Τουρκία – ελληνικά νησιά: Απόστρατος μιλά για πόλεμο, χαμηλά ο πήχης για τις διερευνητικές

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία – ελληνικά νησιά: Απόστρατος μιλά για πόλεμο, χαμηλά ο πήχης για τις διερευνητικές

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τουρκία - ελληνικά νησιά: Οι νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στη διεθνή σκηνή δεν ευνοούν την Άγκυρα

04.10.2021 | 10:06

Οι προκλήσεις από την Τουρκία δεν έχουν τελειωμό.Αυτή τη φορά τη σκυτάλη παρέλαβε ο Ντουρσούν Τσιτσέκ, απόστρατος και πρώην βουλευτής της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, του CHP, ο οποίος ανέφερε σε δηλώσεις του στο CNN Turk πώς θα καταλάβει μέσα σε ένα, το πολύ δύο 24ωρα η Τουρκία τα ελληνικά νησιά που έχει βάλει στο μάτι. Ο Τσιτσεκ υποστήριξε ότι η Ελλάδα… έχει αναπτυχθεί στη διάρκεια της ιστορίας της πάνω σε τουρκικά εδάφη, «ως κράτος – όργανο, που χρησιμοποιούσαν συνεχώς οι ιμπεριαλιστές».

Δείτε τις απίστευτες δηλώσεις του Τούρκου απόστρατου μετά το 07:37″‘ από την έναρξη του βίντεο:

Ο Τούρκος αναλυτής αναφέρθηκε και στους στρατηγικούς στόχους -δηλαδή την κατάληψη ελληνικών νησιών – που έχει η αποβατική μονάδα του στόλου της Φώκαιας, όπου ο ίδιος υπηρέτησε τα περισσότερα από τα 31 χρόνια του ως πεζοναύτης: «Ως πεζοναύτης υπηρέτησα 31 χρόνια, με τα περισσότερα εξ αυτών στη Φώκαια. Η βασική αποστολή του αποβατικού στόλου της μονάδας εκεί είναι, αν η Ελλάδα κάνει στο Αιγαίο ένα νέο λάθος, να το πληρώσει με πολλαπλάσιο τίμημα, για αυτό στήθηκε η μονάδα» λέει ο Ντουρσούν Τσιτσέκ. Λέει μάλιστα ότι πρόκειται για «μια στρατηγική μονάδα που παρακολουθεί την Ελλάδα. Σε 24 ώρες, και όπως να έχει σε 48 ώρες, τα νησιά για τα οποία συζητάμε (τα υπό τουρκική αμφισβήτηση ελληνικά νησιά) θα περάσουν στον έλεγχο της Τουρκίας».

Χαμηλά ο πήχης για τις διερευνητικές

Με αυτά τα δεδομένα ο πήχης παραμένει χαμηλά για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών την Τετάρτη, μετά από μία διακοπή έξι μηνών (είναι η σειρά της Τουρκίας να φιλοξενήσει τις συνομιλίες). Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις για την έκβαση των συνομιλιών, καθώς η Άγκυρα δεν αποδέχεται τους θεμελιώδεις κανόνες που προβλέπονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ωστόσο θεωρείται σκόπιμο να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, παρά το κλίμα έντασης που καλλιεργεί η γειτονική χώρα.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα επιχειρεί να κάνει το «άσπρο- μαύρο» και να εμφανιστεί ως θύμα, φτάνοντας στο σημεία να μιλήσει για παραβίαση της υφαλοκρηπίδας της. Μεταξύ άλλων κάνει λόγο  για μονομερείς ενέργειες που «θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» και δηλώνει πως θα προστατεύσει αποφασιστικά τα δικαιώματα της όπως επίσης και τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων. Ωστόσο η τουρκική πλευρά δεν περιορίζεται μόνο σε μια εμπρηστική ρητορική αλλά με πράξεις «δυναμιτίζει» το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε ένα μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου. Είχε προηγηθεί η παρενόχληση του  ερευνητικού σκάφους Nautical Geo από τουρκικό πολεμικό πλοίο.

Σημειώνεται ότι το πλοίο υπό σημαία Μάλτας είναι γαλλικών συμφερόντων και οι έρευνες αφορούν χαρτογράφηση της πιθανής πορείας του αγωγού East Med. Πλέον το πλοίο βρίσκεται στην Κυπριακή ΑΟΖ, με την Άγκυρα να συνεχίζει την ρότα των προκλήσεων και να προχωρά σε δέσμευση περιοχής με παράνομη NAVTEX μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου. Η εκτίμηση είναι πως η τουρκική πλευρά  επιχειρεί να «τεστάρει» τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ελληνογαλλική συμφωνία, ωστόσο είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις της.  Ουσιαστικά  όσο περισσότερο … στριμώχνεται στη διεθνή σκηνή η Άγκυρα, τόσο περισσότερο θα ανεβάζει τους τόνους μια τακτική που εδώ και χρόνια ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τετραήμερο «φωτιά»

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο του στενού συντονισμού μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Αύριο τα «φώτα» στρέφονται στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων η συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας. Η συμφωνία θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Πέμπτη και στη συνεδρίαση θα πάρουν το λόγο ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την Τετάρτη όπως ήδη αναφέρθηκε θα γίνει η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών. Αύριο και μεθαύριο επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι, μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Οι νέες ισορροπίες στην Ε.Ε.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας μεταξύ άλλων μίλησε για «μία  Ευρώπη που προστατεύει τα σύνορα της. Μια Ευρώπη που θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής της την άμυνα». Η συζήτηση αναμένεται να ενταθεί με την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη Γαλλία τον Ιανουάριο, ωστόσο πολλά θα  κριθούν και από την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στη Γερμανία. Οι διεργασίες μεταξύ των κομμάτων έχουν ήδη ξεκινήσει, ωστόσο εκτιμάται πως η νέα γερμανική κυβέρνηση θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Πάντως η συζήτηση έχει ανοίξει και είναι χαρακτηριστική η αναφορά του προέδρου  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πως το 2022 θα είναι το έτος της ευρωπαϊκής άμυνας. Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι στις 6 Οκτωβρίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει μια στρατηγική συζήτηση για τη θέση της ΕΕ στον κόσμο, υπό το φως των πρόσφατων γεωπολιτικών γεγονότων στο Αφγανιστάν, τον Ινδο-Ειρηνικό και των σχέσεων με την Κίνα. H συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί, στο πλαίσιο της «Στρατηγικής πυξίδας» της ΕΕ, έως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2022, όπου η ευρωπαϊκή άμυνα θα είναι ένα από τα κύρια θέματα.

Ετικέτες
Exit mobile version