Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Φρεγάτες Ελλάδα – Belharra: Κλειδώνει η συμφωνία – μαμούθ με τη Γαλλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φρεγάτες Ελλάδα – Belharra: Κλειδώνει η συμφωνία – μαμούθ με τη Γαλλία

Φρεγάτες Ελλάδα - Belharra: Κλειδώνει απόψε στο δείπνο Μακρόν - Μητσοτάκη η συμφωνία μαμούθ για τα εξοπλιστικά Ελλάδας και Γαλλίας

Στο δείπνο εργασίας που θα έχει ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το βράδυ στο Ελιζέ, αναμένεται να “κλειδώσει” η νέα αμυντική συμφωνία. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για την αγορά έξι ακόμη μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale των οποίων ο συνολικός αριθμός θα φτάσει τα 24, αλλά και τριών φρεγατών Belharra, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και οι κορβέτες Gowind. “Ας κάνουμε λίγη υπομονή” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δείχνοντας πως οι συζητήσεις για τα εξοπλιστικά βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τότε θα πρόκειται για μια συμφωνία μαμούθ που θα αγγίξει τα 4 δις, με έναν από τους σημαντικότερους και πιο αξιόπιστους συμμάχους της χώρας. Γι’ αυτό τον λόγο δεν αποκλείεται αύριο να βρεθούν στο Παρίσι οι υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην περίπτωση που κλείσει η συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών. Η ενίσχυση της αεράμυνας και του στόλου της χώρας αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην νοτιοανατολική Μεσόγειο με τον ρόλο της Ελλάδας να ισχυροποιείται διαρκώς τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Στήριξη της Γαλλίας στην περίπτωση επίθεσης

Παράλληλα ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που θα έχει με τον Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να επαναφέρει το ζήτημα της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών η οποία θα περιλαμβάνει εκτός από τις κοινές ασκήσεις και τον ελλιμενισμό των γαλλικών πολεμικών πλοίων στα ελληνικά λιμάνια, την στήριξη της Γαλλίας στην περίπτωση επίθεσης που δεχθεί η Ελλάδα από άλλη χώρα.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών για τα εξοπλιστικά έρχονται λίγες ημέρες μετά την στρατηγική συμμαχία των ΗΠΑ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας η οποία είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Γαλλίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Εμανουέλ Μακρόν, είναι η τρίτη μέσα σε ένα μήνα, επιβεβαιώνοντας το άριστο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών.

Οικονόμου: «Ας κάνουμε λίγη υπομονή»

Για το θέμα ρωτήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Ας κάνουμε λίγη υπομονή» απάντησε σιβυλλικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι συζητήσεις φαίνεται να βρίσκονται σε τόσο προχωρημένο επίπεδο, που το ρεπορτάζ θέλει τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο αντίστοιχα, να μεταβαίνουν αύριο στο Παρίσι προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες των όσων πιθανολογείται ότι θα έχουν συμφωνήσει Μακρόν και Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται πως μία πρώτη ιδέα για τα όσα έχουν «τρέξει» το τελευταίο διάστημα στο θέμα των φρεγατών είχε δώσει ο κ. Παναγιωτόπουλος από το βήμα της Βουλής την περασμένη εβδομάδα όταν και απαντώντας σχετική ερώτηση επανέλαβε πως η τελική απόφαση για την σημαντική προμήθεια θα ληφθεί με μόνο κριτήριο το συμφέρον του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων. «Η απόφαση για τις φρεγάτες έχει αργήσει δεκαετίες. Είναι μια δύσκολη απόφαση και δεν χάθηκε ο κόσμος να πάρουμε λίγες ημέρες ακόμα για να κάνουμε τη σωστή επιλογή με μόνο κριτήριο το συμφέρον και τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού. Λίγο θα περιμένετε ακόμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνάντηση Μακρόν -Μητσοτάκη θα είναι η τρίτη σε σύντομο χρονικό διάστημα (η δεύτερη σε μόλις 10 μέρες) και έρχεται σε συνέχεια των συχνών επαφών που είχαν το τελευταίο διάστημα οι δύο ηγέτες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις