Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

25

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Περιφέρεια Αττικής: Ημέρα Μνήμης
ΕΛΛΑΔΑ

Περιφέρεια Αττικής: Ημέρα Μνήμης

Περιφέρεια Αττικής: «Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, το παράδειγμα των Εθνικών Ευεργετών είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε».

Εκδηλώσεις για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών, διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Στις εκδηλώσεις την Προεδρία της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Υπασπιστής Αντισυνταγματάρχης Πεζικού, Κ. Τζιβρής, την Κυβέρνηση η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζ. Μακρή, τη Βουλή ο Βουλευτής Αθ. Μπούρας, τον Μακαριώτατο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος, τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βουλευτής Παν. Κουρουμπλής, από την Περιφέρεια Αττικής εκτός από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη παρέστη η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Μαίρη Βιδάλη.

Επίσης παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Λ. Χριστοφόρου, ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Σ. Κοκκινάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων Ελ. Σκιαδάς, ο Αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α.Υποπτέραρχος Κ. Κελλάρης, ο Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Εμ. Δασκαλάκης, ο Υποναύαρχος, Αντ. Μάζης, ο Διοικητής Α’ Περιφερειακής Διοίκησης ο Αρχιπύραρχος Β. Κοκμοτός, ο Πρόεδρος Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος, Φίλιππος Σκαραμαγκάς, Εκπρόσωπος Ιδρύματος Ευγενίδου, Παναγιώτης Αχείμαστος, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης Ε.Μ.Π., Ιωάννης Χατζηγεωργίου, ο Πρόεδρος Βαρβακείου Ιδρύματος, Δημ. Τζάνας, Εκπρόσωπος Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Αρσάκεια-Τοσίτσεια σχολεία, Σωτήριος Γκλαβάς, ο Πρόεδρος Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, Παναγιώτης Τσακίρης, ο Αντιπρόεδρος Ζαππείου Μεγάρου, Μαριάνθη Καφετζή.

Κατά την ομιλία του στην Ιερά Μητρόπολη ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:

«Πέρασαν 200 χρόνια από τότε που οι Έλληνες ξεκινήσαμε την ηρωική Επανάσταση για την αποτίναξη της δουλείας, μέσα από έναν αγώνα δύσκολο και αιματηρό. Έναν αγώνα που δεν θα είχε επιτύχει – ίσως μάλιστα να μην είχε καν ξεκινήσει – εάν πολλές δεκαετίες πριν οι χιλιάδες Έλληνες της Διασποράς, που διέπρεψαν στο εμπόριο και τις επιστήμες σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη, δεν είχαν προσφέρει τόσα πολλά και τόσα σημαντικά στον φωτισμό του υπόδουλου γένους. Λαμπρά εκπαιδευτήρια, εκκλησίες, ανθρωπιστικά ιδρύματα, βιβλιοθήκες και άλλα κοινωφελή έργα, αποτέλεσαν το στήριγμα του Ελληνισμού και έβαλαν τα θεμέλια για να επιστρέψει το φως της ελευθερίας εκεί που γεννήθηκε.

Το παράδειγμα αυτών των ανθρώπων ακολούθησαν πιστά μετά την Απελευθέρωση οι μεγάλοι Εθνικοί μας Ευεργέτες, χάρη στη γενναιοδωρία των οποίων δεν θα ήταν δυνατή η δημιουργία και η ανάπτυξη ενός σύγχρονου εθνικού κράτους, στα πρότυπα της πεφωτισμένης Δύσης. Από την Οδησσό μέχρι την Αλεξάνδρεια, από τη Βιέννη μέχρι τη Μασσαλία και την Αμερική, εκατοντάδες Έλληνες που διακρίθηκαν σε όλες τις εκφράσεις του κοινωνικού βίου στις χώρες που ζούσαν, όχι μόνο δεν ξέχασαν την πατρίδα, αλλά προσέφεραν μεγάλο μέρος του πλούτου τους, για να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους συμπατριώτες τους, ενώ παράλληλα, με το κύρος και την επιρροή τους, έγιναν οι αξιότεροι πρεσβευτές των ελληνικών υποθέσεων σε όλο τον κόσμο. Η Αττική έχει την ευλογία να είναι διάσπαρτη από την βαριά κληρονομιά που κατέλιπαν οι μεγάλοι ευεργέτες μας για τις επόμενες γενιές Ελλήνων.

Δεν υπάρχει – στην κυριολεξία – ένα μέρος της Περιφέρειας που να μην κοσμείται από ιστορικά κτήρια και υποδομές που δημιουργήθηκαν από τις κολοσσιαίες δωρεές τους – κτήρια που ακόμα και σήμερα όχι μόνο είναι σε πλήρη χρήση, αλλά καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ιστορική και αρχιτεκτονική ταυτότητα του αστικού ιστού. Ας σκεφτούμε μόνο πόσο φτωχή θα ήταν η Αττική μας χωρίς το Πολυτεχνείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Ακαδημία των Επιστημών, τη Ριζάρειο, το Βαρβάκειο, το Αρσάκειο, το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Ζάππειο Μέγαρο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, τα μεγάλα ορφανοτροφεία Αμαλίειο και Χατζηκώνστα, τη Μητρόπολη των Αθηνών, το Οφθαλμιατρείο, τα άσυλα ανιάτων και αστέγων, τα Πτωχοκομεία, τα Γηροκομεία και τα Βρεφοκομεία που φέρουν τη σφραγίδα των ευεργετών μας.

 

Σήμερα τιμάμε τη μνήμη αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι έκαναν πράξη το σύνθημα που είχε αναγράψει ο Άνθιμος Γαζής στο περίφημο λεξικό του, το «Άλλοις υπηρετών αναλίσκομαι». Τιμάμε τη μνήμη αυτών των ανθρώπων, που μέσα στην ευημερία τους δεν ξέχασαν στιγμή την πενόμενη πατρίδα και πρόσφεραν απλόχερα την περιουσία και την ψυχή τους για το κοινό καλό, για να εξασφαλίσουν στην Ελλάδα προοπτική, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση και τη μάστιγα της πανδημίας που τόσο πολύ δοκίμασε τις αντοχές της κοινωνίας μας σε όλα τα επίπεδα, το παράδειγμα των Εθνικών Ευεργετών είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.

 

Οι αρχές και τα ιδανικά αυτών των ανθρώπων πρέπει να εμφυσήσουν στις νέες γενιές των Ελλήνων και των Ελληνίδων τις αξίες του ανθρωπισμού, της ανιδιοτελούς προσφοράς, της αληθινής φιλοπατρίας και της έμπρακτης αλληλεγγύης, αποτελώντας το κίνητρο για βαδίσουν τον δρόμο τους και άλλοι, σύγχρονοι εθνικοί ευεργέτες. Είμαι σίγουρος, ότι πολλοί θα είναι αυτοί που θα ακολουθήσουν στο μέλλον το παράδειγμα των Εθνικών Ευεργετών μας. Εμείς, τους οφείλουμε πολλά και θα συνεχίζουμε να τους τιμούμε όπως τους αξίζει».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις