Μαρίκα Κρεβατά: Το τάμα της μητέρας της, η κρυφή σχέση, η άνοια και το τέλος στην κλινική
Αν και έπαιξε σε αρκετές ταινίες, έχει ταυτιστεί με το σανίδι. Η Μαρίκα Κρεβατά καταξιώθηκε σαν πρωταγωνίστρια σε οπερέτες ενώ συμμετείχε και σε πολλές επιθεωρήσεις. Ήταν μητέρα της γνωστής ηθοποιού Γκέλυς Μαυροπούλου, που την απέκτησε από τον πρώτο της γάμο με τον ηθοποιό Άγγελο Μαυρόπουλο. Όπως έχει αναφέρει η Γκέλυ Μαυροπούλου, η μητέρα της είχε μια εμμονή με την ορθογραφία του επιθέτου της.
Απαιτούσε να γράφεται με ένα βήτα, για να μη γίνεται άμεσος συνειρμός με το «κρεβάτι» (εκείνη την εποχή το κρεβάτι γραφόταν με δύο βήτα). Όταν έβλεπε το επίθετό της γραμμένο λάθος, γινόταν έξαλλη και ξεχνούσε τους καλούς της τρόπους, για τους οποίους ήταν γνωστή σε όλο τον καλλιτεχνικό χώρο. Το κανονικό της όνομα ήταν Μαρία.
Η γιαγιά της Μαυροπούλου πριν γεννήσει τη μητέρα της, Μαρίκα είχε χάσει πέντε παιδιά και πίστευε πως το ίδιο θα συνέβαινε και με την τελευταία κόρη της . Γι’ αυτό έκανε τάμα στην Παναγία να γεννηθεί γερό το παιδί της και να μεγαλώσει με υγεία. Όλα πήγαν καλά στη γέννα και η ευτυχισμένη μητέρα, πήγε σε ένα εκκλησάκι της Παναγίας, για να εκπληρώσει το τάμα. Εκεί σύμφωνα με την παράδοση περίμεναν άγνωστοι άνθρωποι, που βάφτιζαν «ταμένα» παιδιά και επέλεγαν οι ίδιοι το όνομά τους. Ο νονός που διάλεξε την ηθοποιό, της έδωσε το όνομα Μαρία. Μεγαλώνοντας, όλοι άρχιζαν να τη φωνάζουν Μαρίκα, αλλά η μητέρα της δεν ξέχασε ποτέ το «Μαρία» και ήταν η μόνη που την αποκαλούσε πάντα με το όνομα της Παναγίας….
https://www.youtube.com/watch?v=j-ogdpGiSdc
Η Μαρίκα Κρεβατά γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιουνίου 1910, στους κόλπους μιας καλλιτεχνικής οικογένειας με παράδοση.
Γιαγιά της ήταν η ηθοποιός Ροζαλία Παντελιάδου.Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε πολύ φτωχά. Ο πατέρας της Σταμάτης Κρεβατάς ήταν μουσικός και η μητέρα της Σοφία, το γένος Παντελιάδη, που ήρε την καταγωγή της από την κοσμοπολίτισσα και φιλόμουση Κωνσταντινούπολη, ήταν ηθοποιός. Ωστόσο, στην νηπιακή ηλικία των 2 ετών, η αγαπημένη μας ηθοποιός θα υποστεί ένα μεγάλο σοκ, αφού θα χάσει τον πατέρα της και την μικρότερη αδελφή της Θάλεια. Έτσι θα ξεκινήσει ένας Γολγοθάς, για να επιβιώσει και να πορευτεί στην ζωή της. Έτσι από πολύ νωρίς εμφανίζεται στο θέατρο περισσότερο για να μη μένει μόνη στο σπίτι.
Μαρίκα Κρεβατά: Η προσωπική ζωή
Στις αρχές της δεκαετίας του ‘30 παντρεύτηκε τον ηθοποιό Άγγελο Μαυρόπουλο (1901-1979). Στη συνέχεια συνέδεσε τη ζωή της με τον ηθοποιό Γιώργο Γαβριηλίδη. Η αξέχαστη ηθοποιός μας υπήρξε λάτρης της Κυψέλης, στην οποία και διέμενε μόνιμα.
Μαρίκα Κρεβατά: Ο κρυφός δεσμός με τον Γιώργο Γαβριηλίδη
Η Μαρίκα Κρεβατά ξεκίνησε τις εμφανίσεις της στο θέατρο από πολύ μικρή ηλικία. Έπαιζε παιδικούς ρόλους και ακολουθούσε τους θιάσους σε περιοδείες. Ήταν ένας τρόπος να ξεφεύγει από τη δύσκολη καθημερινότητά και να εξασφαλίζει ένα πιάτο φαγητό. Όταν ήταν μωρό, έχασε τον πατέρα και την αδελφή της και έμεινε μόνη με τη μητέρα της, που αντιμετώπιζε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Η ένταξή της στον κόσμο του θεάτρου, από τόσο μικρή ηλικία, την οδήγησε μετέπειτα στο να αναζητά συντρόφους που ασκούσαν το ίδιο επάγγελμα. Έτσι ο πρώτος της σύζυγος Άγγελος Μαυρόπουλος ήταν ηθοποιός.
Παντρεύτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1930, αλλά χώρισαν τρεις μήνες μετά τη γέννηση της κόρης τους. Ο λόγος δεν έγινε ποτέ γνωστός καθώς η ηθοποιός προστάτευε την προσωπική της ζωή. Γι’ αυτό όταν δημιούργησε δεσμό με τον επίσης ηθοποιό Γιώργο Γαβριηλίδη, δεν το είπε σε κανέναν. Γνωρίστηκαν στο θίασο οπερέτας του Παρασκευά Οικονόμου.
Παρόλο που ο Οικονόμου ήταν ερωτευμένος με την ηθοποιό και η μητέρα της τον ήθελε για γαμπρό πιστεύοντας ότι θα τη βοηθήσει στην καριέρα της, η ίδια δεν τον είδε ερωτικά και σχετίστηκε με τον Γαβριηλίδη. Ο δεσμός τους έμεινε κρυφός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Κρεβατά αποφάσισε να κοινοποιήσει τη σχέση της όταν η κόρη της είχε παντρευτεί και είχε φύγει από το σπίτι και η μητέρα της ήταν αρκετά ηλικιωμένη ώστε να παρεμβαίνει στα προσωπικά της, όπως συνήθιζε. Παντρεύτηκαν αθόρυβα μετά από πολλά χρόνια σχέσης αλλά δεν απέκτησαν παιδιά. Οι δυο τους έκαναν και πολλές κοινές εμφανίσεις στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Ο Γιώργος Γαβριηλίδης αποδείχτηκε πως ήταν ο άντρας της ζωής της. Έμειναν μαζί μέχρι το τέλος του ταλαντούχου ηθοποιού.
Μαρίκα Κρεβατά: Η επαγγελματική ζωή
Καταξιώθηκε σαν πρωταγωνίστρια σε οπερέτες ενώ συμμετείχε και σε πολλές επιθεωρήσεις. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο σε πολύ νεαρή ηλικία, κοντά στη Μαρίκα Κοτοπούλη, όπου έπαιζε ένα από τα παιδιά της Μήδειας. Η πρώτη επαγγελματική της εμφάνιση χρονολογείται από το 1925 με τον θίασο της Ροζαλίας Νίκα.
Από το 1925 έως τα τέλη της δεκαετίας του ‘70, οπότε αποσύρθηκε από τη σκηνή, έλαβε μέρος σε μεγάλο αριθμό παραστάσεων – κωμωδίες, επιθεωρήσεις και δράματα. Η εξαιρετική φωνή που διέθετε την έκανε να διαπρέψει στο μουσικό θέατρο και την οπερέτα. Από τις πολύ μεγάλες επιτυχίες της υπήρξαν οι οπερέτες: «Η γυναίκα του δρόμου» του Νίκου Χατζηαποστόλου, «Χριστίνα» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, «Εύα» του Φραντς Λέχαρ και «Η Πιπίτσα μας» του Στάθη Μάστορα, στην οποία πρωτοτραγούδησε την «Πίτσα Πιπίτσα Πηνελοπίτσα», ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του μεσοπολέμου.
Στον κινηματογράφο ερμήνευσε ορισμένους χαρακτηριστικούς ρόλους, όπως την ψηλομύτα μεγαλοαστή μαμά της Αλίκης στο «Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», την απελπισμένη χαρτοπαίχτρα στον «Ηλία του 16ου» και τη συνδικαλίστρια μάνα στην «Κόμησσα της Φάμπρικας».
Το τέλος
Στη δύση της ζωή της, η αγαπημένη μας ηθοποιός, που παράλληλα με την πλατιά θεατρική της παιδεία, μιλούσε και γαλλικά, προσεβλήθη από άνοια και είχε περιοριστεί στο σπίτι της. Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1994, η λεπταίσθητη Μαρίκα Κρεβατά, που με την αριστοκρατική φινέτσα της και το μπρίο της – καίτοι δευτεραγωνίστρια – κέρδιζε πάντα την αγάπη και το θαυμασμό μας, έφυγε σε ηλικία 84 ετών από την ζωή και ενώ νοσηλευόταν σε κλινική των Αθηνών. Το αλγεινό άγγελμα του θανάτου της, σκόρπισε πάνδημη θλίψη σε όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά πολύ περισσότερη στην ελληνική κοινωνία, που είχε λατρέψει την «Πιπίτσα». Η Μαρίκα Κρεβατά πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου 1994 σε ηλικία 84 ετών σε Κλινική της Αθήνας. Κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, έπασχε από άνοια.