Μακρόν για Ελλάδα: Ο Μακρόν άφησε αιχμές, ως προς την ΕΕ
Ως έμμεση απάντηση προς τις αιτιάσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, χαρακτηρίζεται η απάντηση του Εμανουέλ Μακρόν το πρωί της Δευτέρας σε ερώτηση για το εάν εκτιμά ότι η ελληνογαλλική συμφωνία θα επιφέρει αναστάτωση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Δεν έχω την αίσθηση ότι το καλοκαίρι του 2020 Ελλάδα επέδειξε πολεμοχαρή στάση στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος.
«Πιστεύω ότι είναι καθήκον μας, εμάς των Ευρωπαίων, να δείξουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι με κάθε κράτος-μέλος. Αυτό έκανε η Γαλλία το καλοκαίρι του 2020 κι αυτό που εμείς επιθυμούμε μέσα από αυτή την στρατηγική συνεργασία είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε μία περιοχή που πλήττεται και έχει έναν υψηλό ενεργειακό γεωπολιτικό ρόλο. Άρα, λοιπόν, έχουμε κάθε δικαίωμα να βοηθήσουμε την Ελλάδα να εξοπλιστεί, για να διασφαλίσει την εδαφική της ακεραιότητα και τα συμφέροντα και από την άλλη πλευρά να δεσμευτούμε επίσης να συνεργαζόμαστε για να την προστατεύσουμε σε περίπτωση εισβολής. Έτσι λογίζω εγώ την φιλία».
Μακρόν: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να βγουν από την αφέλεια
Ο Εμανουέλ Μακρόν άφησε, παράλληλα, αιχμές, ως προς τον τρόπο που ορισμένες χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν δυνάμεις που «σκληραίνουν», όπως είπε «τη στάση τους».
«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να βγουν από την αφέλεια, διότι όταν υφιστάμεθα πίεση από δυνάμεις που σκληραίνουν τη στάση τους θα πρέπει να δείχνουμε ότι έχουμε τη βούληση και την ικανότητα να αμυνόμαστε. Θα θέλουμε απλώς να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση αλλά να μας σέβονται», είπε με νόημα ο κ. Μακρόν.
Τι σημαίνει η «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια» Ελλάδας-Γαλλίας
Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες , αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών (οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες).
Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.
Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
Τη Συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών.
Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
Ήδη από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι «παρών».
H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.