Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας: Στην Άγκυρα ο επόμενος γύρος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας: Στην Άγκυρα ο επόμενος γύρος

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας: Η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως στις 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα ο 63ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας-Τουρκίας. Στις 16 Μαρτίου είχε ολοκληρωθεί ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί σε καλό κλίμα. Οι διερευνητικές επαφές θα πραγματοποιηθούν στον απόηχο της αμυντικής συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία την περασμένη Τρίτη. Ηδη η Αγκυρα αντέδρασε με οργισμένο και απειλητικό ύφος για τα όσα συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ενδεικτικό είναι πως από το τουρκικό ΥΠΕΞ έγινε λόγος για μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας, αναφέροντας ότι η Αγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Μάλιστα στη συνέχεια η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε στο παιχνίδι των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας για θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας και για εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι ένα κενό όνειρο ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχθούμε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται επίσης από τη διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», ανέφερε ο Τανζού Μπιλγκίτς.

Και πρόσθεσε: «Αντί συνεργασίας, η πολιτική εξοπλισμού της Ελλάδας και η προσπάθειά της να απομονώσει και να αποξενώσει την Τουρκία είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει τον εαυτό της και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Οι διερευνητικές επαφές είχαν ξεκινήσει την άνοιξη του 2002

Οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ξεκίνησαν την άνοιξη του 2002. Δεν είναι διαπραγματεύσεις, αλλά άτυπες, μη δεσμευτικές συζητήσεις, στις οποίες δεν τηρούνται κοινά πρακτικά (δεν συμφωνούνται κοινώς αποδεκτά πρακτικά από τις δύο πλευρές) και είναι αυστηρά εμπιστευτικές. Οι θέσεις που διατυπώνονται στις συζητήσεις δεν δεσμεύουν τη νομική επιχειρηματολογία που θα παρουσιάσει η μία ή η άλλη πλευρά ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου ή άλλου διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου.

Σκοπός τους είναι η διερεύνηση σημείων σύγκλισης σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο είναι δυνατόν να γίνει η διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις