Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / “To momentum για την επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“To momentum για την επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας”

Ο Χρήστος Ταραντίλης υπογράμμισε την ανάγκη η ερευνητική δραστηριότητα να αξιοποιείται με στόχο την υγιή ανάπτυξη της κοινωνίας

Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας προσκλήθηκε και συμμετείχε στις 27.09.2021 ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την έρευνα και την καινοτομία, κ. Χρίστος Δήμας, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις δράσεις και τις πολιτικές του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Χρήστος Ταραντίλης υπογράμμισε την ανάγκη η ερευνητική δραστηριότητα, πέρα από τις δημοσιεύσεις των υψηλής ποιότητας αποτελεσμάτων της σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους και συνέδρια, να αξιοποιείται δυναμικά με στόχο την υγιή ανάπτυξη της κοινωνίας και τη σύνδεση με την πραγματική οικονομία της χώρας.

Η έρευνα παράγει νέα γνώση και η νέα γνώση καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, που μπορούν να επιδράσουν καθοριστικά στους δείκτες ανταγωνιστικότητας και ευημερίας. Ακριβώς γι’ αυτό, σκοπός των επόμενων συνεδριάσεων της Επιτροπής είναι η διερεύνηση των τρόπων ανάπτυξης της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας και κυρίως της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της στην πράξη, στην πραγματική ζωή.
Επεσήμανε, επίσης, ότι ιδιαίτερα σημαντική είναι τόσο η καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων, που υλοποιήθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όσο και η καταγραφή των υψηλής ποιότητας ερευνητικών αποτελεσμάτων, που μπορεί να οδηγήσουν στην ίδρυση πετυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων.

Συνοψίζοντας τη θέση του, η αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας αποτελεί αναγκαιότητα για την Ελλάδα, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία ενός υγιούς μοντέλου ανταγωνιστικότητας, αναδεικνύει και αξιοποιεί ένα εγχώριο προϊόν υψηλής ποιότητας και αξίας, αξιοποιεί το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης και συμβάλλει στην ανάδειξη τομέων, στους οποίους η χώρα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Άλλωστε δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό. Το έχουμε παρακολουθήσει από κοντά να συμβαίνει με ιδιαίτερη επιτυχία στην πράξη σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Φινλανδία.

To momentum για τη χώρα μας είναι πολύ καλό!

Απόσπασμα από την τοποθέτησή του κ. Ταραντίλη στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις