Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, στις 16:15 τοπική ώρα, κυριαρχεί στο σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Η πρωθυπουργική δραστηριότητα ξεκινά με τη συνάντηση με το editorial bord της εφημερίδας Wall Street Journal. Στις 11:30 τοπική ώρα ο κ. Μητσοτάκης συναντάται με τον οικονομολόγο Jeffrey Sacks και στις 12 με τον επενδυτή Henry Cravis. Στις 12:30 ώρα Νέας Υόρκης ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Albert Bourla. Στις 14:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Mohamed al Menfi.
Κατά την σημερινή ομιλία του στην 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναφερθεί στις κινήσεις της Άγκυρας που αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών, καυτηριάζοντας την επιθετική στάση στην οποία δείχνει να επανέρχεται η Τουρκία το τελευταίο διάστημα. Η ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει στον πυρήνα τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά, δεν θα περιοριστεί στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Ειδική αναφορά θα υπάρχει στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος, όπως η κλιματική κρίση και την ατζέντα για μια πράσινη οικονομία.
Στο επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά
Πάντως, αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη, παρότι δεν υπήρξε συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, είναι γεγονός ότι τα ελληνοτουρκικά βρέθηκαν στο επίκεντρο των διπλωματικών κινήσεων της χώρας. Υπό την παραδοχή ότι η συμπεριφορά που επιδεικνύει η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες αποτελεί ένδειξη ότι το ήρεμο καλοκαίρι δεν εγγυάται μια ανάλογη συνέχεια, ο πρωθυπουργός στις επαφές που είχε σε υψηλό επίπεδο τόνισε την υπονόμευση της σταθερότητας στην περιοχή από τα όσα πράττει η Άγκυρα.
Συνάντηση με Γκουτέρες
Στη συνάντηση που είχε χθες με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, σημείωσε πως η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρμαχος της ειρήνης, της σταθερότητας και της πολυμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και των αρχών καλής γειτονίας, σε αντιδιαστολή με την παράβαση των κανόνων αυτών από την γειτονική χώρα. Συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι το μοναδικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού ορίζεται ξεκάθαρα από τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Βέβαια, η στάση της Τουρκίας και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων δεν αφήνει περιθώρια για εξέλιξη των συζητήσεων για την εύρεση λύσης, καθώς αντίκεινται κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση και απορρίπτονται από Ελλάδα και Κύπρο.