Ανησυχία προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή. Οι ειδικοί ανησυχούν και επιχειρούν με αυστηρά περιοριστικά μέτρα να φρενάρουν τη διασπορά του κορονοϊού. Στον κεντρικό τομέα Αθηνών, οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί είναι στο 63% και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης στο 53%. Ενδεικτικό είναι ότι στη Θεσσαλονίκη, οι μονάδες εντατικής θεραπείας Covid είναι πλήρεις, δεν υπάρχει ούτε κρεβάτι ελεύθερο και η πολιτεία σκέφτεται να ανοίξει καινούργιες Μονάδες για τα θύματα του κορονοϊού, που στην πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστοι. Σύμφωνα με την καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην επικράτεια η κάλυψη στις ΜΕΘ Covid φτάνει στο 69%, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι πάνω από 90%.
https://www.youtube.com/watch?v=Tjb4LyklY4Y
Περισσότερα στοιχεία γι’ αυτό έδωσε η ΠΟΕΔΗΝ, λέγοντας πως υπάρχουν μόλις 4 κρεβάτια κενά σε ΜΕΘ- Covid. Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ:
ΑΧΕΠΑ 15 στις 15
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ 15 στις 15
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 11 στις 11
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 22 στις 22
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 8 στις 8
ΚΑΤΕΡΙΝΗ 4 στις 4
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 4 στις 5
ΣΕΡΡΕΣ 8 στις 10
ΕΔΕΣΣΑ. 2 στις 3
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 6 στις 6
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 6 στις 6
ΚΟΖΑΝΗ 5 στις 5
Η πίεση στο σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα αποτυπώνεται σε αριθμούς. Στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης υγειονομικής Περιφέρειας νοσηλεύονται 474 σε απλές κλίνες (413 ανεμβολίαστοι) και σε ΜΕΘ 114 (107 ανεμβολίαστοι). Αυξητική είναι η τάση στη συγκέντρωση του ιού στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη (29 Σεπτεμβρίου) και την Πέμπτη (30 Σεπτεμβρίου) παρουσίασαν αύξηση 28% σε σχέση με τις δύο προηγούμενες ημέρες και 41% σε σχέση με τις ίδιες ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα.
1.837 κρούσματα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ
Μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, κάτω από 2.000, ήταν χθες Σάββατο, τα κρούσματα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.837 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις από τον φονικό ιό. Η Αττική κατακτά την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων, ωστόσο με πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων (493). Την ίδια στιγμή, έντονη ανησυχία προκαλεί η Θεσσαλονίκη, στην οποία σε αντίθεση με την Αττική τα κρούσματα παραμένουν ιδιαίτερα ψηλά, αφού χθές «έδινε» 262. Τόσο η Θεσσαλονίκη, όσο και το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, όσον αφορά την πανδημία. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η Θεσσαλονίκη έχει τεθεί από το πρωί της Παρασκευής σε καθεστώς μίνι lockdown. Μαζί της στο «κόκκινο» μπήκαν η Λάρισα, η Χαλκιδική και το Κιλκίς, ενώ παραμένουν σε αυτό Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα.
Αρκετά κρούσματα και χθες καταγράφονται στην Κρήτη, με τις μολύνσεις ωστόσο να βρίσκονται σε καθοδική πορεία. Συγκεκριμένα, το Ηράκλειο κατέγραψε 34 κρούσματα, τα Χανιά 16 και το Ρέθυμνο 8. Ακόμα, 125 κρούσματα κατέγραψε χθες η Λάρισα, 57 η Δράμα, 54 η Ξάνθη, 45 οι Σέρρες, 44 η Μαγνησία όσα και η Πέλλα και 40 η Καβάλα.
Τα μέτρα που ισχύουν στη Θεσσαλονίκη
Υπενθυμίζεται πως το μίνι lockdown που έχει επιβληθεί στην πόλη ως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 6:00 το πρωί, προβλέπει:
– Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
– Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Αντιδράσεις
Αυτό που επιδιώκεται, είναι να αποτραπούν φαινόμενα συνωστισμού, και το μεγάλο ερώτημα περιστρέφεται γύρω από τις μεγάλες εορτές του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα τις παρελάσεις της 28ης και τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 26 του μηνός. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την εβδομάδα που ξεκινάει αύριο. Πονοκέφαλο εξακολουθούν να αποτελούν και τα κορονοπάρτι, που παρά το mini lockdown, συνεχίζονται στη Θεσσαλονίκη. Συνωστισμός επικράτησε το βράδυ του Σαββάτου σε συναυλία του τράπερ Ricta στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών, παρά τα περιοριστικά μέτρα. Περίπου 2.000 θεατές παρακολούθησαν τη συναυλία την ώρα που στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος απαγορεύται η μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.
Οπως προβλέπει το πρωτόκολλο, για το διάστημα που εφαρμόζεται το lockdown κανονικά θα γίνονται εκδηλώσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας από την πανδημία, με τη χρήση μάσκας και με αποστάσεις.
Θεσσαλονίκη: Χαμός σε συναυλία του Πάριου
Συμβολική διαμαρτυρία έξω από το Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που εδινε συναυλία ο Γιάννης Πάριος, πραγματοποίησαν δεκάδες djs το βράδυ του Σαββάτου (2/10), διαμαρτυρόμενοι για τα νέα περιοριστικά μέτρα. Μάλιστα, σε μία συμβολική κίνηση, κρέμασαν τα ακουστικά τους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το mini lockdown στη Θεσσαλονίκη, που όπως λένε, τους καθιστά και πάλι προσωρινά άνεργους. Οι djs μάλιστα προειδοποιούν με κινητοποιήσεις διαρκείας, με στόχο την άμεση αλλαγή της απόφασης.
Αυτή η κινητοποίηση πάντως φαίνεται να είναι μόνο η αρχή, καθώς όπως είχε εξηγήσει ο εκπρόσωπος του Σωματείου Δισκοθετών Θεσσαλονίκης Χρίστος Καλτσάς, στο GRTimes «είμαστε ήδη σε ανοικτή επικοινωνία με το αντίστοιχο Σωματείο της Λάρισας, προκειμένου να εκδώσουμε κοινή ανακοίνωση και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε κοινές δράσεις διαμαρτυρίας».
Κινητοποιήσεις
Το Σωματείο Δισκοθετών Θεσσαλονίκης ήταν από τα πρώτα που αντέδρασαν στην απόφαση για την επιβολή περιοριστικών μέτρων, εκδίδοντας ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι «μετά και την νέα επιβολή περιοριστικών μέτρων στο νομό Θεσσαλονίκης και την καθολική απαγόρευση μουσικής στα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, μένουμε για 3η φορά σε 1,5 χρόνο άνεργοι, χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα επιστρέψουμε στις δουλειές μας.
Οι DJS σαν επάγγελμα και γενικότερα η εστίαση, είναι ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον στην διάρκεια της πανδημίας.
Απαιτούμε την άρση της απαγόρευσης της μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αλλιώς, να γίνει καταβολή αποζημίωσης για όσο διάστημα μείνουμε εκτός εργασίας.
Το Σωματείο Δισκοθετών νομού Θεσσαλονίκης, ετοιμάζει κινήσεις διαμαρτυρίας που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες».