβλεπα στους κάδους, τους πήγαινα εγώ τη σακούλα με τα λαχανικά, έβλεπα όμως ότι ντρεπόντουσαν και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να τους φέρνω σε δύσκολη θέση», επισημαίνει ο ιδιοκτήτης του οπωροπωλείου και συνεχίζει: «Ετσι αποφάσισα να βάζω σε σακούλες, καθημερινά, μπανάνες, ντομάτες, αγγούρια, πεπόνια, μήλα, ό,τι έχω, φρούτα και λαχανικά που δεν μου αρέσουν στην όψη, και να τα αφήνω απέναντι στο παγκάκι. Αυτοί που πρέπει το γνωρίζουν πλέον, και έρχονται να τα πάρουν».
«Το τελευταίο διάστημα, ευτυχώς, φαίνεται ότι είναι καλύτερα τα πράγματα», αναφέρει με ανακούφιση ο κ. Σταματίου, και διευκρινίζει ότι «όποια προϊόντα δεν θέλω να τα τοποθετήσω στη βιτρίνα μου, δεν σημαίνει ότι δεν είναι και καλά. Δεν είναι χαλασμένα. Απλά, εξωτερικά δεν είναι πολύ όμορφα και, αντί να τα πετάω, τα προσφέρω σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη».