Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Νοεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Απόδημος ελληνισμός: Συνάντηση Κατσανιώτη με τον πρόεδρο του Μεξικού Ομπραδόρ
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Απόδημος ελληνισμός: Συνάντηση Κατσανιώτη με τον πρόεδρο του Μεξικού Ομπραδόρ

Απόδημος ελληνισμός: Ο υφυπουργός Εξωτερικών παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας του μεξικανικού έθνους.

Την υποχρέωση της κυβέρνησης να διαφυλάξει την ενότητα του οικουμενικού ελληνισμού και με «γέφυρα» τους απόδημους Έλληνες να ενισχύσει την στρατηγική εξωστρέφειας της χώρας και τις διμερείς της σχέσεις επισήμανε ο κ. Ανδρέας Κατσανιώτης. Ευρισκόμενος στην Πόλη του Μεξικού προκειμένου να εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας του Μεξικού, μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στους Χριστίνα Βίδου – Κώστα Παπαχλιμίτζο για την δυναμική παρουσία των Ελλήνων στην Λατινική Αμερική και την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τις πολυμερείς της σχέσεις.

Ο κ. Καστανιώτης εξήγησε ότι στην Πόλη του Μεξικού ζουν περίπου 1.000 ελληνικές οικογένειες που του έθεσαν ως κεντρικό αίτημα την ενίσχυση των δομών εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Ο ίδιος τους ενημέρωσε για τις δράσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση ενώ αναφέρθηκε και στην καινοτόμο πλατφόρμα staellinika.com, που τέθηκε σε λειτουργία από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, με την συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Κέντρου Ελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Simon Fraser του Καναδά, που υποστηρίζει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Παράλληλα, σημείωσε πως είχε την τιμή να συνομιλήσει με την σπουδαία καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και πρέσβειρα Ελληνισμού στο Μεξικο και την Κούβα Natalia Moreleon και την διακεκριμένη γλύπτρια Gogy Farias Nikolopoulou.

Διπλωματικές επαφές

Σε επίπεδο διπλωματικών επαφών, ο υφυπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε συνάντηση με την Μεξικανή ομόλογό του Carmen Moreno Toscano με την οποία συζήτησαν την ανάγκη επέκτασης των διμερών σχέσεων των δύο κρατών σε κρίσιμους τομείς καθώς και με την πρέσβη της Ελλάδας Αργυρώ Παπούλια. Σημαντικές συναντήσεις πραγματοποίησε και στο περιθώριο των κεντρικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας του κράτους της Λατινικής Αμερικής καθώς μεταξύ άλλων είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Πρόεδρο του Μεξικού Andres Manuel Lopez Obrador, την υπουργό Πολιτισμού Alejandra Frausto Guerrero, την Δήμαρχο της Πόλης του Μεξικού Claudia Sheinbaum και αρκετούς υπουργούς – εκπροσώπους άλλων κρατών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις