Εμβόλιο τρίτη δόση: Η τρίτη δόση ωφελεί σημαντικά τα άτομα σε ανοσοκαταστολή και από αυτά δεν διατρέχουν όλα τον ίδιο κίνδυνο.
1.Μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη και ισχυρότερη ανοσιακή απάντηση έναντι του κορονοϊού. Η τρίτη δόση ωφελεί σημαντικά τα άτομα σε ανοσοκαταστολή και από αυτά δεν διατρέχουν όλα τον ίδιο κίνδυνο. Επίσης τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στα οποία η ανοσιακή απάντηση είναι λιγότερο ισχυρή απ’ ό,τι στους νεότερους. Ομάδες ανοσοκατασταλμένων όπως εκείνοι που έχουν κάνει μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων φαίνεται ότι απαντούν στον εμβολιασμό σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 35%-40%. Είναι σημαντικό ότι μετά την τρίτη δόση ένα επιπλέον 50% ανταποκρίνεται.
2.Η μείωση αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου είναι κάτι το οποίο έχει φανεί σε ελληνικές και διεθνείς μελέτες. Τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου, της νοσηλείας και του θανάτου, ακόμη και για τη μετάλλαξη Δέλτα. Στοιχεία από Ιταλία σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των τεσσάρων εμβολίων απέναντι στο μεταλλαγμένο στέλεχος δείχνουν ότι η προστασία κατά της νοσηλείας έφτασε στο 93%, η προστασία κατά της εισαγωγής στη ΜΕΘ στο 96% και κατά του θανάτου στο 96%. Εκείνο που μοιάζει να επηρεάζεται είναι η προστασία απέναντι στη μόλυνση (δηλαδή να κολλήσει κάποιος) που μειώνεται ύστερα από περίπου έξι μήνες από τη δεύτερη δόση. Σε ορισμένες χώρες όπως το Ισραήλ έχουν αποφασίσει να δώσουν τρίτη δόση σε όλο τον πληθυσμό με σκοπό να υποχωρήσει ο δείκτης μετάδοσης Rt.
3.Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στους άνω των 60 ετών έχει ήδη αποφασιστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καθώς μειώνεται η ανοσιακή απάντηση όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία. Για να ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης και να ανοίξει η πλατφόρμα πρέπει να λάβει η τρίτη δόση έγκριση για αυτόν τον πληθυσμό από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Οι υγειονομικοί είναι μια άλλη ομάδα του πληθυσμού στην οποία θα προχωρήσει κατά προτεραιότητα ο εμβολιασμός της τρίτης δόσης.
4.Οι επαγγελματίες υγείας εκτίθενται στον κορονοϊό και θεωρείται ότι μια τρίτη δόση θα τους αυξήσει προσωρινά τον τίτλο των αντισωμάτων και θα τους βοηθήσει στην πρόληψη της λοίμωξης. Ετσι δεν θα διαταραχθεί η λειτουργία του συστήματος υγείας από την απουσία τους αλλα και θα μειωθεί η διασπορά του ιού μέσα στα νοσοκομεία. Πρόσφατη μελέτη μάλιστα σε υγειονομικούς έδειξε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων μετά από μερικούς μήνες ως προς τη λοίμωξη από 90% στο 65%.
5.«Τι περιμένουμε με τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού»; είναι το ερώτημα που απασχολεί τους επιστήμονες εφόσον φαίνεται ότι το εμβόλιο συνεχίζει να είναι αποτελεσματικό για βαθιά νόσηση και θάνατο. Η διάρκεια που θα έχει η «ενίσχυση» των τίτλων αντισωμάτων από μια τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό είναι ακόμα ένα ερώτημα που απασχολεί τους ειδικούς. Σε κάθε περίπτωση η επέκταση χορήγησης της αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό είναι κάτι που εξετάζεται και που, όπως όλα δείχνουν, μπορεί να συστηθεί για τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά τον εμβολιασμό των πολιτών κάτω των 60 ετών. Βασικός στόχος για τον περιορισμό της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός των ανεμβολίαστων.
6.Η χορήγηση της τρίτης δόσης θα γίνει με mRNA εμβόλια με βάση όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά, συνεπώς δεν έχει κάποιος δυνατότητα επιλογής. Ο εμβολιασμός με mRNA τεχνολογία έχει αποδειχθεί ασφαλής και πολύ αποτελεσματικός ύστερα από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το μικτό σχήμα, δηλαδή με διαφορετικά εμβόλια έχει χρησιμοποιηθεί και για το σχήμα των δύο δόσεων, ενώ φαίνεται ότι ο συνδυασμός ανεβάζει σημαντικά την ανοσιακή απάντηση.
7.Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες. Η ίδια η εταιρία έχει πραγματοποιήσει μελέτες για δεύτερη ενισχυτική δόση με το ίδιο σκεύασμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε στα άτομα που έκαναν μονοδοσικό να δοθεί δεύτερη δόση πάλι με εμβόλιο Johnson & Johnson είτε με εμβόλιο mRNA. Ο σχεδιασμός για τα άτομα αυτά είναι υπό εξέταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
8.Η ηλικία από μόνη της, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα υγείας, αποτελεί παράγοντα μειωμένης απόκρισης στον εμβολιασμό.
9.Η πρώτη υποψήφια ομάδα στη μεγάλη δεξαμενή ανάμεσα στους πολίτες άνω των 60 ετών είναι όσοι διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Σε τέτοιες δομές έχουν καταγραφεί επιδημικά ξεσπάσματα ακόμη και μετά τον εμβολιασμό.
10.Το τεστ αντισωμάτων δεν συνίσταται γενικώς για έλεγχο της ανοσίας που έχει κανείς. Μέχρι στιγμής υπάρχει ένα κενό σε σχέση με το πώς μπορεί κανείς να τα αξιολογήσει, το οποίο όμως μπορεί μελλοντικά να αλλάξει.Η νόσος μετρά σαν την τρίτη δόση του εμβολίου γι’ αυτό και στα άτομα που έχουν νοσήσει συνίσταται να κάνουν μόνο μια δόση, μάλιστα η τελευταία κατηγορία φαίνεται να έχει και την καλύτερη προστασία. Εφόσον προβλεφθεί τρίτη δόση ως αναμνηστική για την ηλικιακή ομάδα όπου ανήκει κάποιος που έχει αναρρώσει, θα πραγματοποιηθεί η αναμνηστική δόση κανονικά.Η τρίτη δόση φαίνεται πως έχει παρόμοιες με τις συνηθισμένες παρενέργειας της δεύτερης δόσης (πόνο στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλο, μυαλγίες, αρθραλγίες,, κόπωση, ρίγος ή πυρετό) ενδεχομένως και πιο ήπιες.