Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μαϊμού τεχνικοί: Πώς απατεώνες αδειάζουν λογαριασμούς – SOS από την ΕΛΑΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μαϊμού τεχνικοί: Πώς απατεώνες αδειάζουν λογαριασμούς – SOS από την ΕΛΑΣ

Μαϊμού τεχνικοί: Οι Αρχες ζητούν από τους ανυποψίαστους πολίτες να εγκαταστήσουν στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης

Συναγερμός έχει σημάνει από την Αστυνομία του Νοτίου Αιγαίου, στην προσπάθεια να εντοπιστούν μέλη κυκλώματος, τα οποία, παριστάνοντας τους δήθεν τεχνικούς σε κέντρα υποστήριξης μεγάλης εταιρίας λογισμικού, καταφέρνουν να υφαρπάξουν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και προχωρούν στην αφαίμαξή τους δια της μεταφοράς τους σε άλλους λογαριασμούς, σε άλλα μέρη, τους οποίους ελέγχουν με τους συνεργούς τους.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Οι καταγγελίες σε αστυνομικές υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, είναι πολλές, σε ανησυχητικό βαθμό γι’ αυτό και οι αρμόδιοι, έως ότου εντοπιστούν οι δράστες της απάτης, που συνεπάγεται την οικονομική καταστροφή των θυμάτων, έδωσαν στη δημοσιότητα ανακοίνωση προκειμένου οι πολίτες που γίνονται στόχοι των «τεχνικών» να είναι πολύ προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες της Αστυνομίας, όπως παρατίθενται στην ίδια ανακοίνωση.

Έτσι, λοιπόν, ανακοινώνεται ότι «με αφορμή πρόσφατες καταγγελίες αναφορικά με περιστατικά τηλεφωνικής εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους με το πρόσχημα της παροχής τεχνικής υποστήριξης σε υπολογιστή χωρίς προηγούμενο σχετικό αίτημα, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου ενημερώνει τους πολίτες ότι: Άγνωστοι δράστες προσποιούμενοι τεχνικούς σε κέντρα υποστήριξης μεγάλης εταιρίας λογισμικού, «προθυμοποιούνται» να βοηθήσουν τους πολίτες στην επίλυση δήθεν τεχνικών προβλημάτων στους υπολογιστές τους ή να πραγματοποιήσουν έλεγχο γνησιότητας των εγκαταστημένων προγραμμάτων στους υπολογιστές τους, ώστε να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από τους ανυποψίαστους πολίτες να εγκαταστήσουν στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, αποκτώντας έτσι έλεγχο στον υπολογιστή τους και στο σύνολο των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν, όπως:

turned on gray laptop computer

Λογαριασμούς e – banking ,

λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες και βίντεο,

ιστορικό περιήγησης, κωδικούς πρόσβασης σε εφαρμογές, ιστοτόπους, παιχνίδια κ.α».

Και τότε μπαίνουν πια στην τελική ευθεία που φθάνει στην αφαίμαξη των λογαριασμών και όχι μόνο:

«Ακολούθως», αναφέρει ακόμη η Αστυνομία «οι δράστες πραγματοποιούν είσοδο στους τραπεζικούς λογαριασμούς και προβαίνουν σε οικονομικές συναλλαγές μεταφέροντας σημαντικά χρηματικά ποσά.

Από την Ελληνική Αστυνομία συνίσταται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε διάφορους επιτήδειους».

Τώρα, σε περίπτωση που έχουν αποκαλύψει προσωπικά δεδομένα, οι πολίτες με τους οποίους έχουν έρθει σε επαφή οι «τεχνικοί», δήθεν της μεγάλης, παγκόσμιας εταιρίας λογισμικού, προτείνεται:

Αμεση κατάργηση των εφαρμογών, που οι κυβερνοεγκληματίες ζήτησαν να εγκαταστήσετε.

Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, στις συσκευές που τυχόν απέκτησαν πρόσβαση (κατόπιν λήψης αντιγράφων ασφαλείας – backup ).

Εκτέλεση πλήρους σάρωσης ασφαλείας για τον εντοπισμό μολυσμένων ή επικίνδυνων προγραμμάτων, με τη βοήθεια ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας.

Αλλαγή κωδικών πρόσβασης και χρήση ισχυρών κωδικών, συνδυαζόμενων χαρακτήρων και πολυπλοκότητας (κεφαλαία – μικρά – σύμβολα – αριθμούς).

Αμεση επικοινωνία με το αρμόδιο -κατά περίπτωση- τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών – μεταφορών χρηματικών ποσών που δεν αναγνωρίζετε.

Επιπλέον:

Να αναφέρετε το περιστατικό απάτης τεχνικής υποστήριξης στην εταιρεία, της οποίας τεχνικούς υποδύθηκαν οι επιτήδειοι και να  καταγγείλετε το γεγονός, ακόμη και σε κάθε περίπτωση απόπειρας, στην Αστυνομία.

Matrix movie still
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις