Από τον φόβο να κολλήσουν κορονοϊό, πολλοί Λονδρέζοι αποφεύγουν να κρατηθούν από την κουπαστή στις κυλιόμενες σκάλες του μετρό. Το αποτέλεσμα: αύξηση των ενδεχομένως θανατηφόρων πτώσεων, κάτι που ανησυχεί τα μέσα μεταφοράς στο Λονδίνο, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο. Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά στο μετρό από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, και 23 σε λεωφορεία. Είναι περισσότεροι συγκριτικά με άλλα τρίμηνα της περιόδου 2020-2021, σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph.
Ένας από τους «μεγαλύτερους κινδύνους» για την ασφάλεια των χρηστών είναι να μην κρατιούνται και να πέφτουν καθώς πιστεύουν ότι «η κουπαστή δεν είναι καθαρή λόγω της πανδημίας», σχολίασε ο Άντι Λορντ, γενικός διευθυντής του μετρό του Λονδίνου, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο, με την πτώση τους να συμβαίνει συχνά όταν προσπαθούν να μεταφέρουν κάποια τσάντα στην κυλιόμενη σκάλα, σύμφωνα με τον ίδιο. Ένας άλλος παράγοντας πτώσης είναι η κατάσταση μέθης ορισμένων επιβατών, σύμφωνα με τον ίδιο, με την αύξηση των νυκτερινών εξόδων καθώς ήρθη το lockdown.
Εκτός από το καθεστώς εντατικού καθαρισμού του δικτύου που έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, ο φορέας μεταφορών (TfL) αναμένει την επέκταση της εγκατάστασης, που ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο, συσκευών υπεριώδους ακτινοβολίας στις κουπαστές των κυλιόμενων σκαλών για να εξαφανίζεται κάθε ίχνος του ιού.
Έκθεση της TfL για την ασφάλεια των επιβατών, που περιλαμβάνεται στο δημοσίευμα της Telegraph και έγινε γνωστή αυτή την εβδομάδα, καταδεικνύει ότι ο αριθμός των τραυματιών ανά εκατομμύριο χρήστες είναι αυτή τη στιγμή «πάνω από τον στόχο» που έχει ορίσει ο ίδιος ο φορέας. «Ο αριθμός των προσώπων που έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί αυξήθηκε με την επιστροφή των επιβατών στο δίκτυο. Ο αριθμός των τραυματισμών που συνέβησαν στις απλές ή τις κυλιόμενες σκάλες παραμένει σχετικά αυξημένος», σύμφωνα με το έγγραφο. «Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, υπάρχει μια μικρή αύξηση στον αριθμό των τραυματισμών, στους οποίους η κατάσταση μέθης έπαιξε ρόλο».