Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πυρηνικά υποβρύχια – τι είναι: Πώς εξοπλίζεται η Αυστραλία
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικά υποβρύχια – τι είναι: Πώς εξοπλίζεται η Αυστραλία

Πυρηνικά υποβρύχια - τι είναι: Οι στόλοι του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και του Βασιλικού Ναυτικού έχουν δύο είδη υποβρυχίων

Με την Αυστραλία να κάνει μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο για να ξεκινήσει ένα πυρηνικό υποβρύχιο πρόγραμμα, μπορούμε να περιμένουμε ότι τα υποβρύχια του Aussie θα μοιάζουν πολύ με τις τελευταίες εκδόσεις στα οπλοστάσια των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Οι στόλοι του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και του Βασιλικού Ναυτικού έχουν δύο είδη υποβρυχίων – κατηγοριοποιούνται ως επιθετικά και υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων. Και οι δύο τροφοδοτούνται από πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι μετατρέπουν το νερό σε ατμό υψηλής πίεσης που μετατρέπει τους στρόβιλους για να ωθήσει τα υποβρύχια.

Αλλά τα επιθετικά υποβρύχια και αυτά με βαλλιστικούς πύραυλους – συχνά αποκαλούνται “boomers” – εξυπηρετούν πολύ διαφορετικούς σκοπούς. Η Αυστραλία συμφώνησε για την απόκτηση επιθετικών πυρηνικών υποβρυχίων, και όχι για «boomers», που είναι πυρηνικά εξοπλισμένα, με πυρηνικές κεφαλές στους βαλλιστικούς πυραύλους τους.

silhouette of windmill during sunset

Επιθετικά υποβρύχια

Η Καμπέρα θέλει επιθετικά υποβρύχια –τους βασικούς σκελετούς των αμερικανικών και βρετανικών στόλων. «Τα επιθετικά υποβρύχια έχουν σχεδιαστεί για να αναζητούν και να καταστρέφουν εχθρικά υποβρύχια και πλοία επιφάνειας Προβάλλουν δύναμη στην ξηρά με πυραύλους κρουζ Tomahawk και ειδικές δυνάμεις επιχειρήσεων (SOF), εκτελούν αποστολές Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (ISR), υποστηρίζουν επιχειρήσεις μάχης και συμμετέχουν πόλεμο κατά των ναρκών », αναφέρει το αμερικανικό ναυτικό σε ενημερωτικό του δελτίο για τα επιθετικά υποβρύχια .

Οι ΗΠΑ διαθέτουν τρεις κατηγορίες επιθετικών υποβρυχίων στο στόλο των 53 υποβρυχίων. Τα νεότερα από αυτά είναι  τα 19 από αυτά που ονομάζονται κλάσης Βιρτζίνια. Οπλισμένα με δεκάδες πυραύλους κρουζ Tomahawk και τορπίλες, τα υποβρύχια της κατηγορίας Βιρτζίνια 377 ποδιών και 8.000 τόνων μπορούν να ταξιδέψουν με ταχύτητα 46 χλμ / ώρα και να παραμείνουν βυθισμένα επ’ αόριστον. Ο χρόνος τους κάτω από το νερό περιορίζεται μόνο από την ανάγκη να τροφοδοτήσουν ξανά τις παροχές για το πλήρωμα των 132 ατόμων. Κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στο USS John Warner της Βιρτζίνια το 2015, το CNN εξασφάλισε μια ματιά στο εσωτερικό.

red and white light bulb
Το υποβρύχιο δεν έχει καν περισκόπιο!

Χρησιμοποιεί μάλλον έναν ιστό φωτονικής-ένα κομμάτι ηλεκτρονικής μαγείας που περιλαμβάνει βίντεο υψηλής ευκρίνειας και υπέρυθρες ακτινοβολίες-για την παρακολούθηση του χώρου των μαχών. Οι πληροφορίες εμφανίζονται σε μεγάλες οθόνες στο κέντρο εντολών, με ένα χειριστήριο να ελέγχει όλη την παράσταση.

Το USS Indiana, το επιθετικό υποβρύχιο ξεκίνησε στο Port Canaveral στη Φλόριντα την 1η Οκτωβρίου 2018. Τα τέσσερα επιθετικά υποβρύχια του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγορίας Astute είναι ακόμη πιο γρήγορα από τα αμερικανικά, ικανά να βυθιστούν πάνω από 56 μίλια / ώρα και όπως οι ΗΠΑ φέρουν τον πύραυλο κρουζ Tomahawk. «Το Tomahawk IV είναι η τελευταία έκδοση του πυραύλου. Έχει μεγαλύτερο βεληνεκές από τους προκατόχους του (πολύ πάνω από 1.000 μίλια), μπορεί να κατευθυνθεί σε νέο στόχο κατά τη διάρκεια της πτήσης και μπορεί επίσης να μεταδώσει εικόνες από το πεδίο της μάχης στο μητρικό του υποβρύχιο », αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Βασιλικού Ναυτικού.

Αυτό είναι το είδος της δύναμης πυρός και της αντοχής που θέλει η Αυστραλία καθώς φαίνεται να προστατεύει τα βόρεια νερά της από οποιεσδήποτε ναυτικές απειλές και να προβάλλει τη ναυτική της δύναμη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται να αμβλύνει την κινεζική επιρροή και να προστατεύει την ελευθερία πλοήγηση.

Υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων

Το βρετανικό και το αμερικανικό  υποβρύχια μεταφέρουν βαλλιστικούς πυραύλους Trident εξοπλισμένους με πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές. Η αποστολή τους, ουσιαστικά, είναι να παραμείνουν στη θάλασσα για μήνες κάθε φορά, η συντριπτική πλειοψηφία τους βυθίζεται και  είναι έτοιμα να εξαπολύσουν αντίποινα πυρηνικής επίθεσης σε περίπτωση που ένας αντίπαλος εξαπολύσει ένα δικό του εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου ή των ΗΠΑ.

Τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων είναι ήσυχα κάτω από τα κύματα και εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν. Αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της αποτροπής, διαβεβαιώνοντας ότι ένας αντίπαλος των ΗΠΑ ή του Ηνωμένου Βασιλείου θα πληρώσει ένα φρικτό τίμημα για μια πρώτη πυρηνική επίθεση.

Κάθε ένα από τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ μπορεί να μεταφέρει 20 πυραύλους Trident (16 για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου) με έως και οκτώ κεφαλές (τρεις για τους Βρετανούς) ανά βλήμα. Είναι σε θέση να εκτελέσουν βολές σε απόσταση 4.600 μιλίων (7.400 χιλιόμετρα). Οι πυρηνικές κεφαλές έχουν εκρηκτικές αποδόσεις μεταξύ 100 και 475 κιλοτόνων. Αντίθετα, η ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου είχε απόδοση 15 κιλοτόνων. Οι ΗΠΑ έχουν 14 υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, ενώ η Βρετανία τέσσερα. Αυτά δεν είναι τα υποβρύχια για τα οποία υπέγραψε η Αυστραλία.

gray metal tank on water

Πότε θα βυθίσει τα υποβρύχια η Αυστραλία;

Χρειάζεται πολύς χρόνος-πιθανώς δεκαετίες-για να αναπτυχθεί ένα πυρηνικό υποβρύχιο και να τεθεί σε επιχειρησιακή ικανότητα. Η τριμερής συμφωνία που ανακοινώθηκε την Τετάρτη προβλέπει μόνο μια 18μηνη μελέτη για να δούμε πώς να κατασκευαστούν  καλύτερα τα πυρηνικά υποβρύχια για την Αυστραλία. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι το 2040 πριν τα νέα υποβρύχια  αναπτυχθούν στον αυστραλιανό στόλο.

Ο Thomas Shugart, πρώην υποβρύχιος διοικητής του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος είναι τώρα συνεργάτης στο Κέντρο για μια Νεα Αμερικανική Ασφάλεια, δήλωσε ότι με την κατάσταση ασφαλείας στον Ινδο-Ειρηνικό, η Αυστραλία μπορεί να ελπίζει ότι τα υποβρύχιά της θα είναι πιο σύντομα στο νερό. «Θα υπάρξουν ορισμένες αντισταθμίσεις που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα – τοπικό περιεχόμενο έναντι χρησιμοποίησης καθιερωμένων προμηθευτών, νέο σχέδιο με πιο προηγμένα χαρακτηριστικά έναντι υφιστάμενων σχεδίων υποβρυχίων ΗΠΑ/Ηνωμένου Βασιλείου ή προωθητικών μηχανών κ.λπ», είπε ο Σούγκαρτ.

Πηγή: Sigmalive

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις