Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης: Μηνύματα προς πολλαπλούς αποδέκτες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μηνύματα προς πολλαπλούς αποδέκτες

Μητσοτάκης: Ο αρχηγός της ΝΔ είναι αλήθεια ότι έχει στείλει το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετά μηνύματα.

Πολύ συχνά, όταν γίνεται μια πολιτική κίνηση από τον πρωθυπουργό ή τον αρχηγό ενός κόμματος, γράφεται η φράση «έστειλε μήνυμα» και μάλιστα συχνά το μήνυμα αυτό έχει και πολλούς αποδέκτες. Αυτή ακριβώς η κλισέ φράση ταιριάζει στις τελευταίες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την ΔΕΘ μέχρι σήμερα, τόσο στις ομιλίες του, όσο και στις δηλώσεις του. Ο αρχηγός της ΝΔ είναι αλήθεια ότι έχει στείλει το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετά μηνύματα, τόσο εκτός, όσο και εντός κόμματος και μάλιστα με την σαφή επισήμανση ότι όποιος δεν καταλαβαίνει σε πιο πλαίσιο οφείλει να κινείται, θα υποστεί τις συνέπειες.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Ένα τέτοιο μήνυμα είχε σταλεί πριν λίγες μόλις ημέρες στον κ. Μπογδάνο, όταν είχε αναρτήσει ονόματα παιδιών μεταναστών, που φοιτούσαν σε ελληνικό νηπιαγωγείο. Είχε ειπωθεί τότε ότι τέτοιου είδους κινήσεις είναι απαράδεκτες και λανθασμένες και ότι δεν θα υπήρχε το παραμικρό περιθώριο ανοχής αν επαναλαμβάνονταν. Δυστυχώς, ο κ. Μπογδάνος δεν το έλαβε το μήνυμα αυτό και σε μια συζήτηση, όπου το ελληνικό κοινοβουλιο εξέταζε την συμφωνία με τους Γάλλους για την αμυντική θωράκιση της χώρας, επέλεξε να κάνει μια άστοχη αναδρομή στο παρελθόν και στα γεγονότα του εμφυλίου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ασκήσει κριτική στην άρνηση του ΚΚΕ να υπερψηφίσει την συμφωνία.

Η «κίτρινη κάρτα»

Ωστόσο αυτό που προφανώς δεν είχε αντιληφθεί ο βουλευτής ήταν ότι η «κίτρινη κάρτα», που του είχε δοθεί πριν λίγες ημέρες, ήταν μια σοβαρή προειδοποίηση και δεν καταδείκνυε αδυναμία. Γι’ αυτόν τον λόγο και κυβερνητικές πηγές τόνιζαν με νόημα λίγο μετά την διαγραφή ότι «όταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα τον προηγούμενη φορά, το εννοούσαμε. Απόψεις απαράδεκτες που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού δεν έχουν χωρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω». Και μάλιστα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού πήγαν το θέμα και παρακάτω: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτίζει την Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Και αυτή δεν μπορεί να χτιστεί με τοξικότητα και συνθήματα που παραπέμπουν σε ταραγμένες εποχές, από όπου και αν προέρχονται».

Αυτή η κίνηση Μητσοτάκη προφανως και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος του, αφού όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι αν παραβιαστούν οι λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» σε αξιακό και ιδεολογικό επίπεδο, τότε οι επιπτώσεις θα είναι οι ίδιες που επιβλήθηκαν στον βουλευτή Μπογδάνο. Αυτό που ουσιαστικά διαφάνηκε από την κίνηση Μητσοτάκη είναι ότι δεν γίνεται ανεκτό την ώρα που η κυβέρνηση έχει επιτύχει μια πολύ σημαντική αμυντική συμφωνία και την ώρα που η αντιπολίτευση δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων καταψηφίζοντας αυτήν την συμφωνία, να αλλάζει η ατζέντα από διχαστικές δηλώσεις και να χάνεται η ουσία.

Και άλλα μηνύματα

Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτά τα μηνυματα που έχει στείλει ο πρωθυπουργός τις τελευταίες εβδομάδες. Υπάρχουν σίγουρα άλλα δύο, που κάποιοι θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους εντός κι εκτός ΝΔ. Το πρώτο έχει να κάνει με τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν μια σαφή και σταθερή υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός ήταν να μην υπάρξουν πανηγυρισμοί από βουλευτές και υπουργούς και να μην θεωρήσει κανείς ότι οι δημοσκοπήσεις εκλέγουν κυβέρνηση ή δίνουν υπουργεία .Αυτό που ζήτησε ήταν στοχοπροσήλωση στο κυβερνητικό έργο και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των κυβερνητικών δράσεων χωρίς έπαρση και αλαζονεία.

Το δεύτερο μήνυμα έχει να κάνει με τις εκλογές. Επειδή πολλοί έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι ίσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θελήσει να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες κάλπες, φρόντισε ο ίδιος σε τρεις περιπτώσεις να το διαψεύσει κατηγορηματικά. Και μπορεί αρχικά αυτό να αφορά στην αντιπολίτευση που προετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά αφορά και σε αρκετά στελέχη της ΝΔ ,που εκτιμούν ότι το 2022 είναι μια εκλογική χρονιά και προετοιμάζονται αναλόγως. Συμπέρασμα όλων αυτών; Μάλλον κάποιοι θα πρέπει να μελετήσουν καλύτερα τις δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ και να κατανοήσουν ότι προσωπικές στρατηγικές και πορείες, αλλά και αμφισβήτηση των βασικών «κανόνων του παιχνιδιού», που έχει θέσει ο ίδιος ο Μητσοτάκης, μπορεί να τους θέσουν «εκτός γηπέδου» και «εκτός παιχνιδιού».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις