Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Χρήστος Ταραντίλης: Παρέμβαση στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρήστος Ταραντίλης: Παρέμβαση στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας

Χρήστος Ταραντίλης: Η σημασία της επιχειρηματικής αξιοποίησης της έρευνας, που θα συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας.

Στη συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής προσκλήθηκε ο αρμόδιος Υφυπουργός για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Γιάννης Τσακίρης, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τον καταλυτικό ρόλο της χρηματοδότησης στην αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Χρήστος Ταραντίλης προσπάθησε να αναδείξει τη σημασία που πρέπει να δοθεί από την Επιτροπή στην επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας, εξετάζοντας το ζήτημα από όλες τις πτυχές του και κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις:

  • για την ενίσχυση της έρευνας στα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και τις επιχειρήσεις και
  • για την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων (startup) και των εταιρειών-τεχνοβλαστών (spinoff).

Επιπλέον, μίλησε για την αναγκαιότητα

  • δημιουργίας νέων και εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων για φορείς, και δομές (που θα στηρίξουν την επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας) και ερευνητικές ομάδες και
  • ανάπτυξης επιχειρηματικών δεξιοτήτων σε ερευνητικές ομάδες και νεοφυείς επιχειρήσεις, ανάλογα με το στάδιο επιχειρηματικής ωριμότητας στο οποίο βρίσκονται.

Αναφέρθηκε ακόμα στη σημασία της επιχειρηματικής αξιοποίησης της έρευνας, που θα συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας, την μείωση της ανεργίας και την ανάσχεση του brain drain (διαρροή εγκεφάλων). Από τη στιγμή που χώρες, όπως το Ισραήλ, αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που διατίθενται στο πεδίο της καινοτομίας, τόνισα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει μία καλύτερη θέση στον χώρο της καινοτομίας και της start-up σκηνής, αξιοποιώντας το ερευνητικό δυναμικό της ώστε να αποτελέσει κόμβο έλξης επενδυτικών κεφαλαίων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Τέλος, υπογράμμισε ότι χρειάζονται νέα και εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε

  • να υπάρχει συνεχής ροή στη δημιουργία νέων funds για να μη δημιουργείται χρονικό κενό στη διάθεση κεφαλαίων στην αγορά,
  • να υποστηρίζουν διαφορετικά στάδια της επιχειρηματικής ανάπτυξης, από τη φάση σύλληψης της ιδέας μέχρι τη φάση επέκτασης και ανάπτυξης της επιχείρησης σε διεθνές επίπεδο (scale-up) και
  • να ταιριάζουν στο διαφορετικό προφίλ ρίσκου των επιχειρήσεων, ανάλογα με τον τομέα δραστηριοποίησής τους.

Απόσπασμα από την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας στις 30.09.2021 μπορείτε να δείτε εδώ:

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις