Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Νεκροί από κορονοϊό – Ελλάδα: Η δήλωση Βενιζέλου “άναψε” φωτιές στο Μαξίμου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νεκροί από κορονοϊό – Ελλάδα: Η δήλωση Βενιζέλου “άναψε” φωτιές στο Μαξίμου

Νεκροί από κορονοϊό - Ελλάδα: Είμαστε όντως στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη;

Πόσοι είναι τελικά οι θάνατοι από κορονοϊό– ανά εκατομμύριο κατοίκους- στην Ελλάδα; Είμαστε όντως τελευταίοι ή σχεδόν τελευταίοι στην Ευρώπη; Όλα ξεκίνησαν με μια δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου που κάλεσε την επιστημονική κοινότητα να πάρει θέση και να εξηγήσει γιατί η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις δυο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους από τον κορονοϊό, ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Η δήλωση φωτιά του Ευάγγελου Βενιζέλου

“Η επιστημονική κοινότητα πρέπει να πάρει θέση και να εξηγήσει τι συμβαίνει στη χώρα και η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα να λάβουν αποφάσεις στηριζόμενοι επί των ιατρικών δεδομένων” τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: “Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο, με 17 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, και η Πορτογαλία με δύο νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Γερμανία με τέσσερις”.

“Η επιστημονική κοινότητα να πει τι συμβαίνει στη χώρα, γιατί είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες σε θανάτους στην Ευρώπη, γιατί έχουμε τόση διαφορά. Πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, απόλυτη αδιαφορία όλων. ‘Αρα, δεν δικαιούται η επιστημονική κοινότητα να σιωπά. Αφού μας το πουν οι γιατροί επισήμως και με το επιστημονικό τους κύρος και με την επιστημονική τους ευθύνη, η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί επί των ιατρικών δεδομένων. Δεν μπορεί να μην παίρνουμε κόστος για τίποτα”, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Απάντηση Πλεύρη

Η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου προκάλεσε αίσθηση. Όμως τα στοιχεία διαψεύδονται από τον αρμόδιο υπουργό Θάνο Πλεύρη. Που μιλώντας στον Real FM απάντησε: “Αυτή τη στιγμή, αν δείτε τον πίνακα με τα στατιστικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τους θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, είμαστε στη 19η θέση και πάνω από εμάς είναι η Γαλλία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στον δε παγκόσμιο χάρτη, είμαστε στην 48η θέση και πάνω από εμάς είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Με χαροποιεί αυτό; Σας το λέω, όχι. Και ένας άνθρωπος να πεθάνει που ενδεχομένως να μπορούσε να σωθεί με θλίβει.

Η πραγματικότητα η οποία είναι κυνική αλλά πρέπει να την πούμε, είναι ότι οι θάνατοι έχουν πλήρη σχέση με το ποσοστό εμβολιασμού. Και για αυτό το λόγο, όσο οι χώρες θα έχουν μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμών από εμάς τους τελευταίους μήνες, αυτομάτως θα έχουν και λιγότερους θανάτους.”

Οι στατιστικοί πίνακες με τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Θάνος Πλεύρης, φαίνεται να επιβεβαιώνονται από τα τελευταία στατιστικά δεδομένα.

thanatoi
Για το θέμα πήρε θέση και η Μίνα Γκάγκα που δήλωσε:

“Αν δούμε συνολικά τον αριθμό των θανάτων”, ανέφερε ο αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, “είμαστε πιθανόν στις πέντε χαμηλότερες στην Ευρώπη. Σε συνολικό αριθμό θανάτων είμαστε στις πέντε καλύτερες (χαμηλότερες) χώρες της Ευρώπης”.

Αλέξης Τσίπρας: Δεν μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει ότι δεν τρέχει τίποτα

Ο Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε την στατιστική του Ευάγγελου Βενιζέλου και κατέθεσε ερώτηση στον πρωθυπουργό: “Δε γίνεται να υποστηρίζει ή να προσποιείται ότι όλα βαίνουν καλώς. Να προσπαθεί με τους σπόνσορες της κυβερνητικής προπαγάνδας να επιβάλει την εντύπωση ότι η τραγωδία που ζούμε είναι φυσικό φαινόμενο. Ότι αυτός δεν έχει καμία ευθύνη. Για κανέναν, έστω έναν, από κείνους που χάθηκαν. Όταν η πανδημία θερίζει. Όταν είμαστε από τους πρώτους σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ευρώπη. Όταν είμαστε από τους τελευταίους στον εμβολιασμό, στον οποίον έχουν πετάξει λευκή πετσέτα. Όταν η δημόσια υγεία βγαίνει στο σφυρί. Όταν οι δαπάνες για το ΕΣΥ μειώνονται. Όταν οι χθεσινοί ήρωες, σήμερα διώκονται με διάφορα προσχήματα. Όταν οι επίδοξοι σωτήρες αποδεικνύονται ολετήρες” σημειώνει.

Οικονόμου προς Τσίπρα – Πολιτική εκμετάλλευση των ανθρώπινων απωλειών από την πανδημία

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε με δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για την πανδημία του κορωνοϊού. Ο κ. Οικονόμου, αφού γνωστοποίησε πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση την επόμενη Παρασκευή, έκανε λόγο για «θλιβερή προσπάθεια» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αλλάξει την ατζέντα.

«Είναι καλύτερο για τον κ. Τσίπρα να αλλάξει άποψη και να ψηφίσει την αμυντική συμφωνία, παρά να προσπαθεί απεγνωσμένα να αλλάξει την ατζέντα. Η μικροπολιτική στόχευση της αλλαγής ατζέντας, με την πολιτική εκμετάλλευση των ανθρώπινων απωλειών από τον κορωνοϊό, είναι θλιβερή πολιτικά και ηθικά. Όσο για την επίκαιρη ερώτηση, ας μην ανησυχεί ο κ. Τσίπρας θα απαντηθεί όπως ορίζει η κοινοβουλευτική διαδικασία την άλλη εβδομάδα, την επόμενη Παρασκευή».

Για «απανθρωπιά» και «κυνισμό» κατηγορεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, απαντώντας σε σημερινές του δηλώσεις σχετικά με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για την πανδημία ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. «Η απανθρωπιά και ο κυνισμός του κ. Οικονόμου ξεπερνάει κάθε όριο. Κατανοεί τη συζήτηση για την πανδημία ως προσπάθεια αλλαγής ατζέντας. Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι 300 απώλειες την εβδομάδα είναι από ό,τι φαίνεται ρουτίνα και το γεγονός ότι για άλλη μια φορά η κοινωνία ανοχύρωτη καλείται να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα της πανδημίας λεπτομέρεια», σημειώνει ο Ν. Ηλιόπουλος, σχολιάζοντας ότι «η κυβέρνηση που έχει διαλύσει κάθε αίσθημα ασφάλειας της κοινωνίας κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες και χρεώνει σε αυτούς την αποτυχία της».

«Προφανώς μια κυβέρνηση που πιστεύει ότι τα πάντα είναι επικοινωνία νιώθει ότι δεν έχει να απαντήσει γιατί βρισκόμαστε σταθερά στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης στο θέμα τόσο των απωλειών όσο και του εμβολιασμού», τονίζει και καταλήγει: «Στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κληθεί να απαντήσει μόνο για τις ευθύνες του στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και για αυτή την πρωτοφανή αθλιότητα του κυβερνητικού του εκπροσώπου».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις