Εμβόλια και αντισώματα: «Από ένα αποτέλεσμα τέτοιου τύπου η μόνη χρήσιμη πληροφορία είναι ότι εμφάνισαν αντισώματα που μπορούν να αναγνωρίσουν τον ιό»
Συνεργάτες της εκπομπής Live News υποβλήθηκαν σε τεστ αντισωμάτων και οι γιατροί αναλύουν τα αποτελέσματα της εξέτασης. «Από ένα αποτέλεσμα τέτοιου τύπου η μόνη χρήσιμη πληροφορία είναι ότι εμφάνισαν αντισώματα που μπορούν να αναγνωρίσουν τον ιό». Σύμφωνα με τον καθηγητή κλινικής ιολογίας, Αλέξανδρο Ζαφειρόπουλο, αυτό αποτελεί μια θετική ένδειξη αλλά όχι την εγγύηση ότι είναι πλήρως προστατευμένοι. «Ειδικά για αυτούς κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ούτε στον έναν ούτε στον άλλον ότι είναι προστατευμένος. Είναι μια πάρα πολύ καλή ένδειξη ότι έχουν αντισώματα».
Πίσω από τους αριθμούς
Πλήρως εμβολιασμένοι και οι δύο από αρχές Ιουνίου. Ο πρώτος 29 ετών εμβολιάστηκε με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και ο δεύτερος 52 ετών με το σκεύασμα της Pfizer. Ο καθηγητής Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος εξηγεί γιατί ο πρώτος με το Johnson εμφάνισε 2.19, ενώ ο δεύτερος με το Pfizer 83.85. «Ο ιός μπαίνοντας μέσα μπορεί να φτιάξει πάνω από 100 αντισώματα. Είναι μια πολυκλωνική απάντηση. Εμείς, όταν μετράμε τα αντισώματα σε ένα διαγνωστικό κέντρο, μετράμε 1 – 2 αντισώματα από αυτά τα 100 αντισώματα. Δεν ανιχνεύει το σύνολο».
Όπως εξηγεί στο Live News, η χαοτική διαφορά μεταξύ των αποτελεσμάτων δεν μαρτυρά το ποσοστό προστασίας του καθενός αλλά εξαρτάται από το ίδιο το τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν. «Δεν έχουν καμιά απολύτως σημασία από μόνα τους σαν πραγματική τιμή. Εάν η εταιρεία του τεστ έχει επιλέξει να ανιχνεύει αντισώματα συμβατά με τον έναν και όχι με τον άλλον τότε θα δει πολλά στον έναν συνάδελφο σας και λίγα στον άλλον». Το πόσα αντισώματα θα αναπτύξει ο κάθε οργανισμός εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο χρόνος εμβολιασμού.
«Μέσα στον μήνα κορυφώνεται η παραγωγή αντισωμάτων και μετά αρχίζουν να πέφτουν γιατί δεν τα χρειάζεται αλλά κρατά τη συνταγή για να τα φτιάξει αν χρειαστεί».
Περισσότερα αντισώματα με το Moderna
Σύμφωνα με νεότερες μελέτες, τα mRNA εμβόλια φαίνεται πως παρέχουν μεγαλύτερη προστασία με το σκεύασμα της Moderna να υπερτερεί πάντως της Pfizer. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί εξηγούν στο LIVE NEWS πως κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός κι επομένως αναπτύσσει διαφορετικό αριθμό αντισωμάτων. «Ούτε ο χαμηλός τίτλος υποδεικνύει ότι είσαι ανοχύρωτος ούτε ο υψηλός σε καθιστά προστατευμένο. Και στις δύο περιπτώσεις κρατάς τα μέτρα προστασίας», λέει ο Νίκος Τζανάκης.
Οι καθηγητές τονίζουν στο LIVE NEWS πως ο μέγιστος αριθμός αντισωμάτων επιτυγχάνεται μόνο με τον εμβολιασμό με τα αντισώματα που αναπτύσσονται μετά τη νόσηση να μην διασφαλίζουν στο άτομο ότι θα αποφύγει τη σοβαρή νόσο.
«Να μην χρησιμοποιούμε το τεστ αντισωμάτων ως κριτήριο για την τρίτη δόση»
«Για πολλούς λόγους δε θα πρέπει να χρησιμοποιούμε το τεστ αντισωμάτων ως κριτήριο για το αν χρειαζόμαστε τρίτη δόση εμβολίου», τόνισε μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ. «Διαφορετικά τεστ ανιχνεύουν διαφορετικά αντισώματα και τα αποτελέσματα δεν είναι συγκρίσιμα», σημειώνει ο καθηγητής δίνοντας σαν παράδειγμα μια ζυγαριά η οποία κάθε φορά δείχνει διαφορετικό βάρος. «Το ύψος των αντισωμάτων διαφέρει πολύ σε κάθε άνθρωπο» καταλήγει.